Zowat elke gamer kan ervan meespreken. Je hebt eindelijk die game gekocht waar je al zolang naar uitkijkt, gaat vol verwachtingen tegenover je televisie zitten met je controller in je handen geklemd en een bord versnaperingen voor je en net wanneer je denkt het spel eindelijk effectief te kunnen spelen, krijg je de heerlijke mededeling dat de game eerst geïnstalleerd moet worden. Tien minuten – in het slechtste geval een halfuur – met je vingers draaien, terwijl dat metertje zich tergend traag vult… over een buzzkill gesproken.

Uiteraard verbetert een installatie de spelervaring. Laadtijden worden fors ingekort (of verdwijnen zelfs volledig) en de game draait uiteindelijk ook gewoon beter wanneer hij op de hardeschijf van je PlayStation 3 staat. Toch is het vaak lange wachten een pijnpunt dat gamers en ontwikkelaars graag opgelost willen zien. Neem bijvoorbeeld Gearbox. Zij deelden op een recent persevent trots mee dat Borderlands 2, het vervolg op Borderlands en net als die game een gigantische open-wereld RPG, geen verplichte installatie zal behoeven.

Ja, je leest het goed: je zal Borderlands 2, een werkelijk enorme game, gewoon in je PlayStation 3 kunnen steken en onmiddellijk aan de slag gaan met de eigenlijke game. Het is nog niet bekend of er een optionele installatie voorhanden zal zijn en of het gebrek aan een verplichte installatie negatieve gevolgen zal hebben voor de spelervaring, al hebben we er vertrouwen in dat Gearbox wel weet waar ze mee bezig zijn. De ontwikkelaar bracht ons al enkele geweldige games en ook Borderlands 2 belooft erg goed te zijn. Lees hier onze hands-on.