Impressie: Family Guy: Back to the Multiverse – Je zult ongetwijfeld de populaire televisieserie Family Guy wel kennen. De avonturen van Stewie en co zijn wereldwijd overal te zien en zitten vol met humor. Reden genoeg om er eens een game van te maken. Dit dacht Activision dus ook en sloot een dealtje met de bedenkers van Family Guy. De game kregen we op de E3 te zien en liet een lollige, doch goede indruk achter. In tegenstelling tot andere licentiemeuk is de aanpak van deze game wat anders dan gebruikelijk.

De identiteit van Family Guy

De bedenkers van Family Guy zijn uiteraard erg zuinig op hun eigen creatie en productie. Dat zal dan ook ongetwijfeld de reden zijn dat ze bijzonder dicht betrokken zijn met het project, want het verhaal, de grappen en diverse gameplay momenten zijn geschreven door de bedenkers. Daarnaast wordt de game regelmatig aan de bedenkers getoond ter controle. Dit ten eerste voor de kwaliteit, maar daarnaast zal de identiteit ook bewaard moeten blijven en dat is een positieve ontwikkeling als je het ons vraagt, want enkel hierdoor lijkt de kwaliteit gewaarborgd.

De kwaliteit kregen we in een relatief korte demo te zien. De ontwikkelaar speelde een level door dat zich afspeelde een Amish wereld. De Amish wereld is één van de tien universa die de game rijk is. Ieder universum is gebaseerd op een klassieke aflevering of afleveringen van Family Guy, zodat het in het Family Guy universum past. In de game zal Stewie verschillende universa gaan bezoeken en zoals al aangegeven kregen we de Amish wereld te zien, waarin Stewie en Brian de Amish het vuur aan de schenen legden.

De Amish vallen aan

Aangezien we een lukraak gedeelte uit de game te zien kregen valt er nog weinig te zeggen over de aanleiding tot hetgeen we gezien hebben, maar dat neemt niet weg dat het best lollig is. Stewie en Brian liepen door de Amish wereld heen en werden door de Amish aangevallen. Stewie had een sci-fi wapen tot zijn beschikking en opende al snel het vuur op de vele opgefokte Amish buren. Brian is wat meer down to Earth en komt met echt zwaar geschut om de hoek kijken. Zo liep hij rond met een 9 millimeter.

Daarnaast hadden beide personages nog secundaire wapens. Zo had Stewie een golfstick tot zijn beschikking en Brian een fles Jack Daniels… inderdaad. Goed, het geweld tegen de Amish was verder niet heel bijzonder, want de game was op dat moment niet heel veel meer dan een third person shooter. Wel is het zo dat de omgeving gebruikt kon worden. Zo zagen we Stewie op een gegeven moment tegen een bijenkorf aanschieten. Deze viel naar beneden en de boze bijen vielen de Amish boer aan die er het dichtste bij stond. Lachen dus en de makers verzekerde ons dat er nog veel meer van dit soort mogelijkheden en geintjes in de game zullen zitten.

Coöperatieve speelmodus

Naast de actie zal de game ook vol met toepasselijke puzzels zitten en uiteraard loopt dit parallel aan de televisieserie en de kenmerkende humor zal natuurlijk niet ontbreken. Naast dat je de game alleen kunt spelen, zul je ook in coöp aan de slag kunnen. De coöp is tot vier man speelbaar werkt via het drop-in en drop-out principe. Op het moment dat je in coöp aan de slag gaat, dan zul je automatisch één van de bekende personages toegewezen krijgen. Verder zal de game naast een ‘singleplayer’ die zich in de tien universa afspeelt nog een aantal multiplayer modi bevatten, maar daarover wilde de ontwikkelaar nog niet uitweiden, behalve dat het bekende modi en typische op Family Guy gerichte modi zullen zijn.

Voorlopige conclusie

Family Guy is een game die vooral als een service voor de fans beschouwd kan worden. De grafische stijl komt precies overeen met de stijl van de televisieserie. De humor zal bewaard blijven, de bekende personages maken hun opwachting en de gameplay zal lekker absurd zijn zodat de identiteit van Family Guy bewaard zal blijven. In dat opzicht is er dan ook weinig vrees dat het project faalt, mede door het toeziende oog van de bedenkers van Family Guy. Keerzijde is wel dat we tijdens de demonstratie weinig echt bijzondere en vernieuwende dingen zagen, dus het is even aanzien hoe dit gaat uitpakken. Leuk gaat het in ieder geval worden.