Opvallend bericht bij de heren van Kotaku, ze beweren namelijk informatie te hebben over de opvolger van de PS3. Het meest aparte is het feit dat ze beweren dat de opvolger van de console geen PlayStation 4 gaat heten maar Orbis. Sony verbrak de ‘omhoogtelling’ bij de PS Vita en gaat waarschijnlijk sub-namen geven aan hun nieuwe producten. Natuurlijk kan dit ook gewoon een werktitel zijn zoals dat Next Generation Portable dit ook was, wat uiteindelijk PS Vita werd. Kotaku’s bron is een persoon die niet het recht heeft om publiekelijk over next-gen hardware te spreken, maar wel in het verleden al eens eerder correcte informatie heeft gedeeld.

De naam Orbis zou een aparte keuze zijn van Sony, voornamelijk omdat hun consoles altijd nummers gehad hebben. Ze willen alleen natuurlijk niet de indruk wekken dat hun nieuwe PlayStation de zoveelste opvolger is, dus zou een subtitel ideaal zijn. Orbis betekent in het Latijns overigens ‘cirkel’ of ‘ring’.

Qua specificaties heeft de console mogelijk een AMD x64 CPU en een AMD Southern Islands GPU voor de grafische kracht. Dit komt overeen met de geruchten die eerder al eens naar buiten kwamen, namelijk dat AMD dicht bij de ontwikkeling van de PS4 staat. Hiermee zou het mogelijk zijn 3D-games in 1080p te draaien en is een maximale resolutie van 4096×2160 mogelijk voor gewone games. Dit zou betekenen dat de PS3 Quad-HD is, een resolutie die nog niet veel TV-schermen ondersteunen.

Development kits voor de nieuwe console zouden begin dit jaar al uitgereikt zijn en voor het laatst vervangen zijn een paar maanden terug. De huidige kits zijn immers nog beta en worden regelmatig vervangen met verbeterde versies.

Een ander ietwat negatief punt is het feit dat de PlayStation Orbis geen PS3-games zou gaan afspelen, Sony zou hier niet eens plannen voor hebben. De PS3 deed op een later ogenblik hetzelfde met de introductie van het 40GB en 80GB-model. Hier werd ook PS2 compatibiliteit de deur uitgedaan en was je aangewezen op PS3-games.

Verder zou ook het 2e hands gamen aangepakt worden, de eerste stappen richting deze aanpak waren immers al gezet met de online pass. Je zou straks games die je op disc koopt ook digitaal kunnen downloaden via je SEN-account. Hierdoor moet een disc verbonden worden met een enkel PSN-account en kun je jouw games dus straks niet meer doorverkopen. Wil je de disc loshalen van je PSN-account, dan zul je hiervoor een klein bedrag moeten betalen.

Er is nog geen officiële aankondiging van een PlayStation 4 of Orbis, dit zal waarschijnlijk volgend jaar gebeuren. De geruchten van Kotaku wijzen erop dat de console gepland staat voor een release in de winter van 2013.