Toen de verhalen de rondte gingen over het ontstaan van een heuze Call of Duty killer brak de hel los. Iedereen was laaiend enthousiast over de game Homefront, die in handen is van uitgever THQ. Vol goede moed ging ontwikkelaar Kaos aan de slag en het eindresultaat was helaas vrij matig. Het zag er uit als Call of Duty, het speelde als Call of Duty, maar het was geen Call of Duty. Activision walste met Call of Duty Black Ops gewoon over Homefront heen, om over Battlefield 3 en Modern Warfare 3 maar niet te spreken…

Het was ook gewoon geen slimme zet, aldus Randy Pitchford van Gearbox tijdens een interview met Gamastura. Een IP met een grote vaste fanbasis overwin je niet zomaar met een nieuwe – nog redelijk onbekende – IP. Hoewel hij erg voorzichtig is met uitspraken doen over andermans zaken, waren er gewoon een paar zaken waar THQ geen rekening mee hield.

“You really have to spend a lot. You have to not only out brute-force the market leader, but out-clever them. The game has to be better, the marketing and production better have to be…everything has to be bigger and better.”

Toch namen ze het gedurfde besluit er gewoon voor te gaan zoals het kwam, maar dat faalde helaas hopeloos. Dit resulteerde ook in het sluiten van Kaos Studios, wat natuurlijk erg jammer is. Nu gaat THQ wederom de strijd aan, maar nu met een andere developer voor het tweede deel. Met Crytek als developer zou alles beter moeten gaan. Desondanks is Pitchford een beetje sceptisch over het idee om Crytek nu op het project te zetten, want wie weet lag het wel niet aan de markt ten tijde – maar aan de IP zelf. Voor hetzelfde geld zou Crytek met een compleet nieuw IP komen die niet dat negatieve verleden met zich meedraagt.

“Is the problem with the developer? Is the problem with the IP? Is the problem with the market? Is the problem with the promise that they were making? I don’t know what they think the problems were, but they haven’t given up.”

Homefront 2 staat gepland voor een release in het fiscale jaar van 2014, dus wij verwachten deze game ergens tussen april 2013 en maart 2014.