Zien third party ontwikkelaars de PS Vita wel staan?

Dat Sony wat games aan het maken is voor de PS Vita, dat is een logische conclusie. De PS Vita kan niet enkel en alleen draaien op games afkomstig van studio’s die exclusief ontwikkelen voor Sony. Third party ondersteuning van ontwikkelaars is net zo belangrijk, de grootste games voor de PS3 zijn immers ook van third party’s. Neem bijvoorbeeld een Call of Duty, Battlefield, Metal Gear Solid, Grand Theft Auto… allemaal franchises die niet van Sony zijn. Het is dan ook van groot belang dat Sony deze ontwikkelaars ook prikkelt om voor de PS Vita games te gaan maken, maar gebeurd dat wel?

Neem bijvoorbeeld het onlangs uitgekomen Angry Birds: Space, een game met een verslavingsfactor die hoger ligt dan welke mobile-game ook. Deze nieuwe Angry Birds was een godsgeschenk geweest voor de PS Vita en mocht eigenlijk absoluut niet ontbreken voor het platform. Het negatieve is alleen waar, de game is niet naar de PS Vita gekomen, althans nog niet. Elk Android-apparaat en iOS-apparaat heeft Angry Birds: Space, maar de PS Vita vist naast de boot.

Dan hebben we nog de nieuwe Epic Mickey 2, die onlangs is aangekondigd. Deze game komt uit op zowel de Wii, PS3, Xbox 360, Nintendo 3DS, PC en Mac. Maar de PS Vita? Nee hoor, in geen verre wegen te bekennen. Dat terwijl een game als Epic Mickey 2 geweldig zou zijn op de PS Vita en wellicht ook nog eens een enorme aanwinst gaat worden voor de 3DS. Elk mogelijk denkbaar platform wordt de game op uitgebracht, maar niet op de PS Vita.

Komen we bij Sonic 4 Episode II, een nieuwe game van Sega die de oude Sonic weer terugbrengt. Deze game gaat uitkomen op de PS3, Xbox 360, iOS, PC, Android  en op Windows Phone 7 platformen. Je raadt het al, ook hier ontbreekt de PS Vita weer in het rijtje. Hoe kan de PS Vita ooit de strijd aangaan met mobiele platformen als daar meer games op uitkomen dan de PS Vita?

Dan hebben we nog vele games die al langer te krijgen zijn op de iOS-apparaten en Android toestellen. Neem bijvoorbeeld een GTA III die te krijgen is voor bijna elke mobiele telefoon en tablet. Of wat dacht je van Mass Effect, die onlangs ook is uitgekomen voor mobiele apparaten. Waarom worden deze games ook niet aangekondigd voor de PS Vita? Desnoods als PSN-titel, de PS Vita kan dit soort games maar al te goed gebruiken.

Sony heeft een geweldig apparaat neergezet met de PS Vita, maar het is heel apart dat third-party ontwikkelaars nog niet zoveel aangekondigd hebben.

 1. Anoniem -   
  Dorien's avatar

  Ik ben heel blij met het aantal games wat er nu al beschikbaar is, moet nog heel veel games aanschaffen dus van mij mogen ze wel een paar maanden rustig aan doen met nieuwe games uitbrengen.

 2. Anoniem -   
  Oxigel's avatar

  Dit is al de derde klacht blog in een paar dagen(tweede in 1 dag trouwens) waar ik het totaal mee eens ben. Waar is Sony mee bezig? Dit zijn 1 voor 1 allemaal games die op de vita horen te komen!
  Een idee: stuur de linkjes van deze klachten naar Sony. Hiermee kunnen ze én het klacht lezen én de reactie van de community. Er moet iets gebeuren waarbij wij meer zekerheid krijgen! Leve de revolutie!!

 3.    542 XP
  Yeroon's avatar

  Ik maak me inderdaad ook wel een beetje zorgen om de games die nog gaan komen. Er is niet heel veel aangekondigd voor de toekomst.

  Hopelijk gaat het nog goedkomen met de Vita.

 4.    475 XP
  Klart's avatar

  “Hoe kan de PS Vita ooit de strijd aangaan met mobiele platformen als daar meer games op uitkomen dan de PS Vita?”

  Beetje belachelijke stelling. Op mobiele platformen gaan ALTIJD meer games op uitkomen dan de PS Vita, die platformen schijten games als het ware. Of ze goed zijn dat is iets anders.

  Vita heeft nood aan meer games ok, maar vooral aan goede games. De launch was alvast fantastisch (jammer genoeg lijkt deze niet genoeg te hebben aangeslaan).

 5.    232 XP
  black2death's avatar

  de psvita is hoelang op de markt?

  ja goed er zijn niet veel 3rd party ontwikkelaars bezig met games voor de Vita, maar de games die er zijn, zijn op dit moment nog meer dan genoeg.

  En was er al geen sprake van COD op de Vita en AC. ik dacht dat die geruchten al op verschillede site gezien.

  dus ik zou nog niet beginnen wanhopen, ze moeten er komen dat is zeker. Het is Op dit moment toch nog niet dramatisch, er zijn nog zat games.

 6.    475 XP
  Klart's avatar

  WRC 3 verschijnt in oktober 2012 voor de PC, PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation Vita.

 7.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  Wat ik mij eigenlijk afvraag: is Sony alweer vergeten dat ze een tijdje geleden een nieuwe handheld hebben uitgebracht?

 8.    91 XP
  ozyesmen's avatar

  Komt LBP2 vier april uit op ps vita?

 9. Anoniem -   
  77.170.208..xxx's avatar

  Hopelijk gaat het nog goedkomen met de Vita.

  WRC 3 en LBP2 verschijnt zowiezo voor de PS Vita.

  The last of Us komt meschien ook naar de PS Vita.?
  dat The last of Us eerst voor de PS3 komt en later naar PS Vita??

  en ModNation racer komt ook naar de Vita.
  MOH komt meschien ook naar Vita niet zeker dit zijn mijn meningen??????????????

 10.    7300 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Sony kan er weinig eraan doen als third-party ontwikkelaars niet meewerken. Square-Enix heeft zoveel meuk op de 3DS maar kom is met die Dragon Quest/Final Fantasy games en hou die andere zooi. Of Capcom een Resident Evil of Monster Hunter.

 11. Anoniem -   
  Crition's avatar

  Modnation racers ís er al hoor. en ik vind niet dat er genoeg games zijn. veels te weinig zelfs. op.dit moment is er niet 1 die ik echt wil hebben. modnation niet (geen multiplayer) dungeon hunter (13€ op psn en heb ik al) rayman origins (geen multiplayer, van plan om voor de ps3 te halen om de reden dat ie t wel heeft). alleen de downloadables zijn nog een paar goeie tussen te vinden.