In november 2011 heb ik een review online geplaatst van Call of Duty: Modern Warfare 3, eentje die zeer uiteenlopend ontvangen werd door de PSX-Sense lezers. Met ruim 180 reacties en ~3500 views is het wel redelijk normaal om te concluderen dat de review een hoop los heeft gemaakt. De reacties op de review waren alleen destijds niet allemaal positief en veel mensen vonden het ‘belachelijk’ dat ik de game maar een 7.5 heb gegeven. We zijn nu alleen flink een aantal maanden verder en de reacties op MW3-artikelen op PSX-Sense kennen nu een hele andere toon. Als je vaak PSX-Sense bezoekt en de reacties leest weet je vast wel dat veel mensen hier redelijk kritisch zijn geworden richting de CoD-franchise.

Deze kritiek komt niet geheel onterecht en is voornamelijk gericht op het laatste deel in de serie; Modern Warfare 3. Deze game is door mijn ogen nog steeds een plakboek vol gekopieerde elementen uit vorige CoD-games. Het is geen nieuwe Call of Duty, het is een verzameling van alle Call of Duty’s bij elkaar samengesmolten in één game. Om het alleen als een ‘nieuwe’ game te laten lijken krijg je enkele nieuwe maps, die op hun beurt weer een plakboek zijn van oudere maps. Ook krijg je nog wat nieuwe gamemodi en hetzelfde level-systeem alleen dan in een ander jasje. Het resultaat is dat je dezelfde gameplay hebt als in al die voorgaande delen, games die je al honderden uren hebt gespeeld. Hoe je het ook wendt of keert, als je iets al zo vaak hebt gespeeld dan ben je er op den duur kotsmisselijk van. Dit geldt niet alleen voor Call of Duty maar ook voor andere zaken zoals voedsel, films, achtbanen en weet ik veel wat voor gekheid nog meer.

Daarbij komt ook nog eens het hele gebeuren met Call of Duty: Elite, wat een ontzettend vreselijke service is dit. Het werkte op dag één al voor geen meter en het is nog steeds grote bagger. Merendeel aan mensen die Elite Premium hebben gekocht voelen zich enorm genaaid, niet alleen omdat de service bijna niets toevoegt, maar om de manier waarop downloadable content wordt verspreid. Er is aan het begin bij de introductie belooft dat je elke maand nieuwe content zou krijgen, het hele jaar door. Hierdoor hebben veel mensen besloten een Hardened Edition aan te schaffen voor een slordige 50 euro meer dan de gewone editie. Het is nu alleen eind februari 2012, de game is al uit vanaf begin november 2011 en er is nergens downloadbare content te bekennen. Ja, het is er wel, maar dan alleen voor de Xbox 360.

Elite Premium leden op de PS3 krijgen al hun downloadbare content pas nadat Xbox 360-gebruikers er een maand mee hebben kunnen spelen. Je kunt het dus het beste zien alsof wij PS3-gamers de dump zijn voor content waar Xbox 360-gebruikers eigenlijk alweer zat van zijn. Het erge is ook nog wel dat de PS3-spelers met Premium Elite net zoveel betaalt hebben als de Xbox 360-spelers, maar wel een slechtere service krijgen. Dat is in weze toch gewoon echt compleet belachelijk?

Voordat je gaat denken dat ik het leuk vind om tegen Call of Duty aan te schoppen; ik was een enorme fan van de franchise. Ik heb wellicht meer uren in Call of Duty 2 gestoken dan dat ik ooit aan PSX-Sense gewerkt heb en ik prijs nog altijd Call of Duty 4: Modern Warfare als de beste first-person-shooter ooit gemaakt. Call of Duty is een franchise waar ik echt ontzettend veel plezier aan gehad heb en het is dan ook jammer om te zien wat er van terecht is gekomen. Call of Duty heeft bij mij nu het imago van een uitgemolken franchise met telkens maar weer zelf herhalende gameplay onder een populaire naam.

Wie hier uiteindelijk verantwoordelijk voor is, Activision of de ontwikkelaars achter de game, dat is iets wat we onmogelijk kunnen weten. Die innoverende shooter die je alleen uren vast wist te houden, die is voor mij al sinds Black Ops verdwenen. Ik ben helemaal klaar met Call of Duty en het is dat ik ze gratis krijg, maar een CoD-game kopen zou je mij niet meer zien doen. Er moet al een hele hoop gebeuren wil Activision mij weer overtuigen om die game vrijwillig op te pakken, en eerlijk gezegd zie ik dat niet gebeuren.

Ik heb geen idee waar de nieuwe Call of Duty van 2012 zich straks gaat afspelen of wat voor gameplay het met zich mee gaat brengen, maar ik gok dat het gewoon een Black Ops-kopie gaat worden. Modern Warfare 3 kopieerde voornamelijk elementen uit MW1 en MW2 en dit verwacht ik straks met Black Ops voor CoD 2012. Natuurlijk weet ik dit niet zeker maar het zou me echt niets verbazen en dat vind ik jammer. Ik wil namelijk gewoon weer dat Activision en Treyarch… of Sledgehammer (voorheen bekend als Infinity Ward), rondom de tafel zijn gaan zitten en hebben gezegd, “hoe nu verder”.

Ten eerste is die game nodig toe aan een nieuwe engine, de huidige engine is echt zo ontzettend verouderd. Dit gaat niet alleen over graphics, maar ook om al die glitches. De glitches van Call of Duty zijn al sinds het tweede deel aan de gang en het zijn telkens de oude bekende glitches die in elk nieuwe deel naar voren komen. Onder de map, boven de map, wapens die uit je handen verdwijnen, door textures heen schuren met je personage… het blijft hetzelfde met elke CoD-game.

Er valt ook nog eens zoveel toe te voegen aan Call of Duty, laat ze bijvoorbeeld eens gaan kijken naar een cover-systeem. Hoe vet zou het zijn als we straks met Call of Duty kunnen schuilen en met geweren over de rotsblokken kunnen schieten, het is maar een voorbeeld. Dat hele level-systeem moet ook op de schop, dit was in Modern Warfare 3 echt dramatisch. Dat hele systeem dat je per wapen kan levelen en dan weer die perk of dit wapenvoordeel; hou het alsjeblieft simpel, julie lijken wel Japanners.

Ook is het nog maar de vraag of Call of Duty, mochten ze op dezelfde weg verder gaan, nog wel een lang leven bekoren is. Modern Warfare 3 heeft een hoop fans teleurgesteld en daar kom je wellicht één of twee keer mee weg, maar dit gaat je niet al te vaak lukken. Er raken immers ook andere games op de markt zoals Battlefield 3 en Medal of Honor en al snoepen die nog niet heel veel weg van CoD’s marktaandeel, er wordt wel geknaagd.