http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4fd4b7186880b.jpg

Impressie: The Unfinished Swan – Sony komt op regelmatige basis met exclusieve titels van Triple A kwaliteit. Dit zijn veelal games die op Blu-ray in de winkels belanden, maar we moeten ook zeker de games die in de PlayStation Store verschijnen niet vergeten. Hier zien we steeds vaker unieke games opduiken die kwalitatief zeer hoogstaand zijn. Een goed voorbeeld is het fantastische Journey van thatgamecompany. Een andere game van hetzelfde kaliber is het wat excentriek ogende The Unfinished Swan.

The Unfinished Swan is sinds 2009 in ontwikkeling en deze ontwikkeling nadert nu het einde van het gehele proces, want deze bijzondere game zal nog dit jaar in de PlayStation Store moeten gaan verschijnen. Dat is maar goed ook, want het is een prachtige game in wording. We hebben het eerste level en een stukje van het laatste level kunnen spelen en hieruit bleek dat de game zoveel meer is dan alleen een game waar je met wat verf aan het rondspuiten bent om je een weg van A naar B te vinden. Jawel, The Unfinished Swan is veel meer dan dat alleen.

In The Unfinished Swan is er een koning van een bepaald mysterieus en sprookjesachtig land die een bepaalde blik had op zijn leefomgeving en dit heeft geprobeerd te maken. Deze knakker is echter een beetje lui en dat levert een speelwereld op die verre van af is en gaandeweg kom je meer te weten over het verhaal, welke je al zoekend zal gaan ontdekken. In totaal zal de game een level of vier bevatten en dat lijkt op zich niet echt veel, maar vergis je niet. Het eerste level is in tien minuten te doorlopen, maar het laatste level – hoewel we slechts tien minuten konden spelen – zal tegen anderhalf uur lang zijn.

De game is snel uit te spelen, denk dan aan een lengte zoals Journey, maar in tegenstelling tot Journey bevat de game qua ontdekkingsmogelijkheden veel meer wat je aan het spelen zal houden. De kern van de game is een mysterieuze wereld vol met rare zaken en geheimen en deze zul je moeten gaan ontdekken los van je hoofddoel, welke het einde van het level bereiken is. Het eerste level is spierwit, je zit er geen klap, maar door op een knop te drukken (PS Move of DualShock) schiet je zwarte ballen af. Deze spatten als verf uit elkaar op een muur of andere objecten. Op deze manier verschijnt vanzelf de daadwerkelijke omgeving voor je, zodat je verder kunt.

Je kunt onbeperkt blijven rond schieten, maar als je alles zwart hebt geschoten, dan heb je een probleem, want witte verf heb je niet. Het idee hierachter is eigenlijk oersimpel, maar omdat het nooit eerder is gedaan en dat in combinatie met een mysterieuze sfeer, is The Unfinished Swan een bijzondere game te noemen. Overigens is het laatste level totaal anders van het eerste level. Wat we speelden speelde zich af in een stad die je gewoon kon zien, maar dan uiteraard wel in de aparte en toepasselijke stijl van de game. In plaats van verf schoten we nu waterballen af en dit levert weer een andere stijl van gameplay op.

Door een poort te openen stroomde er water naar een plantenbak waarin verdorde planten stonden. Dit water deed de plant echter opleven en door met het water te blijven spuiten bleef de plant groeien, dit op een gegeven moment ook buiten de plantenbak. Gevolg was dan ook dat we de plant de richting op konden laten groeien die we zelf wilden en al snel stuurden we de plant richting een muur. Als een soort klimop groeide de plant omhoog en bij genoeg begroeiing ontstond er de mogelijkheid om naar boven te klimmen en zo konden we dan ook onze weg vervolgen. Dit is een voorbeeld van de gameplay die een bepaalde puzzelstijl heeft die je al spelenderwijs zult moeten ontdekken en volgens de ontwikkelaar zullen we nog veel meer van dit soort elementen tegenkomen in The Unfinished Swan.

Voorlopige conclusie

Een interessant concept dat is The Unfinished Swan en het speelde bovendien ook nog eens erg goed met de PlayStation Move. Zonder enig probleem navigeerden we van voor naar achter, links en rechts en het rondkijken en rondschieten ging ook zonder enige moeite. Mocht je de PlayStation Move niets vinden? Dan is er goed nieuws, want de gehele game is ook speelbaar met de klassieke DualShock controller. Goed, The Unfinished Swan is misschien een wat vreemde eend in de bijt, maar als je games als Journey ook erg boeiend vond, dan raden we je aan deze titel in de gaten te houden.