http://www.psx-sense.nl/images/file/onlive_387.jpg

Het is inmiddels geen geheim meer dat Sony tegenwoordig de volwaardige eigenaar is van de streamingservice Gaikai. Veel mensen waren skeptisch over de aankoop en noemde het zelfs de zoveelste bijdrage aan de ondergang van Sony. Zelf ben ik ook behoorlijk skeptisch over Gaikai en ik moet nog maar zien of Sony er daadwerkelijk in slaagt om te kunnen concurreren met OnLive. Die laatstgenoemde is namelijk zo snel aan het uitbreiden en kent zoveel meer actieve gebruikers dan Gaikai, dat het nog een lastige klus wordt om überhaupt op hetzelfde niveau te komen als Gaikai zijnde.

Vandaag is ook weer naar buiten gebracht dat OnLive een deal heeft gesloten met Google, deze deal is specifiek voor GoogleTV. De tweede generatie GoogleTV-apparaten krijgen namelijk out-of-the-box ondersteuning voor OnLive. Dit betekent dat de meeste mediaspelers in 2013 voorzien zullen zijn van deze service. Ook is OnLive al aanwezig op Google’s Android-systeem, wat ervoor zorgt dat volwaardige games op Android-apparaten gespeeld kunnen worden. Uiteraard werkt dit niet op alle Android-apparaten, maar dat is dan weer een tekortkoming van Android zelf. De nieuwere apparaten met Android hebben daarentegen geen probleem met de App en draaien het vlekkeloos.

Wat Sony met Gaikai gaat doen is eigenlijk nog een grote verrassing, niemand weet immers nog welke kant ze op willen. Als je alleen een beetje gaat graven naar het nieuws dan kom je al snel tegen dat Sony graag PSone en PS2 games wilt gaan streamen met de service. Dit zou betekenen dat Sony niet zozeer inzet op het streamen van volwaardige PS3-games of PC-games naar de PS3, maar meer de oude klassiekers voor bijvoorbeeld een maandelijks bedrag.

Het is leuk dat Sony graag die oude titels speelbaar wilt maken, maar in mijn ogen ligt focus veel teveel op oude games bij Sony. Niemand koopt een PlayStation 3 om vervolgens PlayStation 2 of PSone spellen te gaan spelen, ook al valt het te streamen, de meeste mensen willen toch de nieuwere games. De hardcore gamer vindt het uiteraard geweldig om nog even een PS2-game of iets dergelijks te doen, maar dat is slechts een selectief groepje gamers.

De kans bestaat ook dat de service in de genoemde vorm (dus het streamen van PSOne en PS2-games) naar de PlayStation Vita komt. Voor de PS Vita zou hier dan ook eventueel nog PSP-games aan toegevoegd kunnen worden. Of dit echt bruikbaar gaat zijn is nog maar de vraag, voor het streamen van games heb je immers snel internet nodig. De PS Vita ondersteunt geen 5GHz WiFi en op 3G een game streamen is al helemaal ondenkbaar, of dit dus een slimme zet is valt te betwijfelen.

We houden in ieder geval in de gaten wat Sony’s plannen zijn omtrent Gaikai, alhoewel we verwachten dat het vooral in de PlayStation 4 geintegreerd gaat worden. Of de PlayStation 3 de service nog gaat krijgen, dat moeten we nog zien.