http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a8b1ce880f51.jpg

Iedereen weet ongetwijfeld inmiddels dat er op de Sony Persconferentie tijdens Gamescom 2009 een PS3 Slim is aangekondigd. Het apparaat werd niet door iedereen evengoed ontvangen, vooral de mat-zwarte bovenkant werd de meeste kritiek op gegeven. Ook is er nog niet helemaal duidelijk wat het inhoudt voor de huidige PS3 Fat bezitters en wat zijn eigenlijk de voordelen of nadelen van een overstap? Dat lees je in deze special maar voordat we verder gaan, beginnen we eerst met een stukje ‘historie’.

Talloze Geruchten

Al ver voor de aankondiging van de PS3 Slim waren er talloze geruchten op het net te vinden over de PS3 Slim. Foto’s vanuit folders, cinema4d schetsen en vage foto’s van de Slim in een winkel. Zo waren er zelfs winkels waar je de nieuwe PS3 al kon pre-orderen zonder dat je wist welke. Het hele gebeuren rondom de Slim begon begin mei, toen een Filipijnse winkel, wat overigens nog steeds niet bevestigd is, onderdelen had van de PS3 Slim. En wat blijkt? Deze foto’s waren gewoon echt. In mei konden we al gewoon zien hoe de PS3 Slim er daadwerkelijk uit ging zien, zonder dat we het eigenlijk door hadden, dat wel.

[nggallery id=36]

Sinds die foto’s waren gelekt hebben we alleen maar soortgelijke foto’s gezien van die PS3 Slim, er was eigenlijk bijna geen 1 foto gelekt die niet echt was. Behalve deze foto dan, die kwam totaal niet in de buurt bij het definitieve design. De foto’s naast de Mac Book en in de winkel waren degene die echt het meeste in de buurt kwamen.

Nieuwe audio-feature

De PS3 Slim zal ook een kleine nieuwe feature met zich mee krijgen. Deze feature is enkel niet echt wereldschokkend en draait om het bitstream versturen van Dolby TrueHD en DTS-HD. De huidige PS3 (Fat) decodeert deze geluidsbronnen zelf en verstuurt het vervolgens als PCM-signaal naar je versterker. Nu is dit op zich geen ramp, maar mensen met een versterker van over de 3000 euro hebben meestal een vele malen betere decoder in hun versterker dan in de PS3. Daardoor zie je bij de echte audiofiel ook altijd nog een gewone stand-alone Blu-ray speler staan, deze waren namelijk wel in staat om de eerder genoemde geluidsbronnen via bitstream te versturen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c5324e4f48.jpg

Deze nieuwe feature heeft echter alleen zin als je Blu-ray films kijkt op je PlayStation 3 en je een versterker hebt die beter DTS-HD kan decoderen dan de PS3. En deze versterkers beginnen meestal bij een bedrag van rond de 2000/3000 euro. En zelfs dan nog zal het verschil miniem zijn. Voor games maakt het helemaal niks uit, gezien er nog geen PS3-games zijn met een Dolby TrueHD of DTS-HD geluidsbron is deze nieuwe feature helemaal niet belangrijk voor gamers.

Niet sneller

Mensen met een launchmodel 60GB PS3-SKU zullen ongetwijfeld weten waar ik het over heb, namelijk het sauna effect. Het is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk om in de zomer met je 60GB PS3 op de zolderkamer te gamen, het aantal graden zal namelijk gemakkelijk gaan stijgen wanneer je de PS3 aanzet. Het helpt natuurlijk wel iets wanneer je de 60GB PS3 stofvrij laat maken, maar dan nog wordt er ontzettend veel warme lucht naar buiten geblazen. Het komt er gewoon simpelweg op neer dat het launchmodel gewoon een kachel is. De 40GB en 80GB PS3 hebben hier stukken minder last van, deze zijn namelijk al uitgerust met ook een nieuwe versie van de Cell-processor.


PS3 Slim aankondiging

In de PS3 Slim wordt deze processor weer vernieuwd, en dat is alleen maar positief. Dit houdt overigens niet in dat de PS3 Slim sneller is, hij is gewoon gemakkelijker koel te houden. Hierdoor zijn er minder grote ventilatoren nodig en wordt er minder warme lucht naar buiten geblazen. Ook betekent minder ventilatoren gewoon minder lawaai. Naar verluid zal de PS3 Slim ook een nieuwe versie van de RSX-chip hebben, welke niet sneller zal zijn maar gewoon ook weer makkelijker te koelen is. Dit kunnen we echter nog niet met zekerheid zeggen, gezien er nog geen technische factsheet naar buiten is gebracht van de PS3 Slim. Of de PS3 Slim een snellere HDD gaat krijgen, bijvoorbeeld een Solid State Disk, kunnen we ook nog niet zeggen, maar deze schijf zal ook gewoon in de PS3 Fat kunnen.

Waarom overstappen en waarom niet?

Het is moeilijk om te zeggen of je zou moeten overstappen naar de PS3 Slim. Er zijn namelijk een aantal factoren die je moet laten meespelen in deze overweging. Zo moet je bij jezelf te rade gaan of de nieuwe audio feature voor jou van toepassing is, of je ook zo’n last hebt van het feit dat je kamer ontzettend warm wordt, of je linux gebruikt (met PS3 Slim niet meer mogelijk), of je nog PS2-games speelt op je launchmodel en of je de nieuwe PS3 slim überhaupt mooi vindt. Vandaar dat we even de voor- en nadelen van de PS3 Slim op een rijtje hebben gezet.

Pluspunten:

 • Bitstream DTS-HD en DolbyTrueHD (alleen voor degene met een dure versterker)
 • Minder warme lucht uitvoer
 • Smaller
 • Relatief goedkoop
 • 120GB HDD, maar in PS3 Fat is die ook vervangbaar
 • Stiller
 • Sony Bravia-synchronisatie

Minpunten:

 • Geen PS2-games compatibiliteit
 • Volgens veel mensen ‘lelijk’
 • De overstap kost geld
 • Geen Linux meer
 • Niet interessant voor mensen met een relatief nieuwe PS3 (40 en 80GB)

Mocht je nu alleen nog geen PS3 in huis hebben, dan is het twijfelen welke je op het moment moet gaan halen. De huidige 80GB PlayStation 3 heeft namelijk geen warmte problemen en speelt net als de Slim geen PS2-games af. Ook ziet de Fat er volgens velen, waaronder mijzelf, een stuk beter uit. Op het moment heb je namelijk de PS3 Fat ook voor 299 euro, mits je snel bent, en het verschil tussen een 80GB PS3 en de 120GB PS3 Slim is er, behalve de audio-feature en het uiterlijk, bijna niet aanwezig.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a903212e8ef7.jpg

Ben je nu in het bezit van een 60GB launchmodel PS3, dan is de overstap een stuk interessanter. Het sauna effect is namelijk een groot nadeel van deze PS3-versie. Mocht je echter nog PS2-games spelen, dan is het overstappen niet aan te raden. Wacht in dit laatste geval nog even tot Sony de PS2-emulatie aankondigt voor alle consoles. Mocht je echt interesse hebben in de PS3 Slim en heb je een 60GB launchmodel, knal hem dan voor minstens 275 euro op marktplaats. Er is namelijk nog steeds veel vraag naar deze PS3 vanwege de PS2-emulatie. Zorg dan ook dat je dit goed in je advertentie vermeld en dit goed naar voren brengt, want mensen zoeken zich rot naar 60GB launchmodellen.

Conclusie

Als ik een beetje de comments heb gelezen op PS3-Sense en andere PS3-websites en fora is het wel op zijn plaats om te concluderen dat het niet een pracht-apparaat is. De mat zwarte bovenkant en het feit dat de PS3 ‘langer’ lijkt helpen niet echt mee aan het uiterlijk. De PS3 Fat is van een zulk hoogstaand kwaliteit dat de console gewoon duurzaamheid uitstraalt, en dat mis ik bij de PS3 Slim. Tevens maken de voordelen van de PS3 Slim dit uiterlijk niet onbelangrijk, de veranderingen zijn zo klein dat het echt totaal niet interessant is voor 40 en 80GB PS3-bezitters. In tegenstelling zelfs, een 40GB of 80GB PS3 Fat is een betere keuze dan de PS3 Slim als je het mij vraagt. Toch zijn we erg benieuwd hoe je zelf tegenover de PS3 Slim staat en welke PS3 je nu hebt, en of je het de moeite waard vindt om over te stappen. Laat dat dus even weten in de comments!