Een feature die gamers al ontzettend lang op de PS3 willen zien is aanwezig op de PS Vita, ik heb het natuurlijk over cross-game chat. De reden dat het niet op de PS3 komt is omdat deze console niet genoeg geheugen heeft, het moet namelijk in de background draaien. De PS Vita daarentegen is een krachtpatser van jawelste en draait de feature zonder problemen.

Wij waren natuurlijk benieuwd hoe het allemaal werkte en hebben daarom besloten de feature eens onder de loep te nemen. De applicatie die je voor deze feature gebruikt is die van ‘Party’. Deze valt te herkennen aan zijn rode kleur en een paar ‘mannetjes’ die eigenlijk meer op aapjes lijken, maar dat terzijde.

Binnen deze applicatie kun je ervoor kiezen een party te joinen via invite of er zelf eentje aan te maken. Je kunt meerdere party’s maken voor bijvoorbeeld meerdere doelen of personen. Als je een party hebt gemaakt kun je mensen uitnodigen om je te joinen. Binnen deze party kun je met elkaar praten, dit doe je gewoon via de ingebouwde microfoon van de PS Vita. Je hebt dus geen extra headset of iets dergelijks nodig, alles wat je nodig hebt zit al in de PS Vita. Mocht je niet willen dat iedereen hoort wie er tegen je praat, kun je een koptelefoon aansluiten.

Wij namen de proef op de som en maakten een party met drie personen. Zelf zat ik in de Party samen met Axel en me broertje. Wij waren alledrie enorm verbaasd over de geluidskwaliteit van de stemmen, het was gewoon net een telefoongesprek zonder haperingen of ruis. Ook konden we ondertussen gewoon relaxt onze games spelen, alles verliep vlekkeloos.

Mocht je nu alleen geen zin hebben om te praten of komt het net even niet uit? Dan kun je alsnog contact houden via de chatfunctie. Binnen de party heb je namelijk ook een gezamenlijke chatbox waarin je dingen neer kunt zetten. De chatstream verliep snel en had maar weinig vertraging.

Aangezien ik de PS Vita ook een beetje zie als een verlenging van me PS3, leek het me ook ideaal dit te gebruiken bij bijvoorbeeld een PS3-game. Je legt gewoon de PS Vita naast je neer, verbonden met een draadloze bluetooth headset en je houdt op die manier contact met je PSN-vrienden in een party.

Al met al ben ik ontzettend tevreden met deze functie en de werking ervan. De Party applicatie is een genot voor mensen die graag in contact willen blijven met hun PSN-vrienden. Alleen er is een nadeel, het maakt het gemis van de applicatie op de PS3 wel groter.

We hebben nog wat screenshots voor jullie van de Party op de PS Vita, deze kun je hieronder bekijken.