Gisteren heeft Sony zijn cijfers van het eerste kwartaal in 2009 bekend gemaakt. Deze waren helaas een klein beetje teleurstellend voor ons favoriete game bedrijf. Gelukkig is er nog wel een licht puntje aan de horizon voor Sony. Tijdens een conferentie waar ook de financiën van Sony’s Q1 09 werden besproken heeft Nobuyuki Oneda, Sony Corp’s CEO en Executive Vice President, een verrassende uitspraak gedaan over de productie kosten van onze zwarte krachtpatser.

Toen Oneda werd gevraagd om te reageren op het dalen van de productie kosten van de PS3 had hij dit te zeggen:

“The cost reduction since we introduced the PS3 is very substantial and this is on schedule. We don’t disclose how much of the PS3, specifically the cost deduction was achieved during the past two years.  But that is on schedule.”

Toen er nog wat werd doorgevraagd naar geschatte cijfers kon Oneda meldde dat de productie kosten voor de PS3 met maar liefst zeventig procent zijn gedaald.

“About 70%, roughly speaking,”

De exacte productie kosten van de PS3 zijn nooit bekend gemaakt, maar in januari 2008 daalde de productie kosten al met vijftig procent naar ongeveer $400 per PS3. Met de cijfers die nu worden geschat zijn de productiekosten van de PS3 gedaald naar ongeveer $240 per PS3. Dit zou dus betekenen dat de geruchten dat de PS3 100 euro goedkoper zou worden wel mogelijk zijn voor Sony. Of Sony ook echt in de prijs zal gaan snijden dat weet alleen Sony zelf.