DLC Special: Max Payne 3’s Local Justice Pack – Toen Max Payne 3 in mei verscheen, werd deze terecht bedolven onder goede cijfers. Ook wij deden hieraan mee. We konden niet anders, want de game bevat een sterke singleplayer met gave shootouts en een toffe stijl die niet veel onderdoet voor een actiethriller afkomstig van Michael Mann. Naast de best lange campagne kon je daarnaast ook nog eens aan de slag in de multiplayer die best uitgebreid is. Aardig wat maps, wapens en modi om je nog wat extra uurtjes bezig te houden. Voordat de game gelanceerd was kondigde Rockstar Games al een heus DLC plan aan, waardoor er tot het einde van het jaar nog zeven pakketen zullen verschijnen. De eerste is inmiddels gearriveerd en dat is het Local Justice DLC Pack. Wij hebben wat uurtjes rondgeknald in de nieuwe maps samen met al het andere nieuws om jou hier een beeld van te geven.

Rondvliegend lood in een cellencomplex

Met de Local Justice DLC Pack, welke in de eerste week voor € 5.19 te koop is en daarna € 6.99 kost krijg je beschikking over drie nieuwe maps en wat middelen om het op het slagveld wat beter te doen. De drie maps zijn de 55th Battalion HQ, The Imperial Palace en Depature Lounge. Degene die de singleplayer helemaal hebben uitgespeeld zullen gelijk weten in welke stijl deze maps zijn, want ze zijn gebaseerd op locaties uit de singleplayer. We leggen uit hoe deze maps in elkaar steken en laten we beginnen bij de 55th Battalion HQ wat de basis is van de UFE. Deze map is een mix van kantoren met daarbij een cellencomplex wat zich beneden bevindt. Hier zijn het nauwe gangen en kleine doorgangen wat chaotische shootouts oplevert online. Tussen de cellen door kun je soms tegenstanders zien staan, maar deze beschieten is vrij lastig.

Het is dan ook een map, waarbij je veel moet verplaatsten en daar zijn veel manieren voor. Zo kun je via de cellen naar boven gaan, waardoor je uitkomt in de kantoren of je gaat richting de garage en dan kom je op de buitenplaats van de map uit. De map bevat ook de redelijke verticaliteit, doordat je via afdakjes van het gebouw van de ene naar de andere kant kunt verplaatsten. Hier hangt wel een risico aan vast, want je bent buiten op het plein, zoals we het ook kunnen noemen heel goed zichtbaar en veel kwetsbaarder dan in de andere ruimtes waar meer cover te vinden is. Zo kun je wel snel op een andere locatie in de map komen. Erg handig bij de modus Gang Wars, waarbij je in een team afwisselende doelen moet behalen per ronden om zo te winnen. Je moet dan ook plaatsen domineren om punten te scoren of koffers naar een bepaalde locatie brengen. Dan komen deze hogere afdakjes dus goed van pas.

Van al de drie maps is deze map bovendien de enige die je ook kunt spelen in de modus Gang Wars en dat betekent chaos ten top. Naast dat je deze map kunt spelen in Gang Wars kun je er ook op los knallen in Deathmatch, Team Deathmatch en Payne Killer. In de eerste genoemde modus is het lekker hectisch en ben je constant op zoek naar tegenstanders en wat dit betreft leent de map zich er prima voor vanwege de variatie in de omgeving. Echter in Team Deathmatch merkten we al snel dat door de spawnplekken de actie zich vaak concentreerde in de kantoren en de garage. Je loopt vaak dezelfde route en dit kan wat eentonig worden. Wel is het zo dat als je de map vaker speelt, je meer ruimtes ontdekt, welke jij kunt benutten in een shootout.

Als een idioot springend, vallend en shootdodgend uit een gebouw

Het is een zeer vermakelijke modus, waarin je dus als een gek aan het rondrennen bent en een beetje geluk moet hebben om een van de twee te doden. De modus werkt fijn op de eerste besproken map, maar schittert werkelijk op The Imperial Palace. Deze map bestaal uit een hoog gebouw wat helemaal vervallen is. Denk dan aan kapotte muren, ramen, verdiepingen en dus rijp voor de sloop. Buiten het gebouw heb je een open gedeelte, waar wat gare hutjes staan en een bijna leeg zwembad. Het toffe aan deze map is dat de actie binnen in het gebouw vrij druk kan zijn doordat het wat onoverzichtelijk is, maar het grootste pluspunt is dat je van boven zo naar buiten kunt springen. We zijn dan ook vaak springend, vallend en shootdodgend naar beneden gegaan om in slow motion een paar gasten af te knallen, wat gewoon erg gaaf is en flink wat voldoening geeft als je in jouw actie slaagt.

Verder ziet de map er netjes uit en is op zich wel gebalanceerd. Echter zijn de spawnplekken buiten het gebouw soms wat irritant, omdat je gelijk te zien bent. Maar anderen hebben hier vanzelfsprekend ook weer last van, dus dat verzacht het een beetje. Naast de ramen waar je met veel plezier uit kan springen en het open gedeelte zijn er genoeg plaatsten waar jij cover kunt zoeken. Neem de bureau´s beneden en de pilaren boven. Een onoverzichtelijke map dat wel, maar als je er een beetje aan gewend bent en de trucjes kent, dan is deze best vermakelijk. De laatste map in dit pakket is Depature Lounge en hierin zien we een nieuwe groep personages hun intrede doen. Het is de SPP wat staat voor São Paulo Police en ook onderdeel van deze downloadbare content. Deze groep bevat onder andere inspecteur Da Silva en Max Payne als avatar.

Elkaar afknallen tussen de loopbanden en koffers

Zoals de naam verklapt bevind deze map zich op een vliegveld ook dit levert weer erg toffe matches op. Ook deze map is ongeveer hetzelfde ingedeeld als de andere twee. Je hebt namelijk een open gedeelte, waar de loopbanden zijn bij de ingang van het vliegveld. Daarnaast staan er genoeg objecten waar je cover achter kunt zoeken en kun je via trappen en loopbruggen snel jezelf verplaatsten. Tevens heb je daar ook opties tot het zoeken van cover en zo kun je tegenstanders van bovenaf beschieten. Echter zit er ook een nadeel aan vast, want je bent erg zichtbaar vanaf bijna elke hoek. Zo is er dus het open gedeelte, maar er zijn nog wat kantoren en nauwe gangen die met elkaar verbonden zijn. Hier is het knalwerk enorm intens en zul je juist gebruik moeten maken van de cover die aanwezig is.

Een minpunt aan deze map is het onderste gedeelte van de map, waar allerlei rails lopen om koffers te vervoeren zijn. Vanuit die ruimte kun je makkelijk naar andere locaties van de map gaan, maar als je daar spawnt heb je constant het idee dat je ver van actie af zit. Daarbij komt ook nog eens dat je soms tussen de rails in spawnt en aangezien je niet heel snel hier overheen klimt, is dit wat lomp bedacht. Verder rest biedt de map voldoende afwisseling en kun je verschillende tactieken gebruiken. De destructiviteit is tevens aanwezig in de vorm van rondvliegend glas en visueel is het een fraaie map geworden. Buiten de drie maps om krijg je er met de Local Justic DLC Pack ook nog een nieuw wapen bij wat de M4 Assault Rifle is. Een geweer wat de meeste van jullie wel kennen.

Het wapen zelf is niet behoorlijk sterk wat betreft de schade die het aanricht, maar het is wel één van de meest accurate uit de game. En net als de andere wapens in Max Payne 3 kun je ook dit wapen uitbreiden met een silencer, scope en groter magazijn en wat wel netjes is dat je deze niet hoeft aan te schaffen met in-game credits. Als je aan de slag gaat met de nieuwe content, dan kun je dus gelijk met dit wapen gaan. Verder kun je in de multiplayer natuurlijk items looten van dode tegenstanders, maar dit duurde vrij lang. Bovendien ben je dan een ‘shooting duck’, zoals het zo mooi heet. Dat kan wat nadelig zijn, maar met de ‘Light Fingers’ feature die deze DLC bevat duurt het looten aanzienlijk korter, wat een handige bijkomstigheid is.

Is het jouw geld waard?

Alles bij elkaar is dit pakket zeker het geld waard, want het zijn leuke maps met de nodige variatie. Zeker als jij geregeld online te vinden bent in Max Payne 3. We hadden echter nog wel wat meer content willen zien buiten de maps om, want nu komt het toch wat karig over. Er komt gelukkig nog meer DLC aan in de loop van het jaar en wellicht zit hier net wat meer in. Ook hadden we graag gezien dat alle maps beschikbaar zijn voor Gang Wars, omdat dit één van de beste modi is. Stel dat jij wekelijks uren aan de multiplayer spendeert dan is de Rockstar Pass wellicht wat voor je. Voor afgerond dertig euro krijg je het net verschenen Local Justice pack en alle nog te verschijnen content met als leuke extra alle pre-order DLC, waaronder een skin van Max uit het eerste Max Payne deel.