Wie de homepagina van de CNN inmiddels heeft gezien weet vast al wel dat videogames weer in het verkeerde daglicht worden gezet. Dit alles is naar aanleiding van Anders Behring Breivik, die verantwoordelijk is voor het drama in Noorwegen waar meer dan 92 mensen zijn omgekomen. Anders beweert in de rechtszaak getraind te hebben in videogames voor zijn massamoord op het eiland Utoya. Ook gaf hij te kennen dat hij geen spijt heeft van het drama, sterker nog, “ik zou het zo weer doen” zei hij in de rechtbank.

Het feit dat hij alleen weer videogames erbij haalt en hoe sociale media en internet zijn visie heeft veranderd op de wereld, dat is iets waar de media bovenop springt. Anders vertelt tegenover de rechtbank ook welke videogame hij gebruikte om te trainen, dit was naar eigen zeggen Call of Duty: Modern Warfare 2. Ook spendeerde hij ruim 16 uur per dag in de online PC-game World of Warcraft.

Dat website CNN weer met headlines als ‘Does the internet breed killers?’ gaat gooien, dat is totaal niet op zijn plaats en uitermate stigmatiserend. Je zult nu zien dat mensen weer anders naar games gaan kijken puur en alleen omdat zo’n persoon regelmatig tijd doorbracht met videogames. Dit is ook niet de eerste keer dat games worden gelinkt aan dit type misdrijf, het Alphen a/d Rijn drama zorgde ook al voor veel opmerkelijke artikelen van de pers.