Review: PS Vita’s Augmented Reality Games

Review: PS Vita’s Augmented Reality Games – Je hebt ongetwijfeld wel bij de aankoop van je PS Vita gezien dat je er een paar kaarten bij kreeg. Deze kaarten bevatten blokjes die dienen voor functies binnen een aantal games. Deze games zijn gratis te downloaden voor je PS Vita vanuit de PlayStation Store. Het gaat hier om ‘Cliff Diving’, ‘Fireworks’ en ‘Table Football’. Dit zijn kleine, maar gratis, games voor je PS vita die de augmented reality functie tonen. Wij gingen kijken wat voor games het zijn en hoe deze AR-functie nu precies werkt.

Fireworks

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f455c57d9e71.jpg

Dit is een game waarbij je AR-kaarten op je tafel legt die dan vervolgens veranderen in bijvoorbeeld een huis of ander gebouw. Hierbij zit dan een prachtig tuintje aangesloten waar vervolgens heel wat vuurwerk de lucht in wordt geschoten. Je kunt meerdere kaarten tijdens het spelen toevoegen om meer uitdaging te krijgen, zo gaat er namelijk meer vuurwerk in de lucht. Wanneer het vuurwerk wordt afgeschoten moet je op het juiste moment de ‘lichtbol’ aanraken, vervolgens ontploft het vuurwerk dan.

Fireworks is een leuk concept die me doet denken aan een oude klassieker op de PS2, namelijk Fantavision. De game is ook leuk voor de kids alleen het is jammer dat de hele vuurwerkhype van het oudjaar inmiddels al afgelopen is. De game werkt goed en kent een gering aantal gamemodi. Het is geen game die je uren zoet zal houden, maar om het is leuk om af en toe even te spelen. Het spel heeft helaas geen trophies.

Prijs: Gratis
Opslagruimte: 315MB
Aantal spelers: 1
Ons cijfer: 7/10

Table Football

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f4562ff2f0be.jpg

Wil je echt voetballen op je PS Vita, dan ga je natuurlijk voor FIFA Soccer van EA Sports. Maar voor diegene die graag een gratis voetbalspelletje uit de PlayStation Store willen plukken is er Table Football, ook een augmented reality game. Na het spelen van het best leuke Fireworks was Table Football een regelrechte aanfluiting. De game is veel te ingewikkeld qua besturing en de tutorial alleen al is een regelrechte pijn om doorheen te komen.

Het is dat de game gespeeld moest worden voor dit artikel, anders was ik al meteen gekapt met spelen. De game is inmiddels verwijderd van mijn PS Vita en is echt je tijd niet waard. Het gaat helemaal nergens over en het is verre van daadwerkelijk voetballen. Het is in weze geen game maar meer een flink mislukte tech demo, zonde!

Prijs: Gratis
Opslagruimte: 266MB
Aantal spelers: 1 speler of 2 spelers Ad-hoc
Ons cijfer: 1/10

Cliff diving

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f45653b370c4.jpg

De derde augmented reality game gaat over een onhandig niet al te slim mannetje die graag in zijn zwembroek overal rondloopt. De game kent een leuke vrolijke presentatie en de menu’s zijn mooi vormgegeven. De game gebruikt elke willekeurige AR-kaart en als je een level begint wordt je gevraagd een kaart neer te leggen. Tot mijn grote verbazing veranderde de kaart opeens in een plas water, midden op me bureau. Dit maakte me toch wel aan het lachen en dit had ik echt totaal niet verwacht.

Het is aan jouw de taak om een succesvolle duik te maken met je personage wat eigenlijk nog best wel uitdagend kan zijn. Cliff diving is echt de leukste van alledrie, met name omdat je kaart in een zwembad veranderd. Het is mooi om te zien wat er met AR kan en dat je er ook iets grappigs mee kunt doen. AR-games moeten zichzelf vooral niet al te serieus nemen en daar scoort Cliff diving dan ook punten op. De game kent een leuke knipoog naar de speler toe en lever een leuke speelervaring. Absoluut proberen!

Prijs: Gratis
Opslagruimte: 476MB
Aantal spelers: 1 speler
Ons cijfer: 8/10

 1.    417 XP
  jeep82's avatar

  Persoonlijk vond ik er niks aan . leuk bedacht

 2.    5408 XP
  7th-son's avatar

  Mag best wat meer uitleg geven over dat tafel voetbal, alleen maar afkraken dat het slecht is en alles is leuk, maar daar blijft het ook bij.

 3. Anoniem -   
  84.241.213..xxx's avatar

  Weer lekker objectief….

 4.    637 XP
  Esromeron's avatar

  Heb alleen dat cliff diven geprobeerd, ook ik was aangenaam verrast dat er een plas water op mn vloer verscheen, het spelletje zelf had ik wel snel gezien. Ben benieuwd naar de andere!

 5. crew Management -    4383 XP
  M4GN3T's avatar

  @7th-son: Voetbalspel werkt gewoon niet en ik leg ook uit waarom. Ik leg ook uit dat de besturing gewoon niet werkt en te ingewikkeld is. Verder werkt het gewoon niet lekker, wat wil je dat ik er nog meer over zeg? Als iets niet werkt..dan werkt het niet.

 6.    542 XP
  Yeroon's avatar

  Hebben alledrie deze games geen trophies?

 7.    88 XP
  Downtrust's avatar

  Bij mij werkte het voetbal spel wel goed. Uitleg voor degene die er wel in geïnteresseerd zijn: Je kan je eigen kleine voetbal veldje maken en daarna is het een soort turn-based voetbal spel. Je Kan zo’n 4 dingen doen in 1 beurt waaronder je voetballer verplaatsen of passen/schieten op goal door de bal of de speler te ‘flicken’ naar een plaats op het veld.

  Dit was zelfs het beste AR spel vond ik. Fireworks is zo enormmmm saai. Het enige wat je doet is op het scherm tikken. Cliff Diving was wel leuk maar wat langdradig en ook wel saai na een paar minuten.

 8.    1562 XP
  dikked's avatar

  heb ze allemaal gespeelt
  wel grappig maar de camera heeft we; een slechte kwaliteit
  je hebt al snel dat er te weinig of te veel licht is