De laatste tijd worden we flink getrakteerd op demo’s in de PS Store. Afgelopen weken mochten we toch wel elke week van een nieuwe demo genieten, groot of minder groot. Onlangs is een lang verwachte demo uitgekomen van de game Batman: Arkham Asylum. Volgens ontwikkelaar Rocksteady wordt dit de beste Batman game ooit gemaakt, al zegt dat natuurlijk niet veel, maar het is wel een ambitieus project. PS3-Sense wilde natuurlijk weten waar al die heisa over ging  en we hebben daarom de demo even grondig bekeken.

Welcome to the madhouse!

Het verhaal van de game is non-stop verkondigt door Rocksteady, maar voor degene die voor het eerst in aanraking komen met de game zullen we het nog even snel uitleggen. Nadat the Joker wederom is ontsnapt uit het gekkenhuis genaamd Arkham Asylum zet hij Gotham City op zijn kop. Zoals gewoonlijk vangt Batman hem en brengt die hem terug naar Arkham. Batman vertrouwt het hele zaakje echter niet aangezien the Joker zich wel erg makkelijk gewonnen gaf. The Joker blijkt alles in scène te hebben gezet om een val te zetten voor Batman. Vanaf dat moment is the Joker de baas over het Asylum en lopen Batman’s grootste vijanden los rond.

De gameplay van de game verdeelt zich in twee types. De eerste is de Free Flow combat. Zoals we allemaal weten kan Batman een goed staaltje vechten en dat komt goed van pas tegen de vele gekken die rondlopen in het Asylum. Regelmatig zal je omsingeld worden door vijf tot soms wel tien man die je stuk voor stuk rauw lusten. Met een simpele druk op de knop tover je de hardste klappen uit je mouw. Je kan makkelijk van vijand naar vijand schakelen met de analoge stick en het counteren van aanvallen gaat ook met een druk op de knop.

Het andere spel type wordt Invisible Predator genoemd. Batman ligt nu op de loer en kan toeslaan vanuit alle hoeken en donkere gaten. Zo is het mogelijk om heel simpel met je batarang je vijand knock-out te gooien, maar je kan ze ook angst in boezemen en pakken op hun zwakke moment.

Kort maar krachtig

In de demo komen allebei deze spel types aan bod en krijg je een voorproefje op wat er allemaal mogelijk is met deze gameplay. Je begint met de Free Flow combat en komt vervolgens in een grote kamer waar je een aantal ontsnapte gevangenen de schik van hun leven mag geven. Na drie keer overnieuw spelen kwamen we nog steeds nieuwe mogelijkheden tegen om je tegenstanders uit te schakelen. De Free Flow combat is erg simpel om op te pakken en werkt erg goed. Helaas zijn er nog niet veel verschillende combo’s beschikbaar in de demo, maar we hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien. Visueel ziet de demo er prachtig uit. Van de sfeer die wordt neer gezet in het Asylum tot aan de stoppelbaard van Bruce Wayne a.k.a. Batman.

Natuurlijk heeft Batman ook weer verschillende gadgets tot zijn beschikking. In de demo mogen we alleen maar spelen met de batarang, maar in het snelkeuze menu konden we al zien dat er nog zeven andere gadgets tot je beschikking zullen staan in de volledige game.

Let’s get this party started…?

Is de demo het downloaden waard? Voor de Batman fans is deze keuze natuurlijk al snel gemaakt en zullen ze de demo nu waarschijnlijk al drie keer hebben gespeeld. Voor degene die nog twijfelden is deze demo het downloaden ook dubbel en dwars waard. Hij mag dan wat aan de korte kant zijn, maar je zult wel van elke seconde genieten als je aan het spelen bent. Natuurlijk zijn er wat kleine minpuntjes zoals de intelligentie van je tegenstanders, maar dit mag de pret niet drukken. Aangezien de demo een goede indruk geeft over wat de uiteindelijke game wordt en aangezien je de demo meerdere malen zult gaan spelen maken wij er een download tip van!

Algemene informatie

Grootte: 1460MB
Release demo: 6 augustus
Release game: 28 augustus
Taal: Engels
Resolutie: 720p
Duur: Minimaal twintig minuten

http://www.ps3-sense.nl/misc/download_tip.png