Steeds meer gamers haken af bij het horen over een release van wederom een shooter in de moderne tijd. Je wordt er de laatste tijd ook wel mee doodgegooid, want zoals je kunt zien aan games als Modern Warfare 3 en Battlefield 3: het genre verkoopt nu eenmaal erg goed! Toch zien ook ontwikkelaars in dat dit geen blijvende trend gaat zijn. Karl Magnus Troeddson van DICE merkt steeds meer dat gamers verveeld raken bij het idee aan weer een FPS game, met weer dezelfde setting die na een tijdje gewoon saai wordt…

Wil je geen fans verliezen, moet je een nieuw era aansnijden voor nieuwe games. Volgens Troeddson probeert de industrie haar games meer te focussen op de nabije toekomst. Maar om nou te beweren dat dit innovatief genoeg is om ervoor te zorgen dat het genre niet doodbloedt? Hier is hij het ook niet mee eens, een franchise wordt een bepaalde richting in gedreven waardoor er door kleine, thematische veranderingen weer een reden ontstaat toch verder te willen spelen. Het niet compleet om willen gooien van een franchise is dus geen keuze, maar gewoon geen optie.

“But it’s a bit cheap to just say, ‘Okay, we’re going to switch and go back in time or into the future and that will be innovation’. It will definitely drive the franchise forward for whatever game, but it’s not true innovation, it’s more a thematic change that has a perceived value to the gamers out there. But as a developer you can only make so many games in one particular era, and then you personally start to get a bit bored with it.”

Als zelfs de ontwikkelaars er al een beetje moe van worden, hoe is het dan voor de fans die gewend zijn die games jaar in, jaar uit te spelen? Wij kunnen ons persoonlijk wel voorstellen dat een beetje afwisseling geen kwaad kan, vooral in het populairste genre van tegenwoordig – de first person shooter. Ben jij er ondertussen al op uitgekeken of kun jij zo nog wel een paar jaartjes door?