Impressie: Wonderbook: Book of Spells


Impressie: Wonderbook: Book of Spells – De PlayStation Move werd met veel bombarie gelanceerd en zou het spelen met motion controls wel even gaan veranderen. Prima natuurlijk, want in verhouding met de WiiMote is de PlayStation Move een superieur stukje hardware. Maar in de maanden erna tot op vandaag is het aanbod aan goede games ervoor enorm beperkt, iets wat Sony klaarblijkelijk maar niet kan voorkomen na het lanceren van nieuwe hardware. Nu de focus minder op kwantiteit en meer op kwaliteit ligt, kan de toekomst er nog wel eens rooskleurig gaan uitzien, met een game als Book of Spells bijvoorbeeld.

Creatief met de PlayStation Move

Recent verscheen Sorcery, een game die de PlayStation Move prima weet te gebruiken en hiermee onderscheidde de game zich direct van al het andere wat te spelen valt met de controller – los van games die een update voor de PlayStation Move hebben gekregen. Met Sorcery toonde Sony aan dat het prima te verwezenlijken valt om creatief met de controller om te gaan en dat bewezen ze op de E3 nogmaals door Book of Spells aan te kondigen, een game waarin een bijzonder boek een prominente rol speelt.

De game maakt gebruik van een speciale accessoire, het zogenaamde Wonderbook, en dit is een fysiek boek dat gebruikt wordt in de game om via de PlayStation Eye je locatie te bepalen. Het principe zelf verschilt op zich weinig van het welbekende Augmented Reality systeem. De PlayStation Eye registreert het Wonderbook en op het scherm tovert de game allerlei relevante zaken tevoorschijn. De eerste game die van Wonderbook gebruik maakt is Book of Spells en dat is geen loze titel, want Sony heeft J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken gestrikt om de verhalen te schrijven.

Het verhaal komt tot leven op je scherm

Book of Spells bevat verschillende verhalen die gericht zijn op magische krachten. Het verhaal zal op het scherm tot leven komen en aan de hand van wat we al gezien hebben kunnen we zeggen dat het er erg netjes en leuk uitzag. De verhalen zul jij letterlijk zelf gaan beleven en de interactiviteit zit hem in de PlayStation Move, die fungeert als een soort magische staf waarmee jij verschillende spreuken kan uitvoeren. Dit zul je doen door verschillende bewegingen te maken, waardoor er op het scherm het nodige zal gebeuren dat de voortgang in het verhaal zal bevorderen.

We hebben op de E3 een demonstratie van de techniek gekregen, maar echt inhoudelijk wilde de ontwikkelaar nog niet op de game ingaan. Het is dus even de vraag of de verhalen die je in deze game voorgeschoteld krijgt daadwerkelijk allen met elkaar verbonden zijn en of er veel variatie in de gameplay zal zitten. Tijdens de demo kregen we niet heel veel meer dan gewone toverspreuken te zien en natuurlijk is dit best geinig, maar het moet wel lang genoeg interessant blijven. Nu kennen we Sony inmiddels wel, dus de uiteindelijke game zal ongetwijfeld vol met afwisseling zitten. Nu was daar echter nog weinig van te merken.

De techniek zelf lijkt wel gewoon te werken. Natuurlijk werkte de game nog niet altijd even goed mee, maar de ontwikkelaar heeft nog voldoende tijd om dat te perfectioneren. Los daarvan werkt de Augmented Reality prima en ook de PlayStation Move zal in dat opzicht prima uit de verf gaan komen, want bij het uitvoeren van de verschillende spreuken – op wat momenten na – pikte de game dit prima op en bleef het tempo in de game netjes doorgaan. We zijn dan ook erg benieuwd hoe Book of Spells gaat uitpakken qua gameplay variatie en op verhaalvlak. J.K. Rowling is immers niet zomaar een schrijfster.

Voorlopige conclusie

Met Book of Spells introduceerde Sony een compleet nieuwe IP die zich voornamelijk op de wat jongere gamer richt. Dat wil niet zeggen dat het ook voor de oudere gamer interessant kan zijn, want J.K. Rowling fans zijn er immers van jong tot oud. De techniek is in ieder geval interessant en veelbelovend voor de toekomst. Sony zet veel in op Augmented Reality, zoals ook bij de PlayStation Vita het geval was, en nu dit op de PlayStation 3 ook meer tot haar recht komt, maakt dat het aanbod aan verschillende soorten games alleen maar interessanter. Interessant concept en nu hopen dat het straks als Book of Spells klaar is ook echt goed zal werken en dus een toekomst heeft.

Boxshot Wonderbook: Book of Spells

Wonderbook: Book of Spells

Releasedatum:
14-11-2012
Genre:
Arcade
Uitgever:
Sony Computer Entertainment Europe (SCEE)
Ontwikkelaar:
Sony: “Wonderbook had zeker beter kunnen verkopen”
Gepubliceerd op 8 mrt, 2013 om 13:45
Prijsvraag: Win Wonderbook: Book of Spells
Gepubliceerd op 7 dec, 2012 om 11:51
Video-Item: Kevin Mason over Wonderbook: Book of Spells en de toekomst
Gepubliceerd op 14 nov, 2012 om 20:00
Review: Wonderbook: Book of Spells
Gepubliceerd op 14 nov, 2012 om 12:30
 1. Anoniem -   
  80.57.1..xxx's avatar

  Ik ga deze sowieso halen, voor me zoontje.
  Al ben ik zelf ook wel stiekem nieuwsgierig :3

 2.    569 XP
  Assasination-G's avatar

  Niks voor mij, zeker omdat ik mijn geld niet wil verspillen aan move, anders was het misschien wel een titel om te halen, maarja zoals heir al wordt gezegd, het aanbod in (goede) move games is schaars, dusja.

 3.    1865 XP
  elazzja's avatar

  Kan Sony geen camera maken met één camera van hun telefoon afdeling van een goede kwaliteit 3.2 / 5 megapixel met daarbij ook een infrarood voor in het donker en dan in een kleinere eye steken. (Geen 3D camera dus maar gewoon een verbeterde kwaliteit van de huidige die ook goed in het donker werkt). Of misschien voor PS4 die compatibel is met MOVE