Review: Under Siege Enhanced Edition – Vorig jaar juni kwam Seed Studio’s met de game Under Siege op de proppen, een RTS game waar, naar later bleek, een flink aantal fouten in zat. Zo vonden veel spelers de game veel te moeilijk en kwamen nauwelijks verder in het verhaal. Seed Studio’s heeft naar eigen zeggen geluisterd naar de community en flink wat onderdelen van de grond af aan gebouwd en verbeterd. Hebben ze woord gehouden en is het ze gelukt met Under Siege: Enhanced Edition? Dat lees je in deze review.

Verhaal

Door middel van een heel erg mooi vormgegeven maar ook een vrij vreemd introductiefilmpje worden we een beetje wijzer gemaakt waar het in Under Siege: Enhanced Edition over gaat en waar we naartoe gaan. In een hevige sneeuwstorm zien we een aantal figuren ploeteren richting een kasteel. Op de muur staat een vrouw te kijken naar deze figuren wanneer haar blik naar een donkere rookwolk wordt getrokken die in de verte is te zien.

http://youtu.be/XMsn0b608Yk?hd=1

Vanaf dat moment vind ik het een vreemde wending nemen. Ineens staan we in een moerassig bos waar we een aantal kikkers of iets dergelijks zien relaxen en er ineens een donkere stofwolk aan komt. Ook een soort uit de kluiten gewassen gorilla’s worden nog even in het zonnetje gezet maar het heeft naar mijn idee niet echt een toegevoegde waarde. Al met al heb ik na het zien van het filmpje nog steeds geen idee wat de verhaallijn is van Under Siege: Enhanced Edition en komen we in het hoofdmenu terecht.

Het hoofdmenu biedt ons een aantal opties, waarvan de meesten standaard in een game te vinden zijn zoals singleplayer, multiplayer en opties. Als extraatje hebben we ook nog de keuze uit een Level editor, waarin je zelf je levels tot in de kleinste details kunt ontwerpen. Dit is wel leuk, maar ook erg tijdrovend wil je een beetje een redelijk level neerzetten.

Gameplay

Na het starten van de singleplayer krijgen we eerst wat uitleg te zien waardoor het een en ander toch wel iets duidelijker wordt. De besturing van je troepen gaat gelukkig erg makkelijk en reageert best goed op je opdrachten. Met het linkerknuppeltje beweeg je met de camera over het speelveld heen en met het rechterknuppeltje kun je je camera om het middelpunt heendraaien en in- en uitzoomen is ook mogelijk. Door het rechterknuppeltje in te drukken selecteer je ineens al je troepen en lopen dan samen naar de plek waar je ze heen dirigeert.

Met het kruisje selecteer je maar één team, hou je het kruisje langer ingedrukt dan wordt de cirkel groter en alle teams die binnen die cirkel vallen wanneer je het kruisje loslaat zijn dan geselecteerd. Dit is makkelijk in het begin om zogenaamde shortcuts aan te maken die te vinden zijn onder de D-Pad. Onder ieder van de vier pijltjestoetsen kun je een selectie onderbrengen, en tijdens gevechten druk je dan op het pijltje van het team wat je in actie wil laten komen.

Graphics en sound

De muziek in Under Siege is in het begin best leuk om naar te luisteren, maar begint na een tijdje toch echt te vervelen. Dit komt omdat de muziek gewoon simpel in een loop is gezet en constant hetzelfde is. Ook de geluidseffecten vallen een beetje tegen na een paar levels doorgelopen te hebben in de singleplayer. Je teams maken constant dezelfde geluiden, zoals ‘huh’ en ‘hyah’ of halen hun neus op, en ook daar zit gewoon te weinig variatie in. Wanneer je verschillende teams bij vijandelijke troepen in de buurt komen en je geeft de opdracht om aan te gaan vallen, dan komt er ineens een hard geluid door je speakers wat moet lijken op het trekken van de zwaarden, maar je zet er alleen je geluid wat zachter door.

Op het grafische vlak heeft ontwikkelaar Seed Studio’s wel wat beter zijn best gedaan. Wanneer je een level start krijg je een soort van kleine intro door een aantal figuren in stripboekstijl. De figuur die praat staat samen met zijn gesprekspartner in het beeld en wat ze zeggen krijg je onderaan in beeld te zien in een tekstvak en is eigenlijk een soort overgang tussen de levels.

Na deze gesprekjes vlieg je over het slagveld heen naar de plek waar je personages moeten beginnen, alleen gaat deze vliegtocht iets minder vloeiend als zou moeten. regelmatig lijkt het beeld wat te schokken of achter te lopen, maar gelukkig merk je hier tijdens het spelen niet veel van.

Multiplayer

Ook een optie multiplayer is aanwezig in Under Siege. Onder in het beeld van het hoofdmenu loopt een mooie tekst in beeld met het aantal mensen wat momenteel online is en het aantal lobby’s wat is gemaakt. Helaas stond er telkens wanneer ik de game opstartte dat er nul spelers online waren en nul lobby’s aanwezig waren. Een duidelijke mening over het multiplayer gedeelte kan ik dus niet geven.

Conclusie

Met Under Siege: Enhanced Edition probeerde Seed Studio’s een flink verbeterde versie neer te zetten. Op sommige punten hebben ze zichzelf echt wel overtroffen en zijn ze op de goede weg voor een volgende game welke hopelijk wat meer heeft te bieden en waarvan de multiplayer mode wat drukker bezocht gaat worden. Dit omdat deze mode naar mijn idee echt een leuke toevoeging is om samen met wat vrienden tegen elkaar te spelen. Helaas is dat niet het geval met deze game. Leuk voor een avondje of twee, maar dan is naar mijn idee de lol er voor een groot deel wel vanaf.

Pluspunten

    • Grafisch ziet het er leuk uit
    • Soms erg leuke details zoals voetstappen in de sneeuw
    • Goede muziek en geluidseffecten

Minpunten

    • Muziek en geluidseffecten worden saai na een tijdje
    • Opdrachten met weinig variatie
    • Op Casual nog af en toe te moeilijk
    • Beeld blijft af en toe hangen tijdens het scrollen