Review: Mass Effect 3

Review: Mass Effect 3 – Met grote ogen zagen we de eerste trailer van Mass Effect 3 aan. Hoe de Reapers onze aarde kwamen vernietigen en onze enige hoop was gevestigd op een man, Commander Shepard. De epische sci-fi RPG serie van BioWare komt ten einde met het derde deel in de Mass Effect serie. De verwachtingen zijn torenhoog want hoe gaat BioWare dit fantastische verhaal afsluiten? Met de toevoeging van een multiplayer wil BioWare er ook nog eens voor zorgen dat de game langer in je PS3 blijft zitten dan de veertig uur die de singleplayer je voorschotelt. Is Mass Effect 3 een volwaardige afsluiter of is het universum gedoemd om in vergetelheid te raken? Je leest het in deze review.

Universele apocalypse

Oké, tijd voor het Mass Effect verhaal 101. In de toekomst weet het menselijke ras verder de ruimte in te gaan en ontdekken we verschillende rassen die samen komen op een gigantisch ruimtestation genaamd The Citadel. Hier worden de politieke aspecten van het universum bepaald. Commander Shepard is een opkomende menselijke commandant die erop uit word gestuurd om een roque Spectre, de elite van het universum, te verslaan. Hij komt er al snel achter dat de Spectre genaamd Saren maar een marionet is van de almachtige Reapers, een superintelligent en krachtig ras dat het hele universum wil ontdoen van leven om zo de cirkel opnieuw te laten beginnen. Shepard word de eerste die ooit een Reaper verslaat en zo begint zijn barre tocht om het universum te redden. In Mass Effect 3 zijn de Reapers gearriveerd in het universum en is het aan Shepard om alle rassen te verenigen in een grote vloot om de Reapers te verslaan.

Mass Effect 3 moet qua verhaal ongelofelijk veel uitleggen en losse touwtjes aan elkaar knopen. Dit doet de game fantastisch. De game start wat rommelig met weinig uitleg van hoe en wat, maar naarmate de game vordert word het verhaal meeslepend en voel je constant het gehijg van de Reapers in je nek. Ondanks het jammere einde van de game is Mass Effect 3 een volwaardig einde aan het verhaal van Commander Shepard.

Zoals het in een Mass Effect game hoort zullen er weer genoeg conversaties zijn waarin jij als speler keuzes kunt maken die invloed hebben op het verhaal. Waar eerdere games af en toe een zware keuze had, kent deeltje drie er een stuk meer waar je zelfs op het punt komt om te moeten kiezen welk ras je wilt laten uitsterven. Door goed te spelen en zoveel mogelijk zijmissies te doen zal je betere opties krijgen in dit soort situaties, maar dit is qua keuzes de meest heftige Mass Effect game tot nu toe.

Combat evolved

Na het praten is het natuurlijk ook vaak genoeg tijd voor actie. Mass Effect 3 kent hier genoeg van en het werkt beter dan ooit. Shepard beweegt zich dit keer veel soepeler door de levels heen als in Mass Effect 2 waar de controls nogal stijfjes waren. Nadat je jouw personage hebt gecreëerd of hebt geïmporteerd uit ME2, begint Mass Effect 3 met een inleiding waarin je weinig vrijheid hebt om te kiezen hoe of wat, maar eenmaal uit deze tutorial zal je op de centrale hub van de game terecht komen, The Citadel. Vanaf hier zul je missies oppakken en zal het hoofdverhaal zich verder vorderen. De gehele game gaat erom dat jij het universum verenigd om de Reapers te verslaan. Vanaf The Citadel kun je ook aan boord stappen van je trouwe schip de Normandy. Op de Normandy zul je met je crew kunnen praten, je uitrusting kunnen veranderen en met de Galaxy map je volgende missie kunnen selecteren. De belangrijkste missies zijn altijd groot aangegeven zodat je altijd weet waar je naar toe moet.

Heb je eenmaal je bestemming gekozen dan is het tijd om je klaar te maken voor de strijd. Dit begint met het kiezen van twee teamleden die je mee kunt nemen op elke missie. Het is belangrijk om hier de zwaktepunten van je eigen Shepard weg te werken door slim te kiezen welke teamleden je mee wilt nemen. Je zult steeds meer teamleden bij elkaar verzamelen en je team breid zich dan ook constant uit. Hier laat Mass Effect 3 wel echt een steekje vallen ten opzichte van Mass Effect 2 waar je serieus tijd moest investeren in al je teamleden. In Mass Effect 3 hebben we het einde van de game bereikt zonder ook maar een keer om te kijken naar bepaalde teamleden. Mede ook omdat deze niet interessant waren.

Na het kiezen van je twee buddy’s is het tijd om je wapens te kiezen voor de missie. Je kan in totaal vijf verschillende wapens met je mee dragen. Het is echter slim om minder wapens met je mee te dragen aangezien het gewicht van de wapens beïnvloed hoe snel je speciale krachten van hun cooldown af zullen gaan. Maar als je zelf geen ability’s wilt gebruiken en je dat overlaat aan je teamleden dan kan je natuurlijk zware wapens meedragen. Erg tof is dat je ditmaal je wapens met mods kunt voorzien die zowel cosmetische als statistieke veranderingen aanbrengen.

Zijn we dan nu klaar om te vechten? Nee nog niet! Uiteraard kent Mass Effect 3 als een echte RPG ook een level systeem en door missies te voltooien en de map te verkennen voor interessante informatie zal je experience vergaren. Per level ontvang je punten waarmee je jouw ability’s kan versterken of nieuwe kunt unlocken. Dit geld ook voor je teamleden.

Missies en vijanden

Nu zijn we dan eindelijk klaar om te beginnen aan onze missie. De missies in Mass Effect 3 variëren erg in wat je moet doen, maar altijd zullen er vijanden in je weg staan om te stoppen. De variatie in vijanden is matig. Vaak worden dezelfde vijanden op je af gegooid om je bezig te houden. De meest memorabele vijanden zijn de niet menselijke vijanden zoals de Banshee’s of de Geth. Het vechtsysteem is nagenoeg onveranderd gebleven uit Mass Effect 2 en de game speelt nog steeds als een third person shooter waar je regelmatig in cover zult moeten gaan om de velen kogels te ontwijken die op je afkomen. Het is uiteraard ook mogelijk om je ME2 data te gebruiken in ME3, dit betekent ook dat je automatisch op het level begint dat je was in ME2 en dit maakte de game vrij makkelijk voor ons. Qua uitdaging moet de game het vooral hebben van slim bedacht level design zoals een leven waarin je tegen Geth vecht maar waar je ook constant moet uitkijken voor de pulsen van het schip waarin je zit die je schild deactiveren.

Mass Effect 3 is zo’n game waar de zijmissies aanzienlijk minder goed zijn als de hoofdmissies. De zijmissies zijn veel kleiner in opzet en zijn vaak simpele arena’s waarin je het moet volhouden tot dat alle vijanden dood zijn. Er zijn af en toe we wat pareltjes, maar ME3 speel je voor het hoofdverhaal, niet voor de zijmissies.

Dan moet ik toch nog even een hele kleine spoiler weggeven, je hebt verschillende baasgevechten in de game tegen Reapers (no shit sherlock?!). Deze gevechten bouwen vaak op een gimmick en dit pakt in de meeste gevallen goed uit, maar er zijn ook een aantal Reaper gevechten die minder goed in elkaar zitten. Zo is een van deze gevechten gewoon een button bash festijn. Gelukkig zijn de meeste goed uitgewerkt.

Samen het universum redden

Dan komen we nu bij de multiplayer van ME3. Toen ik dit voor het eerst hoorde was ik sceptisch, moet er nou serieus weer een multiplayer inzitten? Na uitgebreid de online co-op modus gespeeld te hebben ben ik compleet verrast door hoe leuk het is om te spelen. De multiplayer is niks unieks, sterker nog het is gewoon de horde mode uit de Gears of War serie met een Mass Effect sausje eroverheen. Toch weet de multiplayer je te pakken. Dit komt doordat de multiplayer niet afwijkt van wat Mass Effect is en eigenlijk gewoon de singleplayer ervaring co-op maakt. Je kiest een class en een ras, beide natuurlijk met zijn eigen voordelen en nadelen en naarmate je speelt word je personage steeds sterker en zal je nieuwe wapens en krachten unlocken via boosterpacks die je koopt. Enige kanttekening die ik heb te maken is dat de de multiplayer levels soms te lang doorgaan, maar dit is meer een persoonlijk iets dan een echte aanmerking. Maak je ook klaar voor een echte uitdaging want op niveau Gold word de multiplayer echt pittig.

Prestatieproblemen

Is ME3 ook pittig op de grafische kant? Een volmondige ja is het antwoord. De game heeft een ontzettend sterke presentatie en je mond valt soms echt open van de uitzichten die je krijgt. Vooral de Reapers stelen de show qua grote en indruk. Textures laden soms wel plotseling in, maar dit is te vergeven aangezien je hier nauwelijks echt last van hebt. Waar we wel echt last van hadden is de framerate van de game. We hebben vaak genoeg gehad dat ME3 constant moest laden tijdens een scene waardoor het beeld ongelofelijk schokt. Ook is de game drie keer vastgevroren bij ons. Dit had wellicht verholpen kunnen worden met een simpele installatie optie, maar deze is niet aanwezig. Hopelijk word dit nog weggewerkt want dit is op het moment het grootste nadeel aan de game.

De soundtrack van de game is weinig bijzonder te noemen. Er zijn weinig tunes die je bij blijven, maar af en toe weet de soundtrack je wel mee te slepen in dramatische momenten. De voice-acting daarentegen is wel ijzersterk en elk personage is voorzien van een formidabele acteur. Zelfs als het script af en toe rare zinnen naar de acteurs toegooit weten ze het toch nog overtuigend te houden. Kudo’s daarvoor. Jammer dat de lip-synching niet altijd goed mee loopt.

Conclusie

Mass Effect 3 is een volwaardige afsluiter van een memorabele serie. De singleplayer zal je gekluisterd hebben aan je scherm en de multiplayer is ongelofelijk verslavend. De game kent wel zijn minpunten en dan vooral op prestatie gebied. Iets dat niet had gehoeven. Gelukkig breekt het de game nooit en is de ervaring van de game het waard om zelfs na een bevroren beeld de game nogmaals op te starten en dat zegt wat. Mass Effect 3 zal voor bijna niemand een slechte aankoop, maar door wat ongelukkige problemen weet de game net niet te schijnen op de momenten waar die dat wel verdient.

Pluspunten

 • Ongelofelijk goed verhaal
 • Vloeiende combat
 • Multiplayer werkt fantastisch
 • Prachtige graphics
 • Volwaardige afsluiter van de trilogie

Minpunten

 • Prestatieproblemen
 • Lip-synching niet altijd correct
 • Komt langzaam op gang

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f612c89be063.jpg

Boxshot Mass Effect 3

Mass Effect 3

Releasedatum:
09-03-2012
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
EA
Ontwikkelaar:
BioWare komt met statistieken van Mass Effect 3
Gepubliceerd op 23 mrt, 2013 om 20:14
Nieuwe trailer van Mass Effect 3´s Citadel DLC verschenen
Gepubliceerd op 5 mrt, 2013 om 11:55
Nieuwe Mass Effect 3 verhaal DLC is om te janken
Gepubliceerd op 5 dec, 2012 om 14:14
Mass Effect 3: Omega krijgt een launch trailer
Gepubliceerd op 26 nov, 2012 om 19:11
 1. Anoniem -   
  95.97.107.xxx's avatar

  Super review Florian! Ik heb nu echt erg zin in ME3 na het lezen van de review. Ook een prima cijfer!! Persoonlijk een veel betere review dan die van bijvoorbeeld Roy.

 2.    13 XP
  pieterpostpieter's avatar

  Dus jij bent wel blij met het einde?

 3.    1377 XP
  xFatalz's avatar

  Mooie review +1

 4. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @95.97.107.xxx: Ik heb deze game nooit gereviewt, als je wilt trollen moet je ’t wel goed doen ^^

 5.    482 XP
  Flow's avatar

  @pieterpostpieter: Het eindshot van de game is om te huilen maar na al die commotie had ik wel iets ergere verwacht. In principe wel een mooi einde zeker omdat ze al hebben aangekondigd dat ze nog doorgaan met de Mass Effect serie 😉

 6. Anoniem -   
  195.169.188..xxx's avatar

  “Volwaardige afsluiter van de trilogie”

  heb je het einde wel gespeeld?

 7.    482 XP
  Flow's avatar

  @195.169.188..xxx: de game in zijn geheel is een mooie afsluiter ja. Het einde daarvan is maar een klein deel en ja ik heb het einde gespeeld en eerlijk gezegd snap ik de commotie rondom het einde niet helemaal. Alleen het eindshot is wel echt klote. Maar voor de rest sluiten ze alles mooi af met wat open dagen om wellicht nog latere DLC te kunnen maken.

 8.    2624 XP
  saidddd93's avatar

  @Flow:

  eindelijk iemand die een game waardeert hoe het is top!

 9.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @Flow: Wtf gast? Goeie afsluiter? Ik speel al sinds Mass Effect 1 op de Xbox, aangezien dit psx-sense is neem ik aan dat jij vanaf 2 bent begonnen. Mass Effect 3 was verschrikkelijk afgesloten, het verhaal was net gatenkaas, NIKS werd uitgelegd, en dan heb ik het niet eens over dat de 16 eindes PRECIES hetzelfde zijn. Zoek maar op google ”plot holes Mass Effect 3”. Ik zie dat jij ”Ongelofelijk goed verhaal” hebt staan bij de review, ik raad je aan om de trilogie eventjes opnieuw te spelen en dan nog een keer het laatste deel te reviewen.

 10.    482 XP
  Flow's avatar

  @IlFenomeno: Ik speel Mass Effect ook al vanaf deel een en ben groot fan dus daar heb je het echt mis. Het eerste deel heb ik gespeeld op de PC.

  Ook sla je de plank mis bij het punt ongelofelijk goed verhaal. Het is namelijk zonder twijfel een wel door dacht verhaal die een wereld overtuigend tot leven wekt. Dat ME3 weinig uitlegt is omdat ze ervan uitgaan dat je de eerdere delen hebt gespeeld. Over background moet je veel lezen en doe je dat niet dan weet je ook niet wat er precies gaande is. Niet alles kan in cutscenes verwerkt worden. Daar komt bij dat de definitie van een goed verhaal hebben en de trilogie afsluiten zoals de fans het willen ver uit elkaar staan.

  Met andere woorden, je laat je te veel leiden door fanboyism en door de conclusie die jij graag had willen zien. ME3 heeft een goed verhaal en sowieso een van de betere in de gameindustrie. Ik kan daar als gamer niks anders dan respect voor overbrengen.

 11.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Niet mijn game style

 12.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @Flow: Wacht even,dus je wilt zeggen dat je het einde goed vond? Exclusief het einde van mass effect 3 was mass effect een fantastisch verhaal, maar als je het verschrikkelijk afsluit dan is het verhaal in zijn geheel toch niet meer de zelfde waarde? En jij zegt dat ME3 weinig uitlegd, nee dat is het niet, hun missen stukken van het plot. Zoals ik zei google mass effect 3 plot holes, daar staan lijsten met wat er allemaal mist in mass effect 3. En wat vind jij ervan dat de 16 eindes van het spel bijna identiek zijn? Dat het bijna niks uitmaakt of je nou renegade of paragon was, en dat de keuzes van de vorige delen bijna niks als gevolg hadden voor mass effect 3, en dat je op het laatst MOEST luisteren naar de catalyst, op het eind had je niet meer het gevoel dat jij de hoofdpersonage was. Maar wat ik niet snap aan jou review is dat jij zelf zegt:” Ondanks het jammere einde van de game is Mass Effect 3 een volwaardig einde aan het verhaal van Commander Shepard.” Jij vond het einde ook slecht, hoe kan je dit dan een volwaardige afsluiter vinden? Alsjeblieft leg uit.

 13.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @Flow: Ook zeg je dat het fanboyism is daarom verwijs ik je naar deze website http://www.gamefront.com/mass-effect-3-ending-hatred-5-reasons-the-fans-are-right/2/
  Lees waarom ik en zoveel anderen gefrustreerd zijn.

 14.    482 XP
  Flow's avatar

  @IlFenomeno: Ok ten eerste, ik zag niet wie er uit de Normandy kwamen, bij mij ging de deur gewoon open en toen zwart. Als ik daarna Liara ofzo eruit zag komen had ik dat inderdaad een zwak moment gevonden.

  Het maakt wel degelijk uit of je Renegade of Paragon hebt gekozen, maar het heeft maar invloed tot op een bepaald punt van het einde. Als ik de redenen lees in het artikel dan zijn jullie om goede redenen boos, maar je kan niet van mij verwachten dat ik alle ins en outs weet van de serie. Dat van de Mass Relays is bijvoorbeeld een detail dat ik niet wist.

  Dat de zestien eindes hetzelfde zijn met kleine verschillen is jammer, maar zoals BioWare uit heeft gelegd stond het einde al gewoon vast voor hun.

  Jij en de andere fans zijn om goede redenen boos, maar daarbij kan dit nog wel een goede afsluiter zijn in de vorm van dat het een goede game is. Dat het einde slordig is afgerond zorgt er niet voor dat het cijfer omlaag gaat aangezien ik het niet van een van de vier cijfer posten af kan trekken. Ik had het wel in de minpunten kunnen zetten. Bij deze dan.

 15. Anoniem -   
  82.157.177..xxx's avatar

  @Flow: Dankjewel voor je begrip man! Je hebt laten zien dat je een goede reviewer bent!

 16.    49 XP
  IlFenomeno's avatar

  @Flow: Zoals hierboven gezegd, inderdaad laat je zien dat je een goede reviewer bent. Het is geen fanboyism als je kritiek hebt op het spel waarvan je houd, dat is juist het tegenovergestelde.

 17.    214 XP
  redded's avatar

  @IlFenomeno:

  WTF?

 18.    1562 XP
  dikked's avatar

  @Flow: maar daar was ook alle commotie om, want als je het verhaal van mass effect 2 hebt gevolgd dan is mass effect 1 ook precies zo geëindigd. Het is dus gewoon knip en plak werk.

 19.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  Bedankt voor de review, ik heb hem met veel plezier gelezen. 😉

  Inmiddels heb ik de Collector’s Edition van Mass Effect 3 goedkoop (€40,=) op Marktplaats weten te scoren. Maar ja, ik was ter voorbereiding opnieuw begonnen aan Mass Effect 2 op Insanity en die heb ik nog lang niet uitgespeeld. Ik heb besloten deel 2 eerst nog een keer volledig uit te spelen. 😉 En daar ik niet iemand ben die genoegen neemt met alleen de hoofd missies, wil ik ook alle zij missies ook nog een keer volledig spelen. Voorlopig ben ik dus nog niet klaar met deel 2 en zal deel 3 hier nog in de kast blijven staan, maar het vooruitzicht dat deel 3 na deel 2 zal volgen is natuurlijk geweldig!

  En iedereen bedankt om het einde van deel 3 niet te spoilen!!! Ook al is hier vrij veel commotie om. Of er nu een ander einde gaat komen of niet, het duurt nog wel even voordat ik het einde van Mass Effect 3 zelf ga ervaren…