Veel mensen hebben het al een langere tijd voorspelt, maar het is nu dan toch echt de realiteit, de Call of Duty verkopen zijn aan het inzakken. De jaarlijkse games van de franchise liggen al een flinke tijd onder vuur, met name vanwege het ontbreken van innovatie. De games zijn lijken allemaal sterk op elkaar en bij multiplayer maps worden bijvoorbeeld heel veel elementen opnieuw gebruikt van oudere games. Dit zorgt ervoor dat je af en toe het gevoel heb dat je een oude game aan het spelen bent, dezelfde engine die al gebruikt wordt sinds 2007 helpt hier ook niet echt aan mee.

Eerder schreven we al in een opinie artikel op PSX-Sense dat Call of Duty toch echt moet gaan veranderen van richting. Als Activision immers een goedlopende franchise wilt behouden, dan moeten ze niet weer dezelfde fouten maken als met Modern Warfare 3 gedaan is.  Het feit dat Modern Warfare 3 zoveel kritiek ontvangen heeft van zowel gamers als critici, dat valt nu terug te zien in de verkoopcijfers.

De totale verkopen voor Modern Warfare 3 liggen namelijk achter op die van Black Ops. Deze totale verkopen worden vergeleken met dezelfde periode als dat Black Ops vorig jaar uit was en het verschil is zo’n 4%. Dit verschil is niet bevestigd maar wordt geschat door een aantal analisten. Dat Modern Warfare 3 slechtere verkopen heeft dan Black Ops, dat is wel duidelijk, alleen hoeveel precies weten we niet.

In de maand maart verkocht Modern Warfare 3 bijvoorbeeld de helft minder als dat Black Ops dit vorig jaar deed.  Dit soort cijfers hoeven nu nog niets te zeggen, maar het geeft wel aan dat de kritiek wel daadwerkelijk invloed heeft gehad. Naar verluid komt Activision dit jaar uit met een nieuwe Call of Duty, namelijk Black Ops 2. We moeten nog maar zien of deze titel de franchise weer de goede kant op kunnen sturen.

Ook is het mogelijk dat gamers verschuivende interesses hebben, zo kwam natuurlijk ook de game Battlefield 3 uit. Dit jaar zal Activision het alleen ook weer tegen een shooter op moeten nemen, namelijk Medal of Honor: Warfighter.