http://www.psx-sense.nl/images/file/img_4fd7713d3f2e6.jpg

Impressie: Need for Speed: Most Wanted – Een nieuwe Burnout of toch een nieuwe Need for Speed? Dat was de grote vraag in aanloop naar de E3, maar vlak voordat het grootschalige evenement van start ging lekte de nieuwe game van Criterion Games al, namelijk Need for Speed: Most Wanted. Wij gingen bij Electronic Arts langs en namen een kijkje achter gesloten deuren bij de singleplayer en multiplayer van deze nieuwe racer die eind dit jaar de winkels in zal racen.

De Need for Speed franchise heeft door de jaren heen vele ups en downs gehad, maar sinds een paar jaar zit het weer helemaal op de juiste weg. Criterion weet als geen ander hoe ze racegames moeten maken en dat werd nogmaals bewegen tijdens de presentatie. Need for Speed: Most Wanted is namelijk racen tot op het bot en dat dan van de hoogste plank uiteraard. Deze titel heeft misschien dezelfde naam als een eerder verschenen deel, maar volgens de ontwikkelaar is het in de kern een andere game, met name doordat de multiplayer een prominente rol speelt wat bijzonder veel leunt op de Autolog feature.

De singleplayer van Need for Speed: Most Wanted zal zich afspelen in een enorme stad waar op ieder hoekje wel iets te doen valt. Overal in de stad zul je dan ook verschillende races vinden en het starten hiervan doe je door middel van het racen naar een bepaalde race. Je krijgt namelijk net zoals in Burnout Paradise de volledige vrijheid, daar is deze game dan ook deels op gebaseerd en dat was goed te merken. Nergens tref je echt beperkingen aan en er zijn vele verschillende punten waarop je kan jumpen en ander ongein kunt uithalen. De singleplayer werd echter maar kort uitgelegd en heel veel hebben we er niet van gezien, de multiplayer daarentegen wel.

Deze is met acht man speelbaar en zoals eerder al aangegeven speelt de Autolog feature een belangrijke rol. Sterker nog, het speelt misschien wel de belangrijkste rol in de multiplayer. Autolog zal namelijk ieder aspect dat ook maar een beetje interessant is vastleggen en delen met je vrienden. Spring je over een schans, dan zal Autolog opslaan hoever je gesprongen hebt en je vrienden kunnen dan proberen dit te verbreken. Hetzelfde geldt voor een bepaalde snelheid die je hebt gereden op een stuk weg ergens in de stad. Kortom, Autolog is een soort Big Brother in de game die qua diepgang ongeevenaard lijkt te worden.

Echter is er meer te vinden in de multiplayer, want het racen met acht man kan een behoorlijk lollige aangelegenheid zijn. Alle deelnemers belanden in dezelfde stad en ze kunnen allen vrij rondrijden, wat een beetje aan Test Drive doet denken. Als je echter een race wilt gaan spelen met je vrienden, dan zal iedereen naar een meet up punt moeten rijden. Eenmaal iedereen gearriveerd, dan zal de race starten. Wat we te zien kregen was een een race van A naar B en als je als eerste de finish passeert, dan zul je gewoon verder kunnen rijden en als eenmaal iedereen voorbij de finish is, dan zal er een nieuw meet up punt verschijnen.

Vervolgens kun je als iedereen weer gearriveerd is een nieuwe race gaan rijden. Van te voren valt alles in te stellen, namelijk het aantal verschillende races en de type races. Vervolgens zul je keer op keer van race naar race rijden. In de korte demonstratie kregen we tijdens de multiplayer hands-on een drietal types te zien. Een gewone race, een race waarbij degene die het verste sprong won en een race waarbij het behalen van de hoogste snelheid het doel was. Aangezien je tijdens het racen vrij bent om te gaan en staan waar je wilt kun je uiteraard ook je tegenstanders hinderen, met name bij de laatste twee races kan dat voor hilarische taferelen zorgen.

Hiermee kunnen we dan ook concluderen dat de game een arcade opzet heeft en dat zagen we tijdens de gameplay nog wat meer terug komen. Je zult enorme sprongen maken, je rijdt alles omver in de stad en ongetwijfeld zal de uiteindelijke game nog veel meer gekkigheid bevatten. De Hot Pursuit games daarentegen waren de toch wat meer serieuze delen en de SHIFT delen al helemaal, dus wat Need for Speed: Most Wanted betreft, het is een beetje dat je er van moet houden. Als je Burnout Paradise vet vond, dan zal je dit fantastisch gaan vinden en even los van de persoonlijke voorkeur, maar puur over de game an sich, dan hebben we te maken met een solide racegame dat een prima aanwinst voor de franchise zal worden.