http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f4a4fbaa934f.jpg

De PlayStation Vita kent een gloednieuw OS genaamd LiveArea. We staan nog maar aan het begin van de ontwikkeling van LiveArea en toch werkt het echt al redelijk goed. Het is een snel en responsief besturingssysteem dat er gelikt uitziet. Maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en dat moet ook. Op deze manier kunnen gebruikers feedback geven aan Sony en als Sony slim is, pakken ze die feedback op. Ze hebben al geluisterd naar de community over veel dingen met het oog op de PS Vita, dus waarom dit niet gewoon blijven doen?

Notificatiesysteem

Dit is ongetwijfeld hetgeen waar de meeste verbetering kan plaatsvinden. Het notificatiesysteem kent namelijk totaal geen customisatie van de gebruiker. Zo word ik bijvoorbeeld moe van die meldingen dat een ‘vriend’ online is gekomen maar kan het niet uitzetten. Mocht ik deze meldingen niet willen ontvangen moet ik de ‘Vrienden’-app uitzetten, maar dan ben ik niet meer online, dus dat wil helemaal niet.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f4a53af6ef9e.jpg

Ook vind ik het onhandig dat notificaties niet in-game een soort quick-view hebben. Als ik een notificatie krijg dan lijkt het me mooi dat als ik er op druk, ik meer informatie over de melding krijg. Stel je haalt een trophy in een game maar weet bijvoorbeeld niet waarvoor het nu precies was. Dan is het handig als je op je notificatie kunt drukken, de notificatie iets groter wordt en een uitleg bevat waarom je deze trophy hebt gehaald.

Het zijn van die kleine dingen die eigenlijk heel vanzelfsprekend horen te zijn.

Activiteiten

De activiteiten die je onder een game ziet en gebundeld in ‘near’ zijn echt geweldig. Ik ben een groot fan van social gaming en verwelkom het dan ook met open armen op de PS Vita. Sony heeft echt een hele nette basis neergelegd met de activiteiten stream, ik mis alleen een aantal dingen.

Zo vind ik ze nogal onoverzichtelijk omdat alles door elkaar staat. Zo zie ik graag het gebruik van tabbladen onder een game. Een tabblad voor ‘Algemeen’, ‘Trophies’, en ‘Highscores’. Onder algemeen vind je dan informatie van wat jij en je vrienden zoal in de game behaald hebben, zoals een level of andere statusupdate. Onder trophies vind je dan natuurlijk de behaalde trophies van iedereen. Highscores zal wellicht niet voor elke game gelden, maar hier kun je dan bijvoorbeeld de behaalde tijden neerzetten van een racegame of aantal punten van een puzzelgame.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f4a55db09410.jpg

Als je op die manier al onder een game je activiteiten gaat indelen en desnoods heeft elke game andere tabbladen, dan heb je meer overzicht. Nu staat alles door elkaar, dat is onoverzichtelijk. Ook het feit dat je kan reageren op statusupdates is heel leuk, maar dit moet meer naar voren komen. Een gebruiker krijgt namelijk geen notificatie als iemand een statusupdate leuk vindt van hem of haar of hier op reageert.

Internet Browser

Je voelde hem vast al aankomen, de PS Vita’s internet browser. Sony is nooit een ster geweest in het maken van een goedwerkende browser, maar die van de PS Vita slaat toch echt heel veel planken mis. De browser is traag, laadt websites in soort van blokken en ondersteunt geen Flash, HTML5 en audio of video-streaming. Dit terwijl Sony toch echt aan het begin wist te verkondigen dat er HTML5 ondersteuning zou zijn.

Hier is dan ook nog veel werk te doen voor Sony, het ondersteunen van Flash is dan nog niet eens het meest urgente. Maar HTML5 en ondersteuning voor audio en video-streaming, dat mag je anno 2012 toch wel verwachten van een apparaat als de PS Vita. Ik hoop ook overigens echt dat deze verbetering niet langer op zich laat wachten dan hoogstens een maand. We hebben Sony massaal vertrouwd dat de PS Vita een goede browser zou krijgen en dan krijg je dit op je bord.

Heb jij nog suggesties voor het verbeteren van de PS Vita? Laat het dan even hieronder weten in de reacties.