Review: Sony PlayStation 3D TV – Op de E3 van 2011 kondigde Sony een speciale PlayStation 3D TV aan. Hoewel televisie, dat is niet helemaal het juiste woord, aangezien het meer een monitor is. Dit stukje hardware is speciaal voor de PlayStation 3 ontwikkeld en dat maakt het op zich al een apart product ten opzichte van alle andere weergave apparaten. Wij kregen van Sony de mogelijkheid om een week aan de slag te gaan met het scherm en dat beviel bijzonder goed.

Iedereen heeft wel een HD TV

Iedereen heeft tegenwoordig wel een HD Ready of Full HD TV, maar voor de enkeling die nog in de middeleeuwen leeft zijn er genoeg opties. Echter is de markt met verschillende televisies in een rap tempo geëvolueerd de afgelopen maanden. Zo is 3D niet zo bijzonder meer en zijn de Smart TV’s in opkomst. Als gamer heb je dus een enorme keuze aan mogelijkheden, maar als je in één keer klaar wil zijn, dan is de PlayStation 3D TV een prima oplossing. Waarom? Wel, dit scherm is afgestemd op wat je als gamer van een scherm verwacht.

Allereerst kan deze resoluties tot 1080p weergeven. Het bevat 3D en heeft ook nog eens een unieke feature in de vorm van SimulView. Verder is het bijzonder gemakkelijk aan te sluiten op de PlayStation 3, want binnen een minuut na het uitpakken zit je in feite te gamen op het scherm. Maar laten we bij het begin beginnen, en allereerst kijken wat je krijgt voor het bedrag dat je neertelt voor dit stukje hardware. Uiteraard een scherm, met standaard, welke overigens in te stellen valt qua hellingshoek.

Het totaalpakket

Daarnaast krijg je er een tweetal 3D-brillen bij en twee games. Deze games zijn Gran Turismo 5 en Killzone 3 en die zijn beiden uiteraard in 3D te spelen. Dat is eigenlijk het totaalpakket en natuurlijk zul je zelf nog een PlayStation 3 moeten hebben, anders heb je er niet zoveel aan. Goed, er vanuit gaande dat je een PlayStation 3 hebt staan, dan is het een kwestie van een HDMI-kabel in het scherm stoppen en je kunt na het instellen van je PlayStation 3 gelijk aan de slag. Eventueel zijn er nog opties voor een component aansluiting, maar dat is het dan wel.

Het is qua aansluitingen niet bijzonder uitgebreid. Zo is er nergens een traditionele scart-aansluiting te vinden en ook een aansluiting voor kabeltelevisie konden we niet vinden. Daarom valt deze ‘televisie’ ook beter te omschrijven als een monitor. Wat de reden is voor het ontbreken van klassieke aansluitingen is niet bekend, maar als je wat meer met de tijd mee bent, dan kun je via de tweede HDMI-poort alsnog secundaire televisie gerelateerde hardware aansluiten. Verder troffen we nog een mini-jack poort aan op de televisie, wat uiteraard voor het geluid is.

Met een losse audioset ben je beter af

Over het geluid gesproken. De televisie heeft ingebouwde speakers en die zullen prima audio ten gehore brengen, maar gezien het relatief kleine formaat van het scherm ben je beter af met een losse audioset. De speakers van de televisie zijn niet heel spectaculair, maar meer een geval van het doet wat het doen moet. Niet meer en niet minder. In dat opzicht is de audio niet heel bijzonder, maar het tegendeel is aan de orde als het gaat om het scherm, want de beeldkwaliteit is werkelijk fenomenaal.

Het scherm heeft een grootte van 24 inch en dat is op zich niet echt heel erg groot, maar dit levert wel haarscherp beeld op. Nu hebben we een forse HD TV staan waar we normaal op gamen en hierop zien games er grafisch prachtig uit, maar op dit speciale scherm is dat toch een klasse beter. Dit heeft te maken met de forse resolutie die het kleine scherm aankan en het was tijdens het spelen van de twee eerder genoemde games een waar genot om naar te kijken. In dat opzicht is deze televisie voor het gamen bij uitstek geschikt om aan je PlayStation 3 te knopen. Het heeft alles in huis wat een degelijke televisie zou moeten hebben, maar om het nog wat interessanter te maken zijn er speciale features.

Games en films in 3D

Zo kun je games en films in 3D op dit scherm afspelen. Het 3D is een beetje afhankelijk per game. Als je bijvoorbeeld een Killzone 3 speelt zie je vooral diepte, zoals je dat op de Nintendo 3DS hebt. Speel je echter Stardust HD, dan zul je meer 3D zien dat van je scherm afspat. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk per game, maar van wat we allemaal gespeeld hebben kunnen we maar één ding concluderen en dat is dat het 3D op de televisie werkelijk een fantastische beleving is, maar hiervoor geldt wel één nadelig aspect en dat is dat je een 3D bril op moet.

SimulView

Nu is een 3D bril tegenwoordig geen bijzonderheid meer, maar vroeg of laat gaat het toch een beetje irriteren. Dit verschilt uiteraard per persoon dus valt niet per definitie als minpunt te beschouwen, integendeel, want los van de bril zelf is het gamen in 3D een fantastische ervaring. Ook op dit relatief kleine scherm. Dan is er natuurlijk ook nog de SimulView feature die dit scherm aanzienlijk interessanter maakt dan menig ander 3D TV. Door een speciale techniek is split-screen overbodig, aangezien elke speler middels de 3D bril zijn eigen beeld heeft.

Normaal gesproken zal het scherm gedeeld worden als je bijvoorbeeld Gran Turismo 5 speelt, maar doordat deze televisie in staat is twee losse beelden uit te zenden verdwijnt de split-screen optie en heb je het volledige scherm tot je beschikking. Vereiste is wel dat je de bril op hebt, want als je deze afdoet zie je letterlijk twee verschillende beelden door elkaar en dan is het gamen praktisch onmogelijk. Als je de bril op hebt, dan zul je tijdens het spelen geen enkel moment last hebben van het beeld dat degene naast je ziet, waarmee we kunnen concluderen dat dit een fantastische en goedwerkende feature is.

De kleine minpunten

Uiteindelijk zijn we één en al positief over het scherm. Niet geheel verwonderlijk, want de beeldkwaliteit is werkelijk fenomenaal. Verder heeft de TV alle benodigde aansluitingen en de audio valt goed te noemen. Het aansluiten is binnen de kortste keren geregeld en het spelen in 3D en SimulView werkt ook als een zonnetje. Toch zijn er wel twee kleine minpunten aanwezig. Allereerst is dat het ontbreken van een afstandbediening. Als alternatief hierop zijn er aan de zij/achterkant knoppen te vinden die van 3D modus wisselen, HDMI-poort wisselen en meer.

Niet bepaald handig als je twee meter verderop zit, want bij continue aanpassing zul je heen en weer moeten lopen. Een ander minpunt is de forse prijs. Het is verre van een goedkope televisie en dat merk je ook gelijk als je hem daadwerkelijk uitpakt. Toch is het scherm niet al te groot en traditionele televisie aansluitingen ontbreken. Voor het geld dat je voor deze televisie neertelt kun je ook een veel grotere krijgen die ook 3D bevat. Of de kwaliteit dan gelijkwaardig is, dat is een beetje de vraag natuurlijk. Deze televisie is speciaal gemaakt voor de PlayStation 3, dus daar zou wel wat voordeel in moeten zitten.

Conclusie

Het zijn twee minpunten en daarbij moet je niet vergeten dat de 3D brillen niet altijd de modus detecteren. Twee keer hetzelfde beeld tonen in SimulView is nu niet bepaald fijn en het goed instellen is ook wat omslachtig. Los daarvan moeten we positief afsluiten met het gegeven dat het een prachtig stukje hardware is. Ja, de prijs is wat hoog, maar wat je ervoor terugkrijgt is voldoende te noemen. Het is bovendien een prima combinatie in je game-setup en ideaal voor op je kamer als je bijvoorbeeld niet al te veel ruimte hebt. Mocht je op zoek zijn naar een televisie met veel mogelijkheden en die bij uitstek geschikt is voor gamen, dan zit je hier wel goed mee.

Pluspunten

  • Haarscherp beeld
  • SimulView
  • Inclusief twee 3D games
  • Prachtig design

Minpunten

  • Wat simpele speakers
  • Vrij hoog prijskaartje
  • Geen afstandsbediening