http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4fad17c070825.jpg

Als een kind zo blij was ik vorig jaar december, mijn Japanse PS Vita was toen aangekomen, het moment waar ik al vanaf de aankondiging op heb lopen wachten. Ik was zo enthousiast over de PS Vita dat ik niet eens het geduld op kon brengen om te wachten tot februari, de maand dat de Europese release plaatsvond. Onder het mom van “ik heb een blog over PlayStation” praatte ik het tegen mezelf goed dat ik de PS Vita kon importeren voor flink wat meer centen dan de Europese prijs. Toen het apparaat uiteindelijk bij mij thuis was en ik Uncharted: Golden Abyss zat te spelen werden al mijn verwachtingen waargemaakt. Het feit dat ik zelfs wat extra betaald had vond ik helemaal niet meer erg, de PS Vita is geweldig en ik had geen minuut spijt van m’n aankoop. Maar we zijn nu bijna 5 maand verder en ik heb mijn PS Vita alweer een poos niet aangeraakt en dat hoort niet.

De PS Vita is qua hardware de meest geweldige handheld die ooit is uitgebracht, het zorgt voor geweldige ervaringen en letterlijk alles klopt eraan. Ik heb dan ook niks aan te merken op de hardware van de PS Vita en zelfs het OS vind ik ook redelijk fijn werken, ondanks het feit dat er nog steeds veel aan ontbreekt. Nee, het zijn de games die ik mis op het apparaat en dat is niet de eerste keer dat dit gezegd is door mij, daar heb ik het al eens eerder over gehad in dit bericht. Nu komt deze maand dan eindelijk Resistance: Burning Skies uit en voor RPG-fans is onlangs Disgea 3 uitgekomen, wat natuurlijk positief is. Maar de vooruitzichten zijn niet echt bijzonder, veel games zitten nog zonder releasedatum en dat zit mij niet lekker, niemand niet.

Dat er geweldige titels in ontwikkeling zijn voor de PS Vita, dat geloof ik wel en mag ik toch ook wel hopen. We krijgen nog een Call of Duty, Killzone, LittleBigPlanet en vele andere leuke games. Maar deze lijst is en blijft tekort,… maar er is hoop. Begin juni zal de E3 gaan plaatsvinden, een gamesevenement waar persconferenties worden gehouden en prachtige creaties voor de eerste keer het daglicht gaan zien. Deze E3 is belangrijk voor de PS Vita, het is nu aan Sony om te laten zien waar ze al die tijd in stilte mee bezig zijn geweest en wat we van de PS Vita in de toekomst mogen verwachten. Deze E3 moet de PS Vita opnieuw onder de aandacht gaan brengen en ons vertrouwen in Sony zal beloond moeten gaan worden, gebeurd dit niet? Dan vrees ik dat het niet meer goed komt met de PS Vita.

De last die Sony nu op haar schouders heeft is enorm, de PS Vita heeft slechts 1,8 miljoen exemplaren verkocht en dat is nog altijd veel te weinig. Games die verkopen zullen stimuleren zijn uiteraard de eerder genoemde titels, alleen franchises zoals GTA, God of War, Madden, FIFA, Uncharted, Tony Hawk, Ratchet & Clank, Tekken, Neef for Speed en ga zo maar door, kunnen de verkopen laten exploderen. Het zijn franchises die, behalve Uncharted, allemaal aanwezig waren op de PSP en dat hielp enorm. Mensen willen aankondigingen zien van dit soort franchises en zien dat deze befaamde ontwikkelaars vertrouwen hebben in de PS Vita. Als je leest dat bijvoorbeeld de nieuwe PES13 niet uitkomt op de PS Vita, of dat er geen God of War in de maak is, dan zit dat niet lekker. Want als ontwikkelaars geen vertrouwen hebben in de PS Vita, hoe moet de consument dit dan wel hebben?

In mijn ogen is wellicht de belangrijkste onaangekondigde game die van GTA, want als Rockstar vertrouwen heeft in de PS Vita dan volgt de rest vanzelf. Rockstar is wellicht één van de allerbeste ontwikkelaars en als de andere grote jongens zien dat hun games maken voor de PS Vita, hoe kun je dan rustig blijven toekijken en niks met het apparaat doen? Ook voor indie-studios zal dit motivatie geven, de PS Vita is een geweldig apparaatje om leuke PSN-games op te spelen. Het is alleen voor een kleine developer tegenwoordig makkelijker en goedkoper om voor de iPhone/iPad te ontwikkelen, maar Sony, motiveer ze eens om voor de PS Vita aan de slag te gaan. Desnoods investeert Sony zelf in dev-units voor kleinere studio’s die bezig zijn met geweldige concepten, geef ons meer games zoals Mutant Blob, die echt zo tof is.

Ik ben enorm nieuwsgierig van wat we gaan zien op deze E3, vooral als het gaat om de PS Vita. Als de persconferentie geweest is zal ik weer een column gaan schrijven over de PS Vita en ik hoop echt dat ik dan een heel positief verhaal kan neerzetten.