Een flinke tijd geleden hadden we al een preview voor jullie van een vroege build van de game Kingdoms of Amalur: Reckoning. Deze preview is geschreven na een hands-on ten tijde van de GamesCom, maar nu heeft ontwikkelaar 38 Games besloten ons nog een keer een blik te laten werpen op de game. Deze keer konden we aan de slag met een vrij late build die aardig dicht bij het eindproduct moet liggen. Hoe ons dat is bevallen? Dat lees je in deze preview!

Character Create

In onze eerste preview van de game konden we helaas alleen aan de slag met het combat systeem en niet gedurende een al te lange tijd. Wel konden we natuurlijk flink wat vragen stellen en daaruit konden we opmaken dat de game flink wat custimization opties zou bevatten voor jouw personage.

In de huidige build kwamen we daar beteuterd uit. Het aantal rassen is vrij beperkt en het aantal opties wat je hebt om je personage echt eigen te maken helaas ook. De meeste gezichtsfeatures zien er vrijwel hetzelfde uit mits je niet helemaal los gaat met tatoeages en piercings en het lichaam van je personage is ook niet aan te passen. We hopen dan ook dat het systeem in de uiteindelijke game wat meer te bieden heeft, gezien het feit dat je voortdurend naar je personage in third person kijkt.

Nieuw concept

Het RPG-genre bestaat al jaren en vrijwel elke game in het genre heeft ongeveer dezelfde lay-out gehad. Kingdoms of Amalur: Reckoning brengt daar verandering in en gooit het hele systeem van classes overboord. In plaats daarvan konden we nu aan de gang met het zogenaamde ‘Fate’ systeem, waarin jij zelf je lot kiest.

Dit gaat door middel van zogenaamde destiny cards, welke je vrijspeelt door weer punten te investeren in speciale skills. Zo is het mogelijk om van alle bekende classes een dodelijke combinatie te maken, of toch juist die arcane mage in elkaar te sleutelen. Het kiezen van deze zaken is niet iets permanent en het is altijd mogelijk om je personage een compleet andere weg in te laten slaan door middel van het fate concept. Dit zorgt ervoor dat de game vrij dynamisch in elkaar zit en dat er voor elke situatie talloze oplossingen zijn.

Combat

Deze vrijheid in classes komt vooral naar voren in de gevechten, waar het niet ongebruikelijk is om een eerste tegenstander van achteren te besluipen met je dolken, de tweede compleet te verwoesten met een gigantische vuurbal en de derde af te slachten met een welgemikte pijl. Dit alles verloopt enorm soepel en, nog belangrijker, het voelt allemaal natuurlijk aan.
http://youtu.be/etH27L18zKs

Amalur

Tegenwoordig is het steeds lastiger om een game een bepaalde wow-factor te geven en developers doen er dan ook alles aan om hun game eruit te laten springen. 38 Games heeft hier ook zeker op gelet en Amalur ziet er dan ook prachtig uit. De game zit bomvol kleur en de omgevingen variëren van prachtige bossen met een rijke flora en fauna tot kille grotten waar je overal op je tel moet passen.

Het ronddartelen in deze wereld gaat overigens heerlijk gezien de weinige laadtijden. De game laadt een gigantische omgeving altijd in één keer in binnen enkele seconden, waardoor je de game veel beter ervaart en je echt in de game wordt getrokken. Op deze manier werd onze bedoelde sessie van een uurtje, al gauw een uur of drie.

Quests

In deze tijd kregen we ook de kans om diverse quests te proberen en tegelijkertijd kennis te maken met het dialogen systeem. De quests die wij hebben geprobeerd verschilden van relatief simpele ‘haal dit voor mij’ quests tot gigantisch complotten. De quests bevatten vaak ook een gezonde dosis humor waardoor je je niet alleen vermaakt met het afslachten van je vijanden, maar ook met het luisteren naar hen.

Helaas ging dit laatste niet altijd erg soepel. Zo viel het ons op dat er vaak ondertiteling op het scherm verscheen voor zinnen die niet uitgesproken waren, of dat vijanden nog vrolijk aan het doorlullen waren nadat ze ontdaan werden van hun hoofd. Gelukkig hoort dit natuurlijk een beetje bij een preview build en het is dan ook te verwachten dat dit opgelost wordt.

Alvorens een quest te beginnen zal je natuurlijk een dialoog aan moeten gaan en dat doet Kingdoms of Amalur op een andere manier dan we gewend zijn. Het zal uiteraard een kwestie van smaak zijn, maar naar mijn mening verandert de game de huidige standaard niet voor het goede. Tijdens een dialoog verschijnt er een dikke zwarte balk met daarop de tekst in priegeltekentjes, welke vertolkt wordt door het personage waarop flink ingezoomd wordt.

De opties tijdens zo’n dialoog zijn ook vrij beperkt en variëren simpelweg van ja tot nee in verschillende formuleringen. Dit is toch een gemiste kans aangezien je dankzij het fate systeem juist het gevoel hoort te hebben dat je écht de controle hebt over alles in de game, niet alleen over gevechten en classes.

Voorlopige conclusie

Na wat langer met de game te hebben geëxperimenteerd kunnen we er zeker van zijn dat Kingdoms of Amalur een leuke titel is om naar uit te kijken, zeker als je wel eens een andere RPG wilt ervaren met een heerlijk combat systeem en een prachtige wereld. Toch zitten er nog wat dingen niet helemaal goed in elkaar in de game en het is dan ook te hopen dat 38 Games nog even de puntjes op de i zet voor de release op 7 februari.