http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4fccc0ff01bc0.jpg

De Sony PlayStation persconferentie kan wel eens belangrijker dan ooit gaan worden voor het bedrijf, ze hebben namelijk gisteren treurig nieuws mogen ontvangen. Sony’s aandelen zijn gisteren namelijk voor het eerst sinds 1984 gezakt onder 1000 YEN, wat een behoorlijke klap is voor het Japanse bedrijf. De New York Times publiceerde in april al eens artikel waarin ze zeiden dat Sony op dit moment aan het vechten is om te kunnen overleven.

Het bedrijf heeft al gedurende het hele jaar kritiek ontvangen over het feit dat ze er financieel zo slecht voor staan. In het derde kwartaal van 2011 had het bedrijf onder andere een verlies van $2.03 miljard. Alhoewel de PlayStation-divisie wordt gezien als een gezond onderdeel van het bedrijf, ligt er wel heel veel gewicht op deze schouders. Als Sony namelijk in de problemen komt met bijvoorbeeld de PlayStation Vita dan kan dit hele grote gevolgen hebben.

Het sluiten van Zipper Interactive en BigBig Studios, die geheel van Sony waren, deed ook flink wat stof op doen waaien. Beide ontwikkelstudio’s hebben namelijk als laatste games voor de PS Vita gemaakt en toen ze opeens moesten sluiten hierna moesten aandeelhouders toch even slikken. De toekomst van de PS Vita is dan ook nog altijd onzeker en vanavond verwacht men dan ook ontzettend veel van Sony.

De PlayStation Network-hack van vorig jaar april heeft ook een flinke invloed gehad op de aandelen van het bedrijf, die toen flink kelderden. Deze datalek is uiteindelijk nog best wel met een sisser afgelopen, de data is immers nooit verhandeld of opgedoken op de zwarte markt, voor zover bekend tenminste.

Sony lijkt nu ook vooral in te gaan zetten op meer ‘premium’-services zoals Music Unlimited, Video Unlimited, PlayStation Plus en natuurlijk Sony Entertainment Network in als geheel. Mogelijk is dit ook de richting die Sony uiteindelijk wilt gaan aanhouden, namelijk gewilde features introduceren voor een lage abonnementsprijs. Of de consument hier alleen wel op zit te wachten is nog maar de vraag, er zijn namelijk veel concurrenten op dit gebied.

In Noord-Amerika heeft Sony het met Video Unlimited vooral zwaar tegenover bedrijven als Vudu en Netflix, die veel beter in de markt liggen en ook vaak goedkoper zijn voor meer content. Daarnaast zijn de grote tegenhangers van Music Unlimited natuurlijk Spotify en Grooveshark, tevens ook twee enorm stabiele merken. De inzet op PlayStation Plus is dus een logische ontwikkeling aangezien Sony hierin veel minder te maken heeft met concurrentie.

Of Sony het vanavond gaat lukken om de aandelen weer een boost te geven moet nog blijken.