Special: Brightness, contrast en kleur van je TV afstellen

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7f225b09d2e.jpg

Ter aanvulling van deze uitgebreide special, over hoe je de PS3 het beste kunt instellen voor het mooiste beeld, hebben we hier enkele tips voor je TV. Meestal is het voor veel mensen een raadsel op hoeveel ze opties als helderheid contrast en kleur moeten instellen. Vandaar dat we je even op weg helpen met onderstaande tips. Alvorens je hieraan begint raden we je wel aan eerst deze special te lezen!

De helderheid instellen

De helderheid van je TV is een van de belangrijkste onderdelen die je goed moet afstellen. Zet je het te hoog? Dan wordt zwart lichtgrijs en zet je het te laag? Dan zie je geen details meer in donkere beelden. Vandaar dat we onderstaand plaatje gebruiken om dit juist in te stellen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7f1f4971bd9.jpg

Dit doe je als volgt, sla bovenstaand plaatje op (Rechtermuisknop, Afbeelding opslaan als) en plaats het op een USB-stick. Prik de USB-stick vervolgens in je PS3 en open het plaatje met de ‘foto viewer’ in het XMB. Roep nu het menu van je TV op en ga naar het aanpassen van de helderheid. Deze zet je zo laag mogelijk, maar de #1 moet zichtbaar blijven, evenals de andere getallen. Probeer dus het juiste punt op te zoeken zodat je de #1 nog maar net kunt waarnemen. Mocht je echter het beeld op die manier te licht vinden, dan kun je de #2 als maatstaaf gebruiken. Dit is afhankelijk van je monitor of TV.

Contrast instellen

Nog een belangrijk punt is het contrast, iets wat heel erg samenhangt met de helderheid. Meer informatie over contrast kun je eventueel hier vinden. Wanneer de helderheid goed is ingesteld is het tijd om je contrast bij te gaan werken. Ook hiervoor ga je weer een plaatje op je USB-stick zetten, namelijk de onderstaande. (Rechtermuisknop, Afbeelding opslaan als)

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7f20ad5c511.jpg

Nu zet je de contrast van je TV zo hoog mogelijk, maar de getallen die op het plaatje staan moeten wel grijs blijven. Ze mogen dus niet van kleur gaan veranderen, wat wellicht kan gebeuren als je het contrast té hoog zet.

De overige instellingen

Opties zoals kleur en scherpte zijn het moeilijkste van allemaal. Bij kleur moet je vooral op je eigen ogen afgaan, zorg dat het er realistisch uit blijft zien. Niet te rood, niet te blauw, niet te groen maar precies goed. Voor kleurtempratuur raden we je aan deze op ‘warm’ te zetten, vooral bij LCD-televeisies.

De scherpte kun je het beste zo laag mogelijk doen, kijk er wel voor uit dat de randen niet té ‘soft’ worden. Dit verschilt erg per TV’s, bij de Phillips TV’s heb je bijvoorbeeld 10 standen, en daarbij is stand 3/4 meestal het beste.

Mocht je nog tips hebben bij het instellen van je TV’s, aarzel dan niet om deze achter te laten in een reactie.

14 reacties

 1.    10 XP
  fidanza159's avatar

  handig 😛

 2. Anoniem -   
  213.17.116.17 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Nog een paar tips.

  Je kan het beste gewoon even een blu-ray of dvd diskje kopen voor een paar eurie, waarmee je ook de kleuren goed kunt afstellen.
  Of anders gewoon een recensie zoeken van jouw tv, waarin zij hem al hebben afgesteld, en welke waarden zij gebruiken en hoe die resultaten het doen in jouw kamer.

  Maar wel leuk dat jullie er aandacht aan besteden.

 3. Anoniem -   
  81.205.175.138 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Hele leuke en handige info
  Thumbs up!

 4.    3457 XP
  bardfielt's avatar

  LEKKER BEZIG! Zoiets zocht ik al een tijdje! Morgen gelijk gaan doen! Ik zat der al een hele tijd mee te klooien:P Hopen dat het hier mee gaat lukken thnx!

 5.    872 XP
  -Sander's avatar

  Ik ging dus ff kijken naar MIJN perfecte instellingen..

  bleek ik het al perfect te hebben :p

 6.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Zodrek eens ff bekijken! thnx voor de tip

 7.    831 XP
  Morticuz's avatar

  Ik denk dat mijn tv al goed staat maar kijk het nog even na.
  Bedankt!

 8.    524 XP
  Glennps3's avatar

  ik wou dat ik ook zo een tv had xD

 9.    537 XP
  DARKSMOKE's avatar

  Ik ga eens kijken of me instelling goed staan 😛 THX !!

 10.    515 XP
  Dead-M's avatar

  Erg handig! Ik zit er ook al vaak mee te klooien 😛

 11.    454 XP
  arwin1993's avatar

  mijn tv heb ik een keer goed gezet via een speciaal programma wat op een bluray er bij zat weet niet meer welke.

 12.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Voor mijn tv heb hier niks aan.

  helderheid: dat verschild per game/tv/film

  Contrast: past mijn tv zelf aan, omdat het nogal variërend is overdag/ s’avonds

 13.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  Als je je TV instelt op 4:3 en kijkt naar TMF, dan moet het contrast zo zijn dat de balken boven/onder net zo zwart zijn als die ernaast. Dat is het goede contrast :).

 14. Anoniem -   
  62.177.148.147 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Hoi,
  ik hoef toch niet de plaatjes op een usb zetten,
  ik check deze site toch via mijn ps3…?