Blog: DTS-HD en de PlayStation 3

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c52cf197f4.jpg

Dit is een nieuw artikel in een nieuwe blog reeks, we gaan namelijk eenmaal in de zoveel tijd een blog-artikel schrijven m.b.t. de PS3. Ik trap af, hoe zwaar dat ook is maar goed, iemand moet het doen.

Onlangs heb ik een nieuwe versterker gekocht namelijk de Onkyo TX-SR507, dit omdat mijn oude (JVC RX-5042) eigenlijk wel aan vervanging toe was. De reden dat ik voor de Onkyo heb gekozen is omdat deze de nieuwste bitstreams ondersteunt zoals DTS-HD en Dolby TrueHD. Bijna alle Blu-ray’s worden inmiddels uitgerust met deze nieuwe geluidssporen en daarom ‘moest’ ik het hebben. De PS3 heeft sinds firmware 2.30 ondersteuning gekregen voor deze nieuwe geluidssporen en dus wil je dat nu toch maar eens op de proef gaan stellen. De versterker heb ik gelukkig vrij goedkoop kunnen krijgen, ik was namelijk slechts 289,- euro kwijt en dat terwijl de adviesprijs op 399,- ligt, koopje dus.

Na de bestelling bij een niet nader te noemen webshop gedaan te hebben, kreeg ik de versterker enkele dagen later aangeboden door de altijd vriendelijke postbode. Eenmaal alles uitgepakt ben ik hem natuurlijk direct gaan aansluiten. Ik had er tevens nieuwe luidsprekerkabels bijgekocht en nog een paar HDMI-kabels, waar ik natuurlijk niet op bezuinigd heb. En dan is het zover, ik had diezelfde middag de Blu-ray ‘Soul Men’ nog gekocht bij de lokale filmboer en dus was het testen geblazen. Alles had ik goed ingesteld, de versterker was getuned met de Audyssey microfoon en op de PS3 heb ik alle correcte instellingen ingevoerd.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c5324e4f48.jpg

Blu-ray erin, voorstukjes skippen en daarna kregen we de film! Meteen selecteerde ik de DTS-HD geluidsspoor en ik dacht nou, dit gaat hem worden. Maar wat deed die kreng van een versterker van mij, die zei doodleuk dat er geen DTS-HD gevonden was maar enkel PCM MultiChannel. Dit zorgde ervoor dat het prachtige DTS-HD logo niet oplichtte, nee nee, in plaats daarvan kreeg ik een saai PCM-logo te zien. Ik was pissed off natuurlijk, nogmaals alle instellingen nagelopen, HDMI-kabels getest, alles leek prima. Zodra ik Dolby Digital selecteerde lichtte het logo van Dolby Digital op in plaats van dat saaie PCM-logo, dat zat dus allemaal goed, dacht ik.

Al vloekend en tierend heb ik me laptop erbij gepakt en heb ik forum na forum afgezocht naar dit probleem. Toen stuitte ik op een bericht waarin stond dat de PS3 een DTS-HD geluidsspoor zelf decodeert en vervolgens als losless PCM-audio naar de versterker zendt. Na die zin een aantal keren gelezen te hebben en te gaan kijken wat PCM nu eigenlijk is, was ik lichtelijk opgelucht. Normaliter doen Blu-ray spelers namelijk niet zelf de decodering maar laten ze dit aan de vesterker over, simpelweg omdat ze niet krachtig genoeg zijn. Dit houdt in dat mensen die een versterker hebben zonder DTS-HD het toch kunnen beluisteren door een PCM-signaal naar de versterker te zenden. En dat vond ik minder leuk, want waarom heb ik dan in vredesnaam een nieuwe versterker gekocht? Natuurlijk was mijn oude aan vervanging toe maar toch, het voelde niet goed.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c539eb6f63.jpg

Na dit gelezen te hebben ben ik meteen weer achter me TV gaan zitten en nogmaals die DTS-HD geluidsspoor gaan luisteren, ditmaal wat langer, zonder me druk te maken om het lampje. En mijn god wat mooi, het geluid is zo zuiver en de surroundeffecten kan je bijna ‘perfect’ noemen, zo helder en warm klonk het geluid van de Blu-ray ‘Soul Man’. F*ck dat lampje, ik ben tevreden. Na het verder uitpluizen van me versterker kwam ik er ook achter dat deze veel meer opties biedt dan mijn vorige, uiteindelijk geen miskoop dus. Tevens is het geluid overall nu stukken beter dan voorheen met de oude versterker. Mijn frustraties over dat lampje heb ik me inmiddels overheen gezet, het gaat immers om het geluid en niet om een klein pietlullig lampje (alhoewel dat wel leuk geweest was). En wat betreft de versterker, een dikke aanrader!

23 reacties

 1.    162 XP
  Justdoit's avatar

  Ik ben nog altijd tevreden met mijn Z-5500 Optisch op mn ps3 aangesloten ๐Ÿ˜€

 2.    1562 XP
  dikked's avatar

  ik heb een simpele Z-4 die analoog op mijn tv is aangesloten en ik ben zelfs meer als tevreden

 3.   
  enormhi's avatar

  Ik ben tevreden met met tv speakers.

 4.    424 XP
  Dawes's avatar

  Ik ben eingelijk meer benieuwd naar de functionaliteiten van al die verschillende coderingen en daarnaast ben ik benieuwd waarom jou versterker een goede is ten opzichte van al die andere..

  want wordt nou niet echt wegwijs waarom ik deze zou moeten kopen, maar meer hoe je ‘m ervaart en ervaren heb.

  :/

 5.    5882 XP
  7th-son's avatar

  leuk gedaan!!
  dit soort dingen maakt de website ook leuker natuurlijk!!

  maar, de betekenis van dingen als DTS-HD en PCM
  is het misschien een idee om daar een soort hyperlink van te maken, en dan door te sturen naar een topic waar alles instaat, doet en betekend?

 6. crew Management -    4898 XP
  M4GN3T's avatar

  DTS-HD e.d. zal in een apart aartikel komen over hoe het werkt ๐Ÿ˜‰

 7.    473 XP
  mickje12's avatar

  dit bewijst weer eens de kracht van de ps3

 8.    1749 XP
  Shmet's avatar

  Voor mij blijft beeld belangerijker als geluid, het geluid van mijn tv – boxen zijn goed dusja :p

 9.    266 XP
  KiefDelicious's avatar

  leuk artikel, fijn om te lezen. Toppie gedaan!

 10. Anoniem -   
  84.193.80.17 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Kben ook heel tevreden met mijn sony 5200-es, heb deze aangesloten op mijn
  nieuwe sony hw10 projector, er gaat niets boven 95 inch aan 1080p plezier! ๐Ÿ™‚

 11. Anoniem -   
  87.208.46.109 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Netjes, zeer goed. Hoop volgende keer op een wat uitgebreidere test dan alleen Soul Men, en welke luidsprekers zijn hierbij gebruikt?

 12. Anoniem -   
  213.17.116.17 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Sorry, maar dit stukje tekst lijkt wel heel veel op dit engelse stukje, gewoonweg teveel.
  http://blog.webjak.net/2008/03/01/dolby-truehd-and-dts-hd-ma-on-ps3/

  En dan wil je zo goed geluid en dan besteed je nog geen eens 300 euro uit aan een versterker, een echt goede versterker kost zeker wel een rug. (en dat is dan geen onkyo)

 13.    524 XP
  Glennps3's avatar

  mooi artikel alleen zou je de playstation niet zo kunnen instellen dat hij ook een DTS-HD uitzend?

 14.    524 XP
  Glennps3's avatar

  @213.17.116.17 (Niet geregistreerd): maakt da uit het staat hier toch in het nederlands

 15. Anoniem -   
  82.217.220.197 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Als je je huiswerk goed had gedaan wist je ook dat de PS3 DTS-HD en Dolby TrueHD niet als bitsteam kan versturen omdat de hdmi chip dat niet aankan ๐Ÿ˜‰

 16.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  Met andere woorden. De ps3 komt tekort als je DTS-HD of Dolby TrueHD wilt beluisteren via een Blu-Ray filmpje?
  Ik wilde namelijk al een tijdje een nieuwe Pioneer reciever kopen met HDMI-ingang en die DTS-HD aankan (ook omdat me oude reciever sterk aan vervanging toe is), maar dat is dus onzin als je er een ps3 op wilt aansluiten begrijp ik uit het verhaal?

 17. crew Management -    4898 XP
  M4GN3T's avatar

  @213.17.116.17 (Niet geregistreerd): Ik kan je vertellen dat tijdens het schrijven van dit artikel ik die nog niet had gezien. Waarschijnlijk een populair blogonderwerp, de opbouw van schrijven komt inderdaad overheen evenals de ervaring maar de uitwerking is totaal anders naar mijn idee.

 18.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @213.17.116.17 (Niet geregistreerd):
  —————————————————————————
  En dan wil je zo goed geluid en dan besteed je nog geen eens 300 euro uit aan een versterker, een echt goede versterker kost zeker wel een rug. (en dat is dan geen onkyo)
  —————————————————————————

  onkyo is ook een goed merk, alleen jammer dat ze bij dat merk te veel aandacht besteden aan power en niet aan het uiterlijk, en daarom koos ik voor een 7.1 Denon avr 1910

  Roger LS603 en de RC405

  Mordauntshort avant904i als back suround

  Magnat stylus 5000a als suround en een tannoy tannoy black shadow sub

 19.    5882 XP
  7th-son's avatar

  @Shmet:
  bij mij blijft beide belangrijk, geluid en beeld

  je rijd toch ook niet in een roestige fiat panda met 19″ velgen?

 20. Anoniem -   
  87.211.169.255 (Niet geregistreerd)'s avatar

  ’t zelfde probleem heb ik ook (gehad). Je kunt in bepaalde instellingen van je PS3 ook een andere optie kiezen dan pcm-stream. Ik weet even niet meer waar. Je hebt 2 keuzes pcm en…Als je die andere optie kiest, zal je versterker wel aangeven wanneer iets DTS-HD gecodeerd is en zal decodering via je versterker plaatsvinden. Je versterker heeft waarschijnlijk nieuwere codecs dan je PS3 dus het kan zijn dat het geluid iets mooier zou kunnen zijn…Alhoewel je dan uiteraard wel een geoefende beluisteraar moet zijn.
  Let wel op: als je een bluray wil kijken dat je het juiste geluidsspoor kiest. Soms heb je op een bluray en dolby digital en DTS en wordt soms standaard dolby digital opgestart. Als je via het menu van je bluray DTS kiest dan….. ๐Ÿ™‚ veel suc6

 21.    49 XP
  Serg99's avatar

  Ik had deze onkyo ook bijna gekocht maard an de THX versie.
  Ben nu voor deze Pioneer gevallen. Pioneer SC-LX71 Receiver THX.
  Als er THX opstaat dan weet dat de rest zowiezo goed is.

 22.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  @Serg99:

  Die heeft me pa ook. Een hele fijne reciever!
  Hij heeft hem aangesloten op een Focal 900 serie.

  Dat wil ik ook wel :p maar iets teveel geld.

 23. Anoniem -   
  83.85.170.91 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Roy wat ben ik blij met jouw verhaal!
  Ik liep met het zelfde verhaal te kampen!
  Verdorrie dacht ik ook. Maar de nieuwe ps3 slim kan het weer wel…
  Dus lijkt mij dat de nieuwe ps3 slim luier is?
  Aangezien dit de versterker dan weer doet.
  Anyway,. ik heb deze tx-sr507 ook gekocht voor NU(17-09-09) 260 euro!
  Nogmaals bedankt voor je verhaal!
  Cya !