In 2007 kwamen GSC Game World en THQ met S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, welke goed werd ontvangen door de wereldwijde media en ook een fanbase kreeg onder de consumenten. Daarna verscheen er nog een prequel (Clear Sky) en een sequel genaamd Call of Pripyat. S.T.A.L.K.E.R. 2 was in de maak totdat eerder dit jaar bekend gemaakt werd door de studio dat deze in de prullenbak was gegooid. Sterk nog, GSC Game World sloot de deuren. Een deel van het team achter de serie richtte vervolgens Vostok Games op, maar deel twee was definitief verleden tijd.

Nu lijkt de serie een comeback te maken volgens het gerucht. De Russische blogger Sergey Galyonkin beweert dat Bethesda de rechten voor de serie heeft gekocht en vanaf nu dus S.T.A.L.K.E.R games kan gaan uitbrengen. Dit is niet de eerste keer dat dit gerucht komt boven drijven, maar er zitten nog wel haken en ogen aan. Dit komt omdat de voormalige baas, Sergei Grigorovichvan van GSC Game World de rechten heeft en hij heeft al eerder in mei de geruchten naar het rijk der fabelen verwezen.

Daaropvolgend heeft Bethesda ook al gereageerd en gezegd dat zij niet in gaan op geruchten en speculaties. Het blijft dus voorlopig nog afwachten, maar voor Bethesda is de serie toch best interessant en ervaring met een post-apocalyptische setting hebben ze al door Fallout. Wellicht dat de uitgever in de komende weken met de GamesCom in het vooruitzicht met een aankondiging komt. We houden je op de hoogte.