DLC Special: Marvel Pinball: Avengers Chronicles – In 2010 kwam Zen Studios met Marvel Pinball, waarin jij als speler flipperend de tafels van Wolverine, Spider-Man, Iron Man en Blad kon verkennen. Een hele toffe en uitdagende game, welke door de makers in de tijd daarna verder werd uitgebreid met tafels van Captain America en Fantastic Four, maar zelfs ook met pakketen. Zo had je Vengeance and Virtue met onder andere X-Man en Thor tafels. Vorige maand kwam er een nieuwe uitbreiding met vier tafels beschikbaar voor de prijs van €9.99. We hebben al de tafels gespeeld en hieronder kun je lezen wat wij er van vinden.

Meer focus op de belangrijke gebeurtenissen

De nieuwste DLC voor Marvel Pinball heet Avengers Chronicles en richt zich wat meer op de grote gebeurtenissen uit het universum van Marvel. En daarbij heeft Zen Studios een aantal nieuwe features toegevoegd, welke wij zullen benoemen. In deze uitbreiding zitten dus vier tafels en dat zijn: The Avengers, The Infinity Gauntlet, World War Hulk en Fear Itself. Vier totaal verschillende tafels die zelf veel variatie bevatten. De eerstgenoemde is de tafel, waarin we het verhaal van de recent verschenen The Avengers film in terug zien. We hebben vanzelfsprekend de groep helden met Captain America, Black Widow, Hawkeye, Thor, Iron Man en de Hulk mag niet ontbreken. Als je eenmaal start met flipperen moet je natuurlijk eerst een bal selecteren en hier kun je als ware uit een Avenger kiezen.

Iedere Avenger heeft zijn eigen missie

Elke bal staat namelijk voor een held en dit kun je zien aan de kleuren van de bal. Die van de Hulk is natuurlijk groen en op die van Captain America zie je de Amerikaanse kleuren en de witte ster, maar het is niet alleen voor het uiterlijk bedoeld. Nee, want Loki is net als in de bioscoophit ook present in deze tafel. Hij bevindt zich centraal op de tafel en onder hem zijn doelen te zien waar jij de bal naar toe moet schieten. Echter staan er op de doelen omstebeurt anderen symbolen. Soms is er een symbool groen, wat bedoeld is voor de Hulk en een ander moment zie je de hamer van Thor. Op zulke momenten kun je met de bal die Thor moet voorstellen alleen bij het symbool van de hamer maximaal scoren en dat geldt ook voor de andere symbolen en bijbehorende ballen. Het is dus een flipperkast waar je goed moet kijken waar je de bal heen moet schieten in verband met de bal of held die je op dat moment hebt.

Verder heeft elk held zijn eigen missies, waarmee jij hoge scores kunt halen. Zo vechten de eerder genoemde twee helden het uit tijdens het spelen van de tafel wat op basis van scores gaat. In zijn geheel een hele uitdagende tafel door de verschillende missies per held, waardoor er veel variatie ontstaat. Verder is de tafel, zoals we gewend zijn van Zen Studios erg verzorgd en vol detail. Goed voorbeeld daarvan is dat de tafel eigenlijk de Hellicarrier is van S.H.I.E.L.D is die boven een stad rondvliegt. Ook zien we de leider van deze organisatie (Nick Fury) in beeld. En vanzelfsprekend keren ook de 3D personages terug en dit zijn Loki, Iron Man en Thor. Deze opzet van figuren die het uitvechten tijdens het flipperen, komt op elke tafel terug en terwijl je druk bezig bent hoor je tevens een bijpassende soundtrack.

De Hulk gromt en ramt

De tafel van The Avengers is dus uitgebreid, gedetailleerd en gevarieerd te noemen, maar we hebben de andere tafels nog. Zo is er de tafel van de Hulk, welke luistert naar de naam; World War Hulk. Het verhaal van deze flipperkast gaat over de groene held die verbannen wordt naar de ruimte, want ze zijn hem zat op Aarde. Echter is de verbanning niet helemaal succesvol en zo keert hij kwaad terug en wel in Manhattan. Hij is ziedend en besluit zijn talent tentoon te spreiden wat neerkomt op het kapot rammen van de stad. Je ziet dan ook allerlei brokstukken en chaos alom op de tafel. De Hulk zint op wraak en wilt vooral de Fantastisc Four, Iron Man, X-Men en Doctor Strange aanpakken. Terwijl het groene gevaar er lustig op los brult kun jij je bezig houden met hoge scores halen en op deze tafel is dat het makkelijkst van allemaal.

Er zijn veel banen waar je de bal heen kan schieten wat soms duizenden punten kan opleveren. Ook deze tafel zit vol met details en ook hier is een minigame vrij te spelen. Terwijl je bij de Avengers tafel een bal over een ruimteschip moet heen leiden zul je bij de tafel van de Hulk een kleine flipperkast kunnen vrijspelen. Hierin neem je het op tegen de eerder genoemde vijanden. Dit moet overigens Madison Square Garden voorstellen wat wij niet echt konden zien. Hoewel de tafel van de Hulk een wat simpele tafel is, waar je hoge scores kan halen zorgt die minigame toch voor wat variatie. Verder kent deze veel bewegende 3D personages, zoals: Iron Man, Wolverine, The Thing, Dr. Strange en natuurlijk is daar ook de Hulk. Het tempo op deze tafel ligt hier trouwens vrij hoog, maar doordat het allemaal wat kaler is in vergelijking met de andere tafels blijft het wel overzichtelijk.

Een saaie en een zeer gevarieerde tafel

Dan komen we aan bij Fear Itself, welke bij het grote publiek niet heel bekend zal zijn. Op deze tafel zijn het weer de Avengers die als groep de strijd aangaan een deze keer is de vijand Serpent, welke net als Thor van Asgard af komt. Zij moeten hem verslaan om zo de vrijheid te waarborgen en de angst te doen verdwijnen. Het speciale aan deze tafel is dat Fear Itself magnetische energie kan gebruiken om het spel van de speler te beïnvloeden. Zo kan het voorkomen dat de bal vast zit op de tafel en dat jij deze energie moet ontwijken. Dit om er voor te zorgen dat deze niet in steen veranderd wat jouw score kan aantasten. Verder is de tafel bezaaid met details, waardoor je jezelf waant op Asgard. En ook hier kwamen wij een minigame tegen, waarin we met de hamer van Thor Serpent moesten raken.

Afgezien van de vele details en de 3D personages Serpent, Skadi en Odin is dit naar onze mening de minst spectaculaire tafel. Toch is de stijl wel tof te noemen en de actie op de tafel is erg vlot, wat mede komt door een unieke feature. Hiermee bedoelen we de baan achter de flippers waar de bal in terecht kan komen, waardoor deze vaart maakt. Daarbij kan je ook veel punten scoren als deze daarin komt. Verder bevat Fear Itself een fraaie soundtrack, welke aansluit bij de sfeer. Echter wat we al eerder zeiden is dit qua tafel wel de saaiste in vergelijking met de anderen, maar gelukkig hebben we nog de laatste tafel wat het paradepaardje van deze DLC is. Het gaat hier om The Infinity Gauntlet, welke van alle tafels het meest kleurrijk en uitgebreid is. Op deze tafel strijden Adam Warlock en de Silver Surfer tegen Thanos. Deze zijn wederom zichtbaar als 3D personages.

Om te voorkomen dat de laatstgenoemde het universum wegvaagt door middel van The Infinity Gauntlet moeten zij de edelstenen die het de kracht geven terug krijgen. Dit zijn de Infinity Gems en hier zijn er in totaal zes van: Time, Space, Reality, Power, Mind en Soul. Het interessante hieraan is dat elke edelsteen een effect heeft op het spel. Zo kan Thanos de bal trager laten gaan, maar ook de gehele tafel ondersteboven zetten. Hierdoor kan je snel het overzicht kwijtraken wat zorgt voor een pittige uitdaging. Dit maakt de tafel echter wel heel afwisselend en het verzamelen van alle edelstenen is een langdurige opdracht. Deze moet je allemaal hebben om Wizard Mode te bereiken om zo de score aanzienlijk op te schroeven. Visueel is dit ook meteen de meest verzorgde tafel met de lichtgevende banen en fraaie effecten.

Conclusie

Zen Studios heeft met de Avengers Chronicles DLC Marvel Pinball op een mooie manier uitgebreid door met vier verschillende tafels te komen die elk een stel leuke uitdagingen bevatten. De tafels van de Avengers is zeer herkenbaar, maar neemt op een leuke wijze veel tijd in beslag door veel opdrachten. Grappig accent is ook dat elke held in balvorm is. Zo schittert de Hulk op zijn eigen tafel met flipperen in een zeer hoog tempo. Dat terwijl Fear Itself een iets wat onbekende naam is, maar desondanks toffe actie oplevert. De beste tafel is echter The Infinity Gauntlet, want deze biedt de meeste variatie en het beste verhaal. Wat vooral opvalt zijn de vele nieuwe minigames die voor de nodige variatie zorgen. Hoewel elke tafel verzorgd is valt toch wel te zien dat de game nu al wat ouder is. Het is op visueel vlak lichtelijk verouderd, maar de gameplay staat nog als een huis. Als je Marvel Pinball weer wilt oppakken na een lange tijd dan is deze DLC zeker het aanschaffen waard.