http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f50e66d99260.jpg

Volgende week komt een van de grootste titels van dit jaar uit. Ik heb het natuurlijk over Mass Effect 3. De derde en laatste game in de trilogie met commander Shepard, die ongetwijfeld de hoge verwachtingen waar gaat maken. Ik kijk in ieder geval ongelofelijk uit naar deze titel, maar er is wel iets waar ik grote zorgen over heb. Dit heeft met de arrogantie van EA en misschien ook wel van BioWare te maken.

Uitbuiting van de consument

Het zal jullie misschien niet ontgaan zijn dat er nogal wat commotie is ontstaan rondom de release van Mass Effect 3. De game is mateloos populair, maar BioWare deed onlangs de aankondiging dat de game voorzien wordt van DLC op dag één. Dat betekent dus dat er een DLC in de PlayStation Store te koop is voor geld op de dag dat de game gereleased word. De DLC zal ‘From Ashes’ gaan heten en we hebben het hier niet om een of ander cosmetisch pakketje of een wapenbundel. From Ashes bevat gewoon verhaal en een extra companion die belangrijk is voor het verhaal. De enige manier waarop je aan deze DLC kan komen is of de N7 Collector’s Edition te kopen of je zal ongeveer tien extra euro’s moeten bijleggen bovenop het bedrag dat je al betaald voor de ‘volledige’ game.

Het feit dat ze het lef hebben om op de releasedatum van een game als Mass Effect 3 betaalde extra DLC uit te brengen toont gewoon dat ze geen schaamte kennen om hun franchise uit te buiten voor geld. Mijn visie is altijd geweest dat alles wat een ontwikkelaar ontwikkeld tot op de dag van de release in de game moet zitten, mits het af is. BioWare heeft gewerkt aan missies en iemand zegt vervolgens: ‘joh, kun je er niet wat missies uit halen, dan verkopen we dat als DLC’. Dit betekent dat als je Mass Effect 3 koopt je gewoon niet het volledige product krijgt. Nou weet ik niet precies hoe het is gegaan, maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet de keuze geweest van BioWare zelf, maar van EA.

Pik het niet

En we zien dat dit niet alleen bij Mass Effect 3 gebeurd, maar steeds meer games krijgen DLC op de release. Dit mag absoluut niet de nieuwe standaard gaan worden voor de industrie. Dat zou verschrikkelijk zijn voor zowel ons als gamers als voor de ontwikkelaars. Wij zouden moeten laten zien dat we dit niet pikken van EA of BioWare. Een manier waarop we dat zouden kunnen doen is de game gewoon niet kopen op release. Vertik het als gamer om bij te dragen aan dit soort praktijken. Laat EA en BioWare maar in hun eigen sop gaar koken. Er zijn al grote acties op het internet opgezet rondom het boycotten van Mass Effect 3. Ik zeg nu niet dat jullie de game allemaal niet moeten kopen, maar denk er wel bij na wat voor signalen dat afgeeft aan EA en BioWare.

Denk ook niet dat EA noch BioWare grond hebben om dit te rechtvaardigen. Als het nou heel slecht ging met Mass Effect of BioWare dan was het nog discutabel, maar dit is absoluut niet het geval. Ze gaan een gigantische winst boeken met Mass Effect 3 en alle DLC die na de release waarschijnlijk nog uit gaat komen. Ze hebben dus geen reden om content uit de volledige game te halen en voor extra geld op de markt te gooien.

Natuurlijk is dit makkelijk praten voor mij, aangezien wij pers zijn krijgen we de game waarschijnlijk toch wel. Maar niks is zeker en ik had de N7 Collector’s Edtion van de game in pre-order staan. Deze heb ik zodra ik dit hoorden geannuleerd puur omdat ik weiger aan dit soort onzin mee te doen. En het is niet alsof er geen andere games uitkomen de aankomende tijd, dus als er zo wordt omgegaan met gamers dan kan ik nog wel even wachten op Mass Effect 3.