http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4f67c86bdba98.jpg

Toen Epic Games, de ontwikkelaar achter de Unreal Engine, onderstaande tech-demo toonde was dat best indrukwekkend. De demo liet zien wat er mogelijk is als consoles meer kracht zouden hebben. Het liet dus ook zien hoe de toekomstige games er uiteindelijk uit gaan zien. Natuurlijk is het nu nog lange na niet mogelijk om met de huidige techniek die in de PS3 en Xbox 360 zit, dit voor elkaar te krijgen. Een PlayStation 4 is alleen in staat om dit te veranderen en ons dit wel te geven.

De PlayStation 4 en nieuwe Xbox staan immers letterlijk om de hoek te wachten en een release volgend jaar is niet eens zo gek nog niet. Je merkt namelijk bij veel games, waaronder Battlefield 3, dat ze echt flink onderdoen van hun grote broer op de PC. De PC heeft namelijk veel meer power (afhankelijk van je setup uiteraard) en kan gewoon veel meer aan en dat is te zien. Wanneer je Battlefield 3 op redelijke hoge instellingen hebt gespeeld op een PC, lijkt de PS3-versie nergens meer op.

Titels als Uncharted 3: Drake’s Deception lieten alleen dan weer zien dat er nog steeds wel het een en ander mogelijk is op de PS3. Het is naar mijn mening de best uitziende consolegame die op het moment te krijgen is. Ook laat Uncharted alle Xbox 360-titels ver achter zich qua graphics. Maar we willen meer, we willen mooiere games, meer detail, meer actie op het scherm en een smoothere framerate.

De next-gen titels die straks uit gaan komen voor de PS4 zijn ongetwijfeld al in ontwikkeling. Zo lijkt het erop op dat Killzone 4 ook op de PlayStation 4 gaat uitkomen, wellicht als launchtitel. Wellicht kunnen we straks zelfs hopelijk een Gran Turismo 6 gaan zien op de PS4. Als het allemaal aan Epic Games ligt, draaien alleen de meeste games straks op Unreal Engine 3.

Alhoewel Unreal Engine 4 nog altijd in ontwikkeling is, zullen de meest next-gen titels voor UE3 moeten kiezen volgens Epic Games. Sterker nog, het zou zelfs mogelijk zijn om met de Unreal 3 engine de onderstaande tech demo werkelijkheid te maken op next-gen consoles. Hoe fantastisch dit alleen ook klinkt, helaas zijn we nog steeds niet zover. Maar het idee dat we zoiets straks kunnen verwachten op een PS4, oh boy, wat geweldig.

“I think if you were going to do a launch title for a future console, UE3 would probably be the way to go,” he told CVG during GDC earlier this month.

“And likewise if you were going to do something cross-generational, like Mortal Kombat on PS Vita, Xbox, PS3 and potentially it could be on iPad… that’s Unreal. Unreal spans the gamut, it goes from the smallest smartphone platforms up to the highest spec PC you can build and beyond.”