Review: Sony PlayStation Stereo Headset 7.1 – Helemaal terug in mei 2011 wist Sony menig PlayStation-gamer blij te maken met een aankondiging van de Sony PlayStation Stereo Headset. Deze headset ondersteunt 7.1 virtual surround sound en is ook nog eens draadloos. Wij hebben de Sony PlayStation Stereo Headset in ons bezit en of deze de moeite waard is te kopen? Dat lees je in deze review.

De headset

In de doos van de PlayStation Wireless Headset zit eigenlijk niets meer dan de headset zelf, op wat boekjes en de USB adapter na. Een oplaadkabel krijg je er niet bij, maar gelukkig is de aansluiting hetzelfde als die van je PS3-controller en daarom kun je dus ook diezelfde kabel gebruiken. De Wireless Headset is binnen een mum van tijd verbonden met je PlayStation 3. Je steekt de USB adapter in je PlayStation 3, doet vervolgens je headset aan door op de linkerhoofdtelefoon te klikken en hij is verbonden met je PS3. Dit zal je ook rechtsboven op je TV zien in het XMB. Je kan zien of virtual surround aan staat en wat de batterijstatus van je headset is.

Er zitten uiteraard ook wat knopjes geplaatst op je Wireless Stereo Headset. Zo heb je linksboven een klein knopje ,dat een beetje verstopt zit, waarmee je virtual surround aan en uit kunt zetten. Ook zijn er twee schuifbare knopjes om de volume aan te passen. Aan de achterkant van de headset kun je een knopje verschuiven om het geluid harder of zachter te zetten. Aan de voorkant kun je het geluid balanceren tussen het geluid van de game, of het geluid van de headsets van je medespelers.

Door één keer te klikken aan de linkerkant van je Wireless Stereo Headset kun je jouw microfoon dempen. Uiteraard vraag je ook af hoe lang je de Wireless Headset kunt gebruiken. De batterijduur is zo’n 8 tot 10 uur en je hebt hem in ongeveer drie uur volledig opgeladen. De aansluiting voor de USB-kabel vind je linksachter. Het bereik is ook iets waar we zeer positief over zijn, nou zal je wellicht niet zo ver van je televisie af zitten. Maar toch hoor je nog perfect het geluid als je op 20 meter van je PS3 af bent.

Het geluid

Waar het natuurlijk allemaal om gaat bij de Wireless Stereo Headset 7.1 is het geluid. Wij hebben de game onder andere getest bij Battlefield 3, die bij ons een 10 kreeg voor de geweldige sound. Tijdens het spelen van deze game hadden wij het gevoel dat de kogels en brokstukken ons om de oren vlogen. Uiteraard hebben wij het ook geprobeerd zonder virtual surround sound. Nou moeten we eerlijk zijn, het verschil met of zonder virtual surround is niet heel erg groot. Je hoort wel degelijk een verschil, maar heel speciaal is het helaas niet.

Hoewel de Wireless Stereo Headset niet bedoelt is voor muziek, zal je hem vast en zeker wel een keer gebruiken om muziek te luisteren. Je kunt hem namelijk ook gebruiken voor op je PC of laptop door simpelweg net zoals bij je PS3 de USB adapter in een USB-aansluiting te steken. Het geluid is helaas niet heel geweldig en de bass kan beter. Maar we moeten natuurlijk rekening houden met het feit dat deze headset bedoelt is voor gaming en daar klinkt het geluid geweldig.

De microfoon

De microfoon van de Wireless Stereo Headset is uitschuifbaar. Wanneer je hem gebruikt zal er een blauw lampje branden in de microfoon. Zo niet, dan brandt er een paars lampje. Nou kunnen we niet al te veel zeggen over de microfoon, maar we kunnen je wel verzekeren dat je duidelijk verstaanbaar bent met de microfoon van deze headset.

Het design

De Wireless Stereo Headset ziet er netjes uit, wel vinden we het een beetje jammer dat hij is afgewerkt met veel plastic. Hoewel het van plastic is gemaakt, neemt het niet weg dat de headset zeer stevig is en hij niet zo snel kapot zal gaan. Ook hadden we het gevoel dat de microfoon niet al te stevig vastzat, want wanneer je hem volledig hebt uitgeschoven zit de microfoon wat losjes. Qua comfort is het perfect bij de Wireless Stereo Headset. De kussentjes zijn lekker zacht en zitten zeer comfortabel. Uiteraard kun je hoofdtelefoons ook verder door- of terugschuiven zodat hij beter past op je hoofd.

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat Sony’s PlayStation Stereo Headset 7.1 een absolute must-have is als je niet in het bezit bent van degelijke speakers. Ook leent de headset zich uitstekend voor gebruik in de avonduren,  wanneer je rekening moet houden met het volume van je speakers. De Sony PlayStation Stereo Headset biedt op zulke momenten de oplossing voor een adviesprijs van €95. Qua design ziet het er strak uit, is het geluid tijdens het gamen geweldig en ben je duidelijk verstaanbaar met de microfoon.

Pluspunten

  • Geluid
  • Ook bruikbaar op de PC
  • Volumeknoppen
  • Duidelijk verstaanbaar met de microfoon
  • Batterdijduur

Minpunten

  • Microfoon niet al te stevig
  • Kinkt niet geweldig met muziek