Op het moment hebben we al twee PS Vita’s onder de redactie en de competitie is nu al los gebarsten. Marc en ik zijn in het bezit van een PS Vita plus een hele lading aan games en redacteur Axel krijgt zijn PS Vita begin volgende week. We hebben wel een review embargo van 15 februari, over de games inhoudelijk kunnen we je dus nog niet veel gaan vertellen. Waar ik het vandaag wel even over wil hebben zijn de sociale mogelijkheden die de PS Vita biedt.

Marc en ik spelen allebei WipEout 2048 op het moment en het is inmiddels een hele gebeurtenis om elkaars rondetijden te verbreken. De PS Vita laat zo overzichtelijk en mooi zien hoe je vrienden presteren in een bepaalde game. Bij elke game heb je sowieso onderin een overzicht van wat je vrienden behaald hebben qua mijlpalen. Een screenshot daarvan kun je hieronder zien, dit staat onder het LiveArea menu van WipEout 2048.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f2b245797e88.jpg

Deze social stream is alleen slechts een klein onderdeel met wat je allemaal kan op sociaal vlak. In WipEout 2048 kan ik heel gemakkelijk de klassementen zien van me vrienden en hoe zij gepresteerd hebben op een bepaalde track. Op die manier weet ik precies welke tijd ik moet halen om Marc de ogen uit te steken. Excuses dat onderstaand screenshot niet zo helder is, dit komt omdat ik deze handmatig met me telefoon moest maken, WipEout heeft namelijk screenshots geblokkeerd.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f2b213782549.jpg

Nu is WipEout 2048 niet de enige game die haar sociale functies zo goed voor elkaar heeft, ook Unit 13 kan er wat van. Alle ranglijsten, status updates, trophies e.d. worden netjes weergegeven en alles is ontzettend overzichtelijk. Het Europese PlayStation Network is alleen nog niet online voor de PS Vita, dus we kunnen onze trophies nog niet synchroniseren. Wel is het al mogelijk om je vriendenlijst en dergelijke te bezichtigen.

Status updates van al je vrienden kun je ook allemaal tegelijk bekijken, dit doe je in de Near-app. Hier zie je precies welke games je vrienden spelen, wat ze hierin behaald hebben en op welk tijdstip dit allemaal was. Zoals je hieronder ziet krijg je dan een mix van al je vrienden en hun status updates.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f2b24831172d.jpg

Near kan alleen nog veel dieper, en je krijgt ook soort van achievement als je een gebied ontdekt met ook een PS Vita gamer. De mogelijkheden met de PS Vita zijn echt eindeloos en alles werkt ook nog eens heel snel. Je merkt duidelijk dat Sony veel tijd heeft geïnvesteerd in het sociale gedeelte van de PS Vita en dit hebben ze echt onwijs goed gedaan.