Hands-on: Sniper: Ghost Warrior 2 – Rond dezelfde periode vorig jaar kwam City Interactive met Sniper: Ghost Warrior, waarin het zoals de titel het al een beetje verklapt allemaal draaide om het snipen. Bij velen een favoriete bezigheid in veel shooters en dan met name in de multiplayer. Het was geen slechte game, maar wel op wat punten behoorlijk achterhaalt, zoals op het vlak van graphics en de AI. Dit jaar moet het tweede deel verschijnen en dus een nieuwe poging. Dit keer wel een geslaagd project? Afgaande van onze hands-on op de E3 hebben we nog onze twijfels hierover.

Die bekende belichting van de CryEngine 3

Een grote verandering in Sniper: Ghost Warrior 2 is dat deze op een andere engine draait en wel op de CryEngine 3 van Crytek. Een aardig stukje techniek, waardoor wij ook wel erg benieuwd waren naar de speelbare demo. City Interactive heeft dit onder andere gedaan omdat er toch wat kritiek was over de wat verouderde graphics en AI. Toen we de demo gingen spelen zagen we wel gelijk het effect van deze engine, want het zag er een stuk beter uit als het vorige deel. De kenmerkende belichting en overbelichting die we kennen uit Crysis 2 zagen we hierin terug en dan vooral bij situaties waarbij je tegen de zon inkijkt bij het gebruiken van jouw vizier. Dit zul jij vanzelfsprekend vaak doen, aangezien je geregeld aan het snipen bent. En dit allemaal weer zo stiekem mogelijk.

In de game zul je missies uitvoeren in de jungle van de Filippijnen, bergen in Tibet en rond Sarajevo. Wij speelden een missie in de laatstgenoemde en wat opviel was dat de omgeving een wat bruin grijze tint had en daarbij een nogal grimmige sfeer. De grafische verbeteringen waren ook meteen zichtbaar, doordat textures scherper zijn en er meer detail aanwezig is. Dit was goed te zien bij bomen en objecten. Toch moeten we zeggen dat het nog geen grafisch spektakel is en of het dit zal worden valt nog te bezien. Soms ziet de omgeving er netjes uit en dan weer heel simpel. Het is wat wisselvallig, maar het is op dit gebied wel wat opgeschroefd en dat was goed om te zien. De missie begon overigens met een parachutesprong wat er tof uit zag. Eenmaal op de grond kwamen we al snel onze spotter tegen, waarmee we samen onze missie moesten uitvoeren.

Animaties neervallende doelen nog wat log

Na wat verkennen was daar ons eerste doelwit, welke gespot werd door de spotter. Hij gaf aan waar onze vijand zich bevond en adviseerde gelijk wat het beste was om deze uit te. Eenmaal kijkende door ons vizier zagen we dat de draw distance wat beter is, maar zagen we ook een rood puntje. Dit rode puntje wat beweegt geeft aan wat de ´Bulletdrop´ is, wat veroorzaakt kan worden door wind en afstand. Je ziet dus als ware hoe ver de afgeschoten kogel naar beneden zal komen. Om een mooie headshot te maken is dat erg handig. Met een juist geplaatst schot was de vijand snel de pijp uit en merkten we op dat de animaties nog niet erg bijzonder zijn. De vijand viel wat log naar de grond en het is duidelijk dat men hier nog aan moet werken. Tevens zag de militair er wat generiek uit en weinig detail.

blank

We vervolgende onze missie door naar een industrieel gebied met een spoor vlakbij. Hier begon het sluipen en snipen pas echt. Voorzichtig gingen we richting een huis waar een vijand zich bevond op de eerste verdieping. Een gemakkelijk doelwit, want hij stond namelijk voor een raam. De spotter gaf opnieuw advies en we volgden dat op. Een simpel schot was daar en vervolgens liep de spotter het huis in waar hij vlug de keel doorsneed van een volgend doel met zijn mes. Stealth kills zijn een nieuwe feature in dit nieuwe deel en hier zagen we het even in actie. Dit kun jij zelf doen, maar jouw kameraad kan er dus ook wat van. Iets verder zagen we tevens dat de spotter zelf ook tot actie over gaat. Hij gaf namelijk het commando dat we één vijand af moesten schieten terwijl hij de ander pakte. Juist dergelijke manieren van samenwerken kan deze game interessant maken en bovendien ook een stuk boeiender dan het eerste deel.

Het is niet alleen maar schieten

Afijn het schieten zelf is dan wel al prima en werkte naar behoren. Je kunt jouw adem even inhouden, zodat je net die perfecte headshot kunt maken. Toch wel belangrijk bij een shooter als deze. Belangrijk is ook de sfeer en hoewel dit grimmig is, zoals eerder benoemd, was het ook een beetje saai tot nu toe. Gelukkig ben je niet alleen maar aan het sluipen en stiekem knallen, want in het volgende gedeelte moesten we ons snel verstoppen voor een groep dat aan het patrouilleren was. We moesten ons wel verstoppen, omdat deze eenheid te sterk was om aan te pakken, want ze hadden een jeep met een turret daarop bevestigd bij zich. Dan kun je niet veel klaarspelen met z’n tweeën. We zochten snel dekking onder een trein die net aan genoeg beschutting gaf, zodat we niet opgemerkt werden. Links in beeld zagen we bij de minimap een meter lopen, welke aangeeft of jij te zien bent of niet.

blank

Toen de patrouille gepasseerd was maakte de spotter nog even een stealth kill bij de wagon, waarna we bij een soort station terecht kwamen. Hier liepen veel vijanden en we waren genoodzaakt om hen heen te sluipen om zo een hoge positie te bereiken. De toren vlakbij het station bood uitkomst. Voordat we daar heen gingen maakte we een foutje door één van de doelen te alarmeren, maar zo kregen we wel even een korte indruk van de AI. Is dit echt verbeterd? Een klein beetje, zoals het overkwam. De vijanden kwamen gelijk recht op ons af, maar we verstopten ons snel en toen viel het wel op dat er niet echt naar ons gezocht werd. Men bleef wat staan en de actie was dan ook ver te zoeken. Na deze ‘test’ probeerden we het opnieuw en bereikten we nu wel de toren ongezien waar we vervolgens gezamenlijk met de spotter de vijanden één voor één uitschakelden.

Voorlopige conclusie

Eerst schoten we de vijanden die het meeste overzicht hadden af om zo de anderen naar het hiernamaals te brengen. Eentje daarvan had een hond bij zich die de andere doelen er op attent maakten dat er wat mis was. Deze moesten we snel afschieten en dit deden we dan ook gelijk. Bij de hond waren de ietwat logge animaties wederom te zien. De herdershond ging net even iets te raar naar de grond en dat is jammer, maar toont wel aan dat het nog flink wat schort op het gebied van animaties. Na de anderen doelen te hebben gedood kwam onze hands-on sessie ten einde en hoewel we ons goed hadden vermaakt was het nog niet echt bijzonder. Op grafisch vlak zeker beter, maar we hadden zelf wel grotere stappen verwacht. We waren trouwens niet verbaasd toen bekend werd gemaakt dat deze titel werd uitgesteld. De game zag er naast alle andere benoemde punten nog niet af uit. De game bevat al best wat verbeteringen, maar alsnog is het een twijfelgeval. De gameplay is al tof, maar de rest mag echt nog wat beter.