Column: De soap rondom SOPA

Het zal niemand ontgaan zijn dat het internet de laatste tijd in rep en roer is om twee wetsvoorstellen die er in Amerika doorgedrukt dreigen te worden. Deze wetsvoorstellen gaan over het zogenaamde ‘beschermen van intellectual property’ en zijn ontworpen om onder andere het illegaal downloaden van muziek, films, etc. tegen te gaan. De internet piraterij word hiermee dus ‘uitgeroeid’. Deze wetsvoorstellen zijn draconisch in opbouw en kunnen het internet kapot maken zoals wij het nu kennen. Ook PSX-Sense kan hierdoor beïnvloed worden en elke andere site die eigen content op het internet wil publiceren.

Wat houd SOPA in?

Om jullie allemaal even op te frissen zal ik in het kort uit leggen waar SOPA nou eigenlijk om gaat. SOPA geeft de Amerikaanse regering de macht om sites te blokkeren via DNS blocking. Dit houd in dat ze IP-adressen mogen blokkeren en hiermee dus sites onbeschikbaar kunnen maken. Maar nu is natuurlijk de vraag op welke grond ze dit dan mogen doen. Een site kan volgens SOPA geblocked worden door materiaal te posten dat niet van hun is en waar ze het recht niet tot hebben, maar de grootste catch is dat een site ook geblocked kan worden op basis van hun userbase die hetzelfde doen. Als jullie als gebruikers van ons forum of frontpage dus links plaatsen naar sites of materiaal dat volgens de regering word beschouwd als het stelen van intellectual property dan kan PSX-Sense geblocked worden!

DNS-blocking word eigenlijk gebruikt voor het blocken van spam adressen en om zogenaamde ‘zombie computers’ uit te schakelen

Wat houd het in voor Europa?

Nou is dit gelukkig niet het geval omdat het wetsvoorstel alleen voor Amerikaanse sites geldt, maar dit betekent niet dat wij niet de dupe gaan worden van SOPA als het er doorheen word gedrukt. Denk maar eens na hoeveel sites er in Amerika gestationeerd zijn: Twitter, Facebook, Photobucket, Youtube, Google, etc. Al deze sites kunnen door SOPA als rogue websites gezien worden. Stel je gooit een plaatje op Facebook dat niet van jou is, dan kan Facebook hiervoor afgestraft worden. Facebook zelf kan hier niks aan doen, maar de regering kan wel zeggen dat ze te weinig hebben gedaan om het te voorkomen en voor dat je het weet is Facebook geblocked.

Nou heeft dit nog steeds niet veel betrekking op gaming, maar denk even na hoeveel mensen materiaal van beta’s, trailers, gameplay etc. op Youtube posten die wij gebruiken om video’s van te maken en om jullie te laten zien om een indruk te krijgen van een game. Indien het niet gepost is door de uitgever of ontwikkelaar zelf zou de Amerikaanse regering kunnen zeggen dat Youtube schuldig is aan schending van de wet. Hier zit dus wel duidelijk gevaar voor gamers, maar wat SOPA vooral doet is het kapot maken van je vrijheid en creativiteit op het internet.

Organisatie van het internet

Gelukkig zien erg veel mensen in hoe slecht dit wetsvoorstel is en grote namen als Totalbiscuit, The Oatmeal en Wikipedia hebben hun sites onlangs als protest offline gehaald. Een internet zonder Wikipedia zal menig persoon onder jullie denk ik wel bang maken. Het maakt huiswerk en opdrachten maken toch een stukje moeilijker.

Hoe het gaat aflopen moeten we nog zien, maar ik ben ongelofelijk blij om te zien dat het internet zich verzamelt heeft om SOPA een halt toe te roepen. Het gaat hier om vrijheid van meningsuiting en het laten zien van wat je kan en wie je bent.

De hervorming tot ACTA

Vrij recent is er een geheel nieuw wetsvoorstel gedaan dat nog angstaanjagender is dan SOPA en PIPA. Deze nieuwe wet genaamd ACTA houd in grote lijnen hetzelfde in als SOPA en PIPA alleen word ACTA op een internationaal niveau toegepast.

Het grootste nadeel van ACTA is dat de definitie van een IP niet goed word beschreven waardoor regeringen en bedrijven makkelijker internet gebruikers kunnen beschuldigen van illegaal bezig zijn. Laat ik een klein voorbeeldje geven over hoe het zou werken in het dagelijks leven. Stel jij hebt betaald voor een kookklas en leert daar een fantastisch recept voor wentelteefjes (wie houd er nou niet van wentelteefjes?). Je bent enthousiast en zodra je thuis komt leer je het recept aan je vriendin, moeder, vader of wie dan ook. Zo kunnen jullie allemaal genieten van deze lekkernij. Jammer genoeg is iedereen waaraan je het recept geleerd hebt plus jezelf nu een crimineel volgens ACTA. De andere hebben namelijk niet betaald voor deze kennis en het toch vergaard.

Dit is een simpel voorbeeld, maar denk er even aan hoe dit zich op het internet zou kunnen toepassen. Stel dat je een recept uit een kookboek op het internet plaatst. Iedereen die dit recept gaat gebruiken is vervolgens schuldig aan het schenden van de wet.

Toedeloe privacy

Nou zullen sommige denken, oké maar dat gaan ze nooit allemaal kunnen controleren. In grote lijnen heb je daar gelijk in. De regering gaat dit nooit allemaal kunnen checken, daarom schuiven ze die verantwoordelijkheid ook naar ISP’s oftewel de internet providers. Bedrijven als Ziggo, KPN, Xs4all etc. zullen als ACTA door gaat veel strengere controles op hun gebruikers gaan uitvoeren. Gesprekken gaan gecontroleerd worden, de websites die je bezoekt, zelfs de bestanden op je computer zijn in principe niet meer veilig. Een grove schending van je privacy, maar hé alles om IP’s te beschermen toch?

Het verschil tussen SOPA, PIPA en ACTA?

Als ook maar één van deze wetsvoorstellen erdoorheen zou komen zou dit drastische gevolgen hebben voor het internet zoals we dat nu kennen. Op dit moment is het internet een veilige haven waar bijna alles mag en kan. Dit kan doordat het internet van niemand is. ACTA, SOPA en PIPA willen dit veranderen en ik huiver voor de dag dat deze voorstellen er dan ook echt doorheen gedrukt zullen worden.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over SOPA, PIPA en ACTA. Laat vooral je stem horen in de comments.

 1.    267 XP
  Emile's avatar

  Sopa? nog nooit over gehoord!

 2. Anoniem -   
  babyvet's avatar

  Ik zou me er in verdiepen als je een beetje van het internet houd . Want het is echt niet tof

 3.    908 XP
  CrazyFunkyStyle's avatar

  @Emile: Leef jij onder een steen?

  ontopic: ik hoop dat het niet door gaat. Begint hier op China te lijken

 4.    65 XP
  Q2012's avatar

  Internetproviders zullen hier nooit vrijwillig aan meewerken, zie de Pirate Bay rechtzaken, uiteindelijk zullen deze wetten de economie meer schaden dan baten, denk ik.

 5.    5352 XP
  PattyS3's avatar

  SOPA is [email protected] De US Gov. kan namelijk bij doorvoering van de wet alle sites offline halen waar auteursrechtelijk beschermd materiaal uit de US op staat. (of waar naar gelinkt word)

  :/

 6.    428 XP
  Djives's avatar

  Goed dat jullie hieraan aandacht besteden.
  Er zijn genoeg noobs die de gevolgen van de ACTA niet kennen.
  Het verbaast mij dan ook dan er zo weinig in de media over gesproken word.
  En wat je hoort, is alleen op het internet zelf.

 7.    1919 XP
  ddvos's avatar

  Wat ik alleen niet snap is wie deze wetten wil ? Er is toch helemaal niemand die dit wild ? Ik denk dat deze weten er nooit zullen komen omdat er veel te veel protest is. Plus Amerika kan die weten nooit door voeren als iedereen tegen is of wel ?

 8.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  psx wordt dan geblokkeerd want iedere user afbeelding komt wel van bijv google

 9.    282 XP
  The Chosen One's avatar

  Dit gaat een grote strijd worden want die worden betaald door alleen maar grote bedrijven die onder andere tegen het downloaden van films zijn

  Dus alle grote fimlabels?

 10.    330 XP
  chocazz's avatar

  ALLEMAAL DE PETITIE TEKENEN TEGEN ACTA. dit kan je doen op http://www.avaaz.org/nl/

  door dit te doen stem je tegen acta. elke stem is nodig!

 11. Anoniem -   
  maffo95's avatar

  vind het echt een gestoord wetsvoorstel hoop dat het nooit door zal gaan,
  mis wel in het artikel de acties van Anonymous want die zijn toch echt serieus aan het terugvechten

 12.    212 XP
  Montrose's avatar

  hopelijk wordt het niet ingesteld in nederland

 13.    282 XP
  The Chosen One's avatar

  Tjesus net het fimpje gekeken

  Bizar

  Dat word commnisme op het internet….

  Internet is vrij en moet vrij blijven!!!!!!!!!

 14.    7379 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Is dat niet wat de regering in China doet?
  Het is wel iets heel ergs. Ik begrijp dat
  bedrijven hun spullen niet illegaal verspreid
  willen zien maar dit is niet de oplossing. En
  ik ben het er volledig mee eens dat mijn gegevens
  op mijn computer voor offlimit zijn.
  Schandalig zijn die Amerikanen ze zeuren over
  communisme/vrijheid van mening. Maar eigenlijk
  zijn ze net zo krom als extremisten. Kijk maar
  naar campagne voeren. Abortus mag niet ook als
  je verkracht bent? Homo zijn een gevaar want dat
  hoort toch niet. Ze zitten te vitten op moslim
  extremisten maar eigenlijk zijn ze net zo gevaarlijk.
  🙁

 15.    2 XP
  younowbboy's avatar

  oke mensen jullie zeggen stop sopa maar acta is tien keer zo erg maar gellukkig heeft nederland al nee gezegd tegen acta maar dat wisten jullie waarschijnlijk al

 16.    162 XP
  ramon284's avatar

  @younowbboy:

  dat maakt niet uit, want europa heeft dit wel ondertekend, en dat betekent dat dit bij elk europees land ingaat, of dat land daar nou tegen is of niet.

 17. Anoniem -   
  77.160.119.xxx's avatar

  mag lijen dat ze sterven, wat denken ze wel niet

 18.    2 XP
  younowbboy's avatar

  @ramon284: ja klopt dat is wel kut maar er is nog hoop want anonymous is er mee bezig om bepaalde sites plat te leggen zoals die van de fbi die ze een paar weken terug platlegden en ik denk zelf ook dat het niet doorgaat

 19. Anoniem -   
  Jasper's avatar

  Kan aan mij liggen maar dan moeten youtube en al die andere site’s zich stationeren in een ander land dan de US.

 20.    482 XP
  Flow's avatar

  @The Chosen One: Communisme staat niet gelijk aan een dictatuur 😉 @ddvos: regeringen hebben hier baat bij. Het internet is zich steeds meer aan het uitbreiden als dé plek voor mensen om de waarheid achter bepaalde zaken te achter halen waarvan ze eigenlijk niet willen dat je het weet. Zaken als de vervuiling van de Niger delta door Shell en de activiteiten van Anonymous zijn hier goede voorbeelden van. Dit soort info zal je niet snel zien op het journaal dat word gesubsidieerd door de overheid 😉

 21.    1919 XP
  ddvos's avatar

  @Flow:

  Ja maar mensen die in de regeringen werken willen toch ook wel eens een filmpje kijken of muziek downloaden en hebben toch ook niet altijd zin om daar voor te betalen ? Maar ja we zullen het wel zien of die weten er komen ik persoonlijk denk van niet.

 22.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  Anonymous kan je eigelijk zien als de vrijheids strijders van het internet. en ik ben zwaar voor hun en wil hun ook zeker steunen

 23.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Goed nieuws voor ons!!! Kut waarom wij!!

 24.    1488 XP
  lilrobbie22's avatar

  Fuck sopa en die andere kutjes die de vrijheid van internet willen bederven

 25.    52 XP
  cas_09's avatar

  @The Chosen One:

  Ahum… Communisme (mits goed uitgevoerd) staat voor algehele gelijkheid, Stalin en Co. pakten het begrip en deden er hun behoefte over, iedere keer dat er iemand in hun naam stierf.
  Het systeem werkte niet omdat de decoratieve functie die Stalin bezat, hem niet genoeg was. Hij werd gierig en paranoïde. Ookal zie ik dat overal in het kapitalisme terug, het wordt ondanks dat het geen eer doet aan het begrip tóch toegewezen aan communisme!
  Laat ik ’t dan zo zeggen: zolang mensen het idee hebben dat geld werkt en helpt aan de ontwikkeling van de mens zal de term gelijkheid nooit betekenen wat het zou moeten betekenen. Schaf het geld af, verdeel het land en geef iedereen toegang tot de benodigdheden er wat van te maken, laat wetsvoorstellen indienen door Kamerleden maar wel een landelijk referendum over ieder voorstel. Belachelijke voorstellen die enkele politici rijker zal maken maar ’t merendeel van ’t volk armer zullen worden geweerd, en zijn we niet meer afhankelijk als bevolking van de keuzes van een stelletje grijze pakken wiens grijze cellen al vergrijsd zijn?
  Geloof me, het kapitalisme (of zoals ik het noem de ‘melkkoe-behandeling’) was misschien een goed idee, ware het niet dat het systeem er nu op is geëvolueerd om zichzelf te misbruiken.

 26.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  SOPAS: SOPA suckt

 27.    6677 XP
  Myx's avatar

  Goede column, moet een onderzoek doen naar wat het precies is en dit kan ik goed gebruiken, thanks.

 28.    161 XP
  BlackFist's avatar

  Geen grap dat gaat wat worden.

 29.    137 XP
  pimmetje-r's avatar

  Voor iedereen die iets wil doen tegen ACTA: teken de petitie bij Avaaz:

  http://www.avaaz.org/nl/stop_acta/?cl=1550826472&v=12344

 30.    5352 XP
  PattyS3's avatar

  Net ook ff getekend. 🙂

 31.    267 XP
  Emile's avatar

  @CrazyFunkyStyle: Obvious sarcasm is obvious.