Hardware-special: De PS3 Slim

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a8b1ce880f51.jpg

Iedereen weet ongetwijfeld inmiddels dat er op de Sony Persconferentie tijdens Gamescom 2009 een PS3 Slim is aangekondigd. Het apparaat werd niet door iedereen evengoed ontvangen, vooral de mat-zwarte bovenkant werd de meeste kritiek op gegeven. Ook is er nog niet helemaal duidelijk wat het inhoudt voor de huidige PS3 Fat bezitters en wat zijn eigenlijk de voordelen of nadelen van een overstap? Dat lees je in deze special maar voordat we verder gaan, beginnen we eerst met een stukje ‘historie’.

Talloze Geruchten

Al ver voor de aankondiging van de PS3 Slim waren er talloze geruchten op het net te vinden over de PS3 Slim. Foto’s vanuit folders, cinema4d schetsen en vage foto’s van de Slim in een winkel. Zo waren er zelfs winkels waar je de nieuwe PS3 al kon pre-orderen zonder dat je wist welke. Het hele gebeuren rondom de Slim begon begin mei, toen een Filipijnse winkel, wat overigens nog steeds niet bevestigd is, onderdelen had van de PS3 Slim. En wat blijkt? Deze foto’s waren gewoon echt. In mei konden we al gewoon zien hoe de PS3 Slim er daadwerkelijk uit ging zien, zonder dat we het eigenlijk door hadden, dat wel.

[nggallery id=36]

Sinds die foto’s waren gelekt hebben we alleen maar soortgelijke foto’s gezien van die PS3 Slim, er was eigenlijk bijna geen 1 foto gelekt die niet echt was. Behalve deze foto dan, die kwam totaal niet in de buurt bij het definitieve design. De foto’s naast de Mac Book en in de winkel waren degene die echt het meeste in de buurt kwamen.

Nieuwe audio-feature

De PS3 Slim zal ook een kleine nieuwe feature met zich mee krijgen. Deze feature is enkel niet echt wereldschokkend en draait om het bitstream versturen van Dolby TrueHD en DTS-HD. De huidige PS3 (Fat) decodeert deze geluidsbronnen zelf en verstuurt het vervolgens als PCM-signaal naar je versterker. Nu is dit op zich geen ramp, maar mensen met een versterker van over de 3000 euro hebben meestal een vele malen betere decoder in hun versterker dan in de PS3. Daardoor zie je bij de echte audiofiel ook altijd nog een gewone stand-alone Blu-ray speler staan, deze waren namelijk wel in staat om de eerder genoemde geluidsbronnen via bitstream te versturen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a7c5324e4f48.jpg

Deze nieuwe feature heeft echter alleen zin als je Blu-ray films kijkt op je PlayStation 3 en je een versterker hebt die beter DTS-HD kan decoderen dan de PS3. En deze versterkers beginnen meestal bij een bedrag van rond de 2000/3000 euro. En zelfs dan nog zal het verschil miniem zijn. Voor games maakt het helemaal niks uit, gezien er nog geen PS3-games zijn met een Dolby TrueHD of DTS-HD geluidsbron is deze nieuwe feature helemaal niet belangrijk voor gamers.

Niet sneller

Mensen met een launchmodel 60GB PS3-SKU zullen ongetwijfeld weten waar ik het over heb, namelijk het sauna effect. Het is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk om in de zomer met je 60GB PS3 op de zolderkamer te gamen, het aantal graden zal namelijk gemakkelijk gaan stijgen wanneer je de PS3 aanzet. Het helpt natuurlijk wel iets wanneer je de 60GB PS3 stofvrij laat maken, maar dan nog wordt er ontzettend veel warme lucht naar buiten geblazen. Het komt er gewoon simpelweg op neer dat het launchmodel gewoon een kachel is. De 40GB en 80GB PS3 hebben hier stukken minder last van, deze zijn namelijk al uitgerust met ook een nieuwe versie van de Cell-processor.


PS3 Slim aankondiging

In de PS3 Slim wordt deze processor weer vernieuwd, en dat is alleen maar positief. Dit houdt overigens niet in dat de PS3 Slim sneller is, hij is gewoon gemakkelijker koel te houden. Hierdoor zijn er minder grote ventilatoren nodig en wordt er minder warme lucht naar buiten geblazen. Ook betekent minder ventilatoren gewoon minder lawaai. Naar verluid zal de PS3 Slim ook een nieuwe versie van de RSX-chip hebben, welke niet sneller zal zijn maar gewoon ook weer makkelijker te koelen is. Dit kunnen we echter nog niet met zekerheid zeggen, gezien er nog geen technische factsheet naar buiten is gebracht van de PS3 Slim. Of de PS3 Slim een snellere HDD gaat krijgen, bijvoorbeeld een Solid State Disk, kunnen we ook nog niet zeggen, maar deze schijf zal ook gewoon in de PS3 Fat kunnen.

Waarom overstappen en waarom niet?

Het is moeilijk om te zeggen of je zou moeten overstappen naar de PS3 Slim. Er zijn namelijk een aantal factoren die je moet laten meespelen in deze overweging. Zo moet je bij jezelf te rade gaan of de nieuwe audio feature voor jou van toepassing is, of je ook zo’n last hebt van het feit dat je kamer ontzettend warm wordt, of je linux gebruikt (met PS3 Slim niet meer mogelijk), of je nog PS2-games speelt op je launchmodel en of je de nieuwe PS3 slim überhaupt mooi vindt. Vandaar dat we even de voor- en nadelen van de PS3 Slim op een rijtje hebben gezet.

Pluspunten:

 • Bitstream DTS-HD en DolbyTrueHD (alleen voor degene met een dure versterker)
 • Minder warme lucht uitvoer
 • Smaller
 • Relatief goedkoop
 • 120GB HDD, maar in PS3 Fat is die ook vervangbaar
 • Stiller
 • Sony Bravia-synchronisatie

Minpunten:

 • Geen PS2-games compatibiliteit
 • Volgens veel mensen ‘lelijk’
 • De overstap kost geld
 • Geen Linux meer
 • Niet interessant voor mensen met een relatief nieuwe PS3 (40 en 80GB)

Mocht je nu alleen nog geen PS3 in huis hebben, dan is het twijfelen welke je op het moment moet gaan halen. De huidige 80GB PlayStation 3 heeft namelijk geen warmte problemen en speelt net als de Slim geen PS2-games af. Ook ziet de Fat er volgens velen, waaronder mijzelf, een stuk beter uit. Op het moment heb je namelijk de PS3 Fat ook voor 299 euro, mits je snel bent, en het verschil tussen een 80GB PS3 en de 120GB PS3 Slim is er, behalve de audio-feature en het uiterlijk, bijna niet aanwezig.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a903212e8ef7.jpg

Ben je nu in het bezit van een 60GB launchmodel PS3, dan is de overstap een stuk interessanter. Het sauna effect is namelijk een groot nadeel van deze PS3-versie. Mocht je echter nog PS2-games spelen, dan is het overstappen niet aan te raden. Wacht in dit laatste geval nog even tot Sony de PS2-emulatie aankondigt voor alle consoles. Mocht je echt interesse hebben in de PS3 Slim en heb je een 60GB launchmodel, knal hem dan voor minstens 275 euro op marktplaats. Er is namelijk nog steeds veel vraag naar deze PS3 vanwege de PS2-emulatie. Zorg dan ook dat je dit goed in je advertentie vermeld en dit goed naar voren brengt, want mensen zoeken zich rot naar 60GB launchmodellen.

Conclusie

Als ik een beetje de comments heb gelezen op PS3-Sense en andere PS3-websites en fora is het wel op zijn plaats om te concluderen dat het niet een pracht-apparaat is. De mat zwarte bovenkant en het feit dat de PS3 ‘langer’ lijkt helpen niet echt mee aan het uiterlijk. De PS3 Fat is van een zulk hoogstaand kwaliteit dat de console gewoon duurzaamheid uitstraalt, en dat mis ik bij de PS3 Slim. Tevens maken de voordelen van de PS3 Slim dit uiterlijk niet onbelangrijk, de veranderingen zijn zo klein dat het echt totaal niet interessant is voor 40 en 80GB PS3-bezitters. In tegenstelling zelfs, een 40GB of 80GB PS3 Fat is een betere keuze dan de PS3 Slim als je het mij vraagt. Toch zijn we erg benieuwd hoe je zelf tegenover de PS3 Slim staat en welke PS3 je nu hebt, en of je het de moeite waard vindt om over te stappen. Laat dat dus even weten in de comments!

 1.    60 XP
  RSADG's avatar

  als hij minder geluid maakt dan mijn 60 GB, dan koop ik em

 2. Anoniem -   
  82.168.11.35 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik wil graag een ps3 kopen alleen ik hoor bijna alleen negatieve berichten over de ps3 slim.
  Ik vraag mij 1 ding af:
  Is de ps3 slim minder degelijk dan de ps3 fat of is alleen het uiterlijk vermindert???????
  p.s. ik speel geen ps2 games!!!!

 3. crew Management -    4455 XP
  M4GN3T's avatar

  @82.168.11.35 (Niet geregistreerd): Alleen het uiterlijk is vermindert, qua techniek heb je enkel een voordeel met de bitstream audio en een nieuwe Cell-proc voor minder warmte en lawaai.

 4. Anoniem -   
  82.168.11.35 (Niet geregistreerd)'s avatar

  oké dan weet ik dat(Dan kan ik wachten tot sinterklaas zonder dat ik overgehaast een ps3 fat moet kopen)
  P.S. ik zal mij binnenkort een keer registreren want dit lijkt mij een hele redelijke ps3 site!!!!

 5.    992 XP
  rickaa12's avatar

  Als mijnps3 kapot gaat, dan koop ik deze!

 6. Anoniem -   
  82.168.11.35 (Niet geregistreerd)'s avatar

  logisch want dan is er geen andere meer te krijgen 😉

 7.    524 XP
  Glennps3's avatar

  @82.168.11.35 (Niet geregistreerd): xD dat lijkt jou goed heb ik zo de indruk xD
  ik snap niet dat ze een slim hebben uitgebracht zat het geld van de ps3 fat dan gewoon in de koeling? xD lijkt mij toch wel idioot en als je aan het spelen bent hoor je dat toch niet maar als ik nu een ps zou kopen omdat ik er nog geen heb zou ik toch een slim pakken.

 8. Anoniem -   
  82.168.11.35 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Nee het zit niet in de koeling maar in de prossesor(De nieuwe is 45 nm dus kleiner,zuiniger,stiller,goedkoper te produceren en omdat er nu meer blu-ray spelers worden verkocht worden die ook in grote massaproductie gemaakt en dat betekent weer goedkoper)

 9.    17 XP
  jostikop's avatar

  Of het apparaat nu mooi is of niet dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik persoonlijk vind het een mooi stijlvol apparaat (we zijn nu eindelijk van het lettertype af van de Spidreman films). Ben zelf (jammer genoeg) een bezitter van de 40GB (had liever de 60GB gehad). Maar wat mij stoort en wat de SLIM ook heeft is dat er geen USB poorten aan de achterkant zitten. Dit zou een stuk strakker uitzien (heb namelijk een externe harde schijf erop aangesloten en ook randapparatuur zoals de wireless headset kon dan mooi uit het zicht opgeladen worden. Dit en het feit dat er (nog) geen PS2 games op gespeeld kunnen worden maakt voor mij de SLIM een gemiste kans om een hoop dingen recht te zetten.

 10.    515 XP
  patrickvanloosbroek's avatar

  heb een vraag maakt het geluid verschil want heb een z-5500 van logitech

 11. crew Management -    4455 XP
  M4GN3T's avatar

  @patrickvanloosbroek: Nop, helemaal niks.

 12.    1562 XP
  dikked's avatar

  ik hou het gewoon bij mijn 60 GB 😀

 13. Anoniem -   
  86.83.155.114 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb vandaag me 60 gb verkocht, voor 250 euro, met helemaal niks erbij (behalve voeding).
  Dus ik ga 1 september de slim halen.
  Ik had geen ps2 spellen (mijn broertje wel) maarja wat heb je eraan, ik ga nu niet ps2 games kopen. Het was bij mij ook een sauna en teglijkertijd ook een airport met het geluid van de ventilatoren (ook wel weer fijn heb je zo n lekker vakantie gevoeltje xD)

  Slim vs 80/60/40 gb
  80/60/40 winnen het op uiterlijk, hdd en binnenin stem ik voor de slim

  Laateer

 14.    4 XP
  Thiesco's avatar

  Nuuw dat sauna effect is met recht te noemen na een tijdje gamen word het snik heet in me kamer (raam staat ook nog wel een stukkie open) en loeit me ps3 erover als een Xdoos waar ik me erg aan stoor laatste tijd dus ik weet wel wat ik zou nemen 😉 hoop dit jaar nog de Slim te kunne bemachtigen 😛

 15. Anoniem -   
  87.209.57.66 (Niet geregistreerd)'s avatar

  ik weet niet wat voor ps3 sommige hebben maar mijne is stil hoor 80GB en ga hem zeker niet vervangen voor slim plus de xbox 360 die maakt pas een hard geluid damn

 16.    6677 XP
  Myx's avatar

  Leuk die special mr zoals al vermeld word niet interessant voor de mensen met een wat nieuwere model, daarom ga ik hem ook niet kopen en heb me nooit geïrriteerd aan de warme lucht. Raampje opengooien.

 17.    945 XP
  JoostNL's avatar

  Conclusie
  Slim is allen in voordeel als je een 60 GB model hebt
  & Als je je geluid beter wil

 18. Anoniem -   
  81.11.251.37 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb een 60Gb van dag één en nog steeds heel tevreden. De 4 USB poorten, Card reader, backwards compabillity en het mooie shiny uiterlijk + mogelijkheid om HDD te vervangen (reeds 250Gb bij mij) maken dat de 60 Gb een grote voorsprong hebben op de Slim. Hou er rekening mee: de ‘fat’ ps3 zijn gemaakt van uitstekend materiaal! Daar is niet op bespaard (zeker de 60Gb niet). De slim is goekoper omdat er gebruik is gemaakt van goedkopere materialen. Ik heb ook helemaal niet veel lawaai van de 60Gb (heb wel surround). Dus 60 blijft en in de toekomst als playstation verzamelaar komt er ook een slim!

 19.    65 XP
  VanHeesch's avatar

  Ik hou het tog bij mijn 60GB. Heb nooit egt last van de warmte.

 20.    454 XP
  arwin1993's avatar

  Ik heb nog een 60 Gb maar ga het denk toch maar niet doen omdat ik de cardreader wel ga missen en ik de nieuwe ps3 niet echt mooi vind.

 21.    84 XP
  emiletelkamp's avatar

  We vergeten hier in de + en – punten inderdaad ook dat er geen kaartlezer in zit ivm het 60GB model, ja je kan er een losse kaartlezen aan hangen, maar dat lijkt ook weer niets..

  4 USB poorten ipv 2, wat handig is als je Rockband speelt, heb dan alle 4 de poorten nodig, 2 gitaren, drumstel en microfoon.

 22.    116 XP
  BhNavyseal's avatar

  Hij ziet er mooi uit moet ik zeggen.

 23.    80 XP
  multikill08's avatar

  Ik vind de Slim er persoonlijk een beetje PS2-achtig uit zien ik zou hem eigenlijk niet willen hebben. Ik heb een Fat met 250 GB ik wacht op de emulator en dat is genoeg.

 24.    1860 XP
  elazzja's avatar

  @multikill08: Er komt geen emulator

 25. Anoniem -   
  81.244.218.198 (Niet geregistreerd)'s avatar

  psn : monoliet /haha iedereen zij dat die foto’s fake waren , ik zei echt en trek bij het juist einde en heb 2 games gewonnen

 26.    451 XP
  Florian's avatar

  =trotse bezitter van een 40gb..:D
  @JoostNL: helemaal mee eens..;)

 27.    4541 XP
  ps3dennis's avatar

  sauna effect ja dat klopt op mijn kamer wordt hij erg warm, maar dan zet ik gewoon de ventilator aan en die richt je dan op de ps3, maar bij de xbox is het probleem nog veel erger.

  Aan die matte uitstraling is wel wat te doen, heb mijn DSI ook laten glimmen, zonder dat ik er verf of stikkers bij gebruikt heb en hij ziet er nu ook erg zwart uit 😉

 28.    455 XP
  TwysT's avatar

  Niet interessant voor mensen met een relatief nieuwe PS3 (40 en 80GB)
  Hoezo dat? Mijn 60 is toch echt niet slechter dan de 40 of 80, integendeel dacht ik..

 29.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ik heb van mijn 40GB een 320GB gemaakt, dus vind het niet nodig om over te stappen

 30.    60 XP
  Ruben-17's avatar

  Heb een 40 gb, en ik vraag me af of ik mijn fat zal verkopen en een slim zal kopen? Ik vind de fat wel erg groot, en het uiterlijk van de slim vind ik niet zo lelijk..

 31. Anoniem -   
  77.165.110.187 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb op dit moment het 80GB model, en ik vind het (voor mij) totaal zinloos om over te stappen. Mijn PS3 doet het echt nog goed genoeg. Gaat deze stuk; dan pas komt er een PS3 Slim 😉

 32.    434 XP
  JoeyNL's avatar

  Als je wil zien of hij mooi is of lelijk! Dan moet je hem echt zien. Ik ben op GamesCom geweest en heb hem gezien en ik moet eerlijk toegeven dat hij mooier is!

 33.    442 XP
  rwss's avatar

  Ik snap nog steeds niet dat Sony ervoor heeft gekozen om het onmogelijk te maken om linux op je ps3 console te zetten, dit slaat nergens op.
  Sony sloopt er zo weer een feature uit om de console weer goedkoper te maken,
  zij hoeven het dan niet meer te ondersteunen, als mijn ps3 classic het begeeft dan koop ik gewoon nieuwe onderdelen en dan maak ‘k ‘m zelf, m’n garantie is voorbij, en zo moeilijk zijn de onderdelen niet te vervangen.

 34.    319 XP
  dicapo's avatar

  zo jammer geen ps2 games meer op de ps3 🙁

 35. Anoniem -   
  84.192.6.99 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb nu al 2 60GB’s gehad en ze hebben beiden Yellow Light Of Death ik ben het stilaan beu 60GB maakt heel veel lawaai als ik het vergelijk met de 40GB en de 80GB. Al mijn vrienden met 60GB hebben allemaal minstens al 1 keer Yellow light of death gehad. ik wacht nu nog altijd op mijn PS3.
  Ik denk dat ik wel een PS3 slim ga aanschaffen. met de 60GB in reserve dan 😀

 36. Anoniem -   
  24.132.88.122 (Niet geregistreerd)'s avatar

  ik heb de 60gig versie
  zou hem toch alleen al willen vervangen omdat ie dts-hd via bitstream verstuurd zodat mijn versterker het verwerkt
  plus een 2x zo grote hard disk

 37. Anoniem -   
  lars's avatar

  ik heb zelf sinds kort de ps3 slim 250 gig,ben er echt tevreden mee,
  het uiterlijk boeide me niet toen ik hem kocht hij staat toch in een kastje.