Hands-on: Dishonored – Het in Lyon gevestigde Arkane Studios heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan Arx Fatalis, Dark Messiah of Might and Magic en BioShock 2. Dit totdat de Franse studio in 2010 werd opgekocht door de ZeniMax Groep, eigenaar van Bethesda.essie. In het geheim werkten ze aan een titel wat Dishonored bleek te zijn. De game combineert bekende features uit andere games, maar heeft op een bepaalde manier toch zijn eigen gezicht. Eentje die ons best aardig beviel tijdens onze hands-on sessie.

Het verhaal van Dishonored speelt zich af in een fictieve stad genaamd Dunwall, waar rond deze tijd een plaag aan de gang is. Als speler neem jij de rol op je van Corvo Atano wie de lijfwacht en vertrouwenspersoon is van de keizerin, maar al vlug gaat het mis. Er wordt een aanslag gepleegd op jouw werkgever, die is opgezet door Lord Regent en jij wordt als de schuldige gezien. Je moet vluchten en onderduiken om zo de zoektocht op te starten naar antwoorden, en belangrijker: wraak. Hiervoor moet je de hele stad door en een variatie aan missies voltooien. Aanslagen plegen is van groot belang, maar soms is dit niet nodig. Zo zijn er ook missies die je op een andere manier kunnen helpen.

Kaldwin’s Bridge

Zo speelden wij in onze hands-on sessie de missie ‘Kaldwin´s Brigde’, waarin je een geleerde genaamd Anton Sokolov moet kidnappen. Hij weet namelijk ontiegelijk veel af van medicijnen en kan jou, en anderen die medicinale hulp nodig hebben heel goed helpen. Echter bevind Sokolov zich hoog in een gebouw en zal je langs een hoop vijanden moeten geraken. Voor de demo waren er een aantal speciale krachten speelbaar. Dit waren Blink, Dark Vision, Possession, Wind Blast en Time Bend. Met Blink kun je jezelf razendsnel teleporteren naar een ander gedeelte in het level. Hiervoor moet je de locatie waar je heen wilt wel kunnen zien. Met Dark Vision kun je net als in de laatste Batman games door muren heen kijken en tevens zien waar vijanden naar kijken.

Tevens als je door de muren kijkt worden belangrijke dingen opgelicht, zoals vijanden en voorwerpen die je kunt gebruiken als wapen of om jouw gezondheid bij te vullen. Soms kom je er ook achter hoe je een situatie moet aanpakken en dat is erg tof gedaan. Met Possession kun je dieren overnemen en deze besturen, maar als je deze kracht een level hoger krijgt is het ook mogelijk om andere mensen te besturen. Elke kracht kun je in level doen stijgen en daarmee bevat Dishonored lichte RPG-elementen. Naast deze krachten heb je Wind Blast, waarmee je vijanden naar achter kan gooien en Time Bend. Hiermee kun je de tijd volledig mee stilzetten.

Bruikbare skills

In de demo die wij speelden pakten we het stiekem aan. Door op rondje te drukken ga je in stealth en hurkt Corvo. Hierdoor is hij in de schaduwen lastig zichtbaar en kan je ogenschijnlijk makkelijk langs vijanden sluipen. Je kunt er dan voor kiezen om ze te besluipen en hen te wurgen of vol het mes in de nek te prikken. Het laatste kan, maar als de andere vijanden jou in het vizier hebben zal je snel opvallen. Wij wurgden daarom ook maar die ene vijand die een wachter is. Vervolgens sleepten we snel zijn lichaam verder de trap op om hem ergens te dumpen in een schaduw. Toen we eenmaal verder liepen gebruikte we Dark Vision en zagen we dat er draden van een alarmsysteem naar een kast liepen.

Possession

We zagen via dezelfde kracht dat de wachter soms door het alarm liep. We selecteerden via de schouderknoppen en een handig wiel waarop al jouw krachten en wapens staan een kracht genaamd Possession. Aangezien we level twee daarvan hadden konden we mensen overnemen. We richtten op de vijand, welke we in een oogopslag overnamen. Vervolgens liepen we verder door het andere alarm en toen was de kracht uitgewerkt. Je beland dan vlakbij de vijand en dat kwam even mooi uit, want zo konden we deze ook gelijk afmaken met ons mes. Corvo beschikt trouwens over verschillende wapens, zoals een kruisboog, pistool, mijnen, granaten en meer.

Je zou het level, zoals het zo mooi heet met ´guns-blazing´ voltooien en dat deden we dus ook een keer. Dit was best pittig, want die vijanden hebben ook pistolen tot hun beschikking. Echter heb jij weer die speciale krachten en via de eerder genoemde Wind Blast blaas je ze allemaal omver. Vervolgens schiet je een pijl, of met jouw pistool op ze en dan is het snel afgelopen. Naast de wapens die je van afstand gebruikt hanteert Corvo ook een zwaard. Er ontstaat toen we een fout maakten een heus zwaardgevecht met meerdere vijanden. Je kunt aanvallen blokkeren en counteren, zodat je ze makkelijk neersteekt wat je op het juiste moment moet timen. Soms voelde deze manier van combat wat stroef aan, maar wellicht lossen ze dit nog op.

Via Possession ontweken we dus het alarm en kwamen we bij Anton Sokolov uit. De man had absoluut geen zin om mee te gaan en dus moet je snel tot actie over gaan. We schoten met onze kruisboog een verdovende pijl af en Sokolov zakte in elkaar. Kort daarna liepen we met hem op onze schouders naar buiten en dan kan het wegsluipen beginnen. Door middel van Blink snelden we ons van dak naar dak terwijl meer vijanden onder ons niets opmerkte. Wat we daar zagen waren meer wachters, maar ook een Tall Boy, zoals ze heten.

Tanks

Wellicht heb je deze gezien in de CGI trailer, maar dit zijn de tanks van de game. Bewapend met een boog met ontploffende pijlen en lopend op hoge poten zijn dit vijanden die je beter kunt ontwijken. Echter zijn ze wel te doden, want je kunt namelijk vanuit de lucht een stealth kill doen. Via Blink kun je namelijk door de lucht zweven en als je een goede timing hebt kun je zo de Tall Boy in één keer neersteken van bovenaf. Ook hebben deze vorm van vijanden een paar zwakke plekken op de achterzijde. Gebruik Time Bend en pak explosieve pijlen voor de kruisboog en voor je het weet ligt de Tall Boy op de grond. Het kost wat denkwerk en tactiek, maar soms kun je niet anders.

Uiteindelijk kwamen we bij het einde van de demo toen we met Blink onder een brug terechtkwamen en Sokolov afleverden bij degene die hem nodig had. Wij speelden de demo op onze eigen manier, maar je kunt zoveel kanten op qua tactiek door al die speciale krachten. Je kunt namelijk ook mijnen plaatsen op ratten om vervolgens met Possession deze over te nemen en op deze wijze vijanden te doden. Je hebt de keuze en de vrijheid om helemaal zelf te bepalen hoe je een missie wilt aanpakken. Zo kun je namelijk ook elke vijand in het pand, waar Sokolov zich bevind in slaap brengen met verdovende pijlen of totaal niet gezien worden.

Verder in de game zul je meer krachten krijgen en doorontwikkelen, maar daar lees je meer over in het eindoordeel wanneer de game verschijnt. Tot nu toe maakt Dishonored een prima indruk en hoewel het op grafisch vlak geen groot wonder is, maakt de stijl vooralsnog veel goed. De art director die tevens heeft gewerkt aan Half Life 2, Viktor Antonov, is verantwoordelijk voor de sfeer in de game. De mix van oud en nieuw (steampunk) ziet er al tof uit en we zijn dan ook erg benieuwd naar de rest van Dunwall.

Voorlopige conclusie

Hoewel Arkane Studios veel features uit andere games lijkt te lenen weten ze er toch een eigen draai aan te geven. De gameplay was al netjes en we hadden er weinig problemen mee. De sterkste feature van de game is toch wel de vrijheid en keuzes. Daarnaast lijkt de game ook een tof verhaal te bevatten. Hiermee kan Dishonored uitgroeien tot een verrassing tussen alle andere bekende games die rond dezelfde periode verschijnen.