Meerdere keren kon je op PSX-Sense lezen over VHBL, een homebrew loader voor de PlayStation Vita. VHBL werkt via de PSP emulator van de Vita waardoor er verschillende PSP homebrew apps te gebruiken zijn op de PS Vita, waaronder een NES emulator. Voor VHBL was het echter wel zo dat je eerst een PSP game moest aanschaffen voordat je aan de slag kon met homebrew.

Met de komst van PlayStation Suite kunnen ontwikkelaars nu echter ook volledig legaal hun eigen apps ontwikkelen voor de PS Vita. Nu zullen we waarschijnlijk geen emulators gaan zien voor PS Suite, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Er is dan ook een port verschenen van de Windows NES emulator die functioneert op de PlayStation Vita.

Aangezien PS Suite beta voor iedereen beschikbaar is kan iedereen deze emulator met een beetje moeite installeren op zijn PS Vita. Een klein minpuntje aan de emulator is wel dat deze zeer sloom is en geen geluid ondersteunt. Helemaal perfect is het dus niet, maar het toont zeker de mogelijkheden van PS Suite. Instructies voor het installeren van de NES emulator vind je hier.