Het tweede kwartaal van 2012 is inmiddels afgelopen en dat betekent dat veel beursgenoteerde bedrijven het nodige bekend maken met betrekking tot hun verkopen. Sony is er hier één van en we hadden verwacht meer te weten te komen over de exacte verkopen van de PlayStation Vita, maar in plaats van exacte details te geven heeft Sony de verkopen van de PlayStation Vita met de PlayStation Portable gecombineerd.

In het tweede kwartaal van 2012 verkochten de PlayStation Vita en PlayStation Portable gezamenlijk 1.4 miljoen exemplaren wereldwijd. Dat is niet bijster veel, maar valt enigszins te verwijten aan de relatief rustige maanden mei en juni als het gaat om nieuwe software. Daarnaast combineerde Sony ook de PlayStation 2 en PlayStation 3 verkopen van het afgelopen kwartaal en deze zitten op 2.8 miljoen.

De handheld verkopen van 1.4 miljoen zijn lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen verkocht de PlayStation Portable alleen 1.8 miljoen keer. Hetzelfde geldt voor de PlayStation 3 en PlayStation 2 die in hetzelfde kwartaal vorig jaar in totaal 3.2 miljoen keer verkochten. Verder is de verkoop van software ook wat gezakt van 27.6 miljoen games naar 20.1 miljoen games op de PS3. Portable software zakte van 6.6 miljoen naar 5.8 miljoen.

Kortom, in elk opzicht is het tweede kwartaal 2012 met betrekking tot Sony PlayStation een terugvaller geweest. Op geen enkel vlak is een stijging te constateren en financieel is er dan ook een verlies gedraaid. Maar met de GamesCom op komst en misschien wel een prijsverlaging zou het derde kwartaal van 2012 er een stuk interessanter kunnen uitzien. Dit zullen we begin november weten.