http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c52cf197f4.jpg

Dit is een nieuw artikel in een nieuwe blog reeks, we gaan namelijk eenmaal in de zoveel tijd een blog-artikel schrijven m.b.t. de PS3. Ik trap af, hoe zwaar dat ook is maar goed, iemand moet het doen.

Onlangs heb ik een nieuwe versterker gekocht namelijk de Onkyo TX-SR507, dit omdat mijn oude (JVC RX-5042) eigenlijk wel aan vervanging toe was. De reden dat ik voor de Onkyo heb gekozen is omdat deze de nieuwste bitstreams ondersteunt zoals DTS-HD en Dolby TrueHD. Bijna alle Blu-ray’s worden inmiddels uitgerust met deze nieuwe geluidssporen en daarom ‘moest’ ik het hebben. De PS3 heeft sinds firmware 2.30 ondersteuning gekregen voor deze nieuwe geluidssporen en dus wil je dat nu toch maar eens op de proef gaan stellen. De versterker heb ik gelukkig vrij goedkoop kunnen krijgen, ik was namelijk slechts 289,- euro kwijt en dat terwijl de adviesprijs op 399,- ligt, koopje dus.

Na de bestelling bij een niet nader te noemen webshop gedaan te hebben, kreeg ik de versterker enkele dagen later aangeboden door de altijd vriendelijke postbode. Eenmaal alles uitgepakt ben ik hem natuurlijk direct gaan aansluiten. Ik had er tevens nieuwe luidsprekerkabels bijgekocht en nog een paar HDMI-kabels, waar ik natuurlijk niet op bezuinigd heb. En dan is het zover, ik had diezelfde middag de Blu-ray ‘Soul Men’ nog gekocht bij de lokale filmboer en dus was het testen geblazen. Alles had ik goed ingesteld, de versterker was getuned met de Audyssey microfoon en op de PS3 heb ik alle correcte instellingen ingevoerd.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c5324e4f48.jpg

Blu-ray erin, voorstukjes skippen en daarna kregen we de film! Meteen selecteerde ik de DTS-HD geluidsspoor en ik dacht nou, dit gaat hem worden. Maar wat deed die kreng van een versterker van mij, die zei doodleuk dat er geen DTS-HD gevonden was maar enkel PCM MultiChannel. Dit zorgde ervoor dat het prachtige DTS-HD logo niet oplichtte, nee nee, in plaats daarvan kreeg ik een saai PCM-logo te zien. Ik was pissed off natuurlijk, nogmaals alle instellingen nagelopen, HDMI-kabels getest, alles leek prima. Zodra ik Dolby Digital selecteerde lichtte het logo van Dolby Digital op in plaats van dat saaie PCM-logo, dat zat dus allemaal goed, dacht ik.

Al vloekend en tierend heb ik me laptop erbij gepakt en heb ik forum na forum afgezocht naar dit probleem. Toen stuitte ik op een bericht waarin stond dat de PS3 een DTS-HD geluidsspoor zelf decodeert en vervolgens als losless PCM-audio naar de versterker zendt. Na die zin een aantal keren gelezen te hebben en te gaan kijken wat PCM nu eigenlijk is, was ik lichtelijk opgelucht. Normaliter doen Blu-ray spelers namelijk niet zelf de decodering maar laten ze dit aan de vesterker over, simpelweg omdat ze niet krachtig genoeg zijn. Dit houdt in dat mensen die een versterker hebben zonder DTS-HD het toch kunnen beluisteren door een PCM-signaal naar de versterker te zenden. En dat vond ik minder leuk, want waarom heb ik dan in vredesnaam een nieuwe versterker gekocht? Natuurlijk was mijn oude aan vervanging toe maar toch, het voelde niet goed.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c539eb6f63.jpg

Na dit gelezen te hebben ben ik meteen weer achter me TV gaan zitten en nogmaals die DTS-HD geluidsspoor gaan luisteren, ditmaal wat langer, zonder me druk te maken om het lampje. En mijn god wat mooi, het geluid is zo zuiver en de surroundeffecten kan je bijna ‘perfect’ noemen, zo helder en warm klonk het geluid van de Blu-ray ‘Soul Man’. F*ck dat lampje, ik ben tevreden. Na het verder uitpluizen van me versterker kwam ik er ook achter dat deze veel meer opties biedt dan mijn vorige, uiteindelijk geen miskoop dus. Tevens is het geluid overall nu stukken beter dan voorheen met de oude versterker. Mijn frustraties over dat lampje heb ik me inmiddels overheen gezet, het gaat immers om het geluid en niet om een klein pietlullig lampje (alhoewel dat wel leuk geweest was). En wat betreft de versterker, een dikke aanrader!