http://www.psx-sense.nl/images/file/img_5022735d91588.jpg

Het gaat niet goed met Sony, dat is wat er al een langere tijd geroepen wordt en dat is niet geheel zonder redenen. Het bedrijf is al een paar jaar druk bezig om er weer bovenop te klimmen maar de aandelen van Sony als corporatie blijven maar dalen. De kredietwaardigheid van Sony staat nu ook tevens weer op het spel en wordt mogelijk nog verder verlaagd door Moody’s Investors Service. De producten die Sony op het moment op de markt heeft zijn verre van gewild door de consument en dat levert geen goede resultaten op voor de Japanse elektronica-gigant.

Sony was ooit een bedrijf dat zo snel uitgroeide met onder andere de geweldige breedbeeld televisies bekend als de Wega Trinitron, de WalkMan, PlayStation 2 en ontzettend goede mobiele telefoons. Technologie verandert alleen behoorlijk en de televisies die nu nog verkocht worden zijn vaak van Panasonic en Sharp in Japan en Europa kiest over het algemeen ook voor Panasonic of Samsung. Alhoewel Sony een paar prachtige televisies heeft met hun Bravia-lijn blijven ze vaak toch op de planken liggen en kiest de consument voor de eerder genoemde merken.

Sony’s langetermijn kredietwaardigheid werd eerder al verlaagd door Moody’s en later ook door Standard & Poor’s. Beide kredietbeoordelaars zijn beide een autoriteit als het om kredietstatus gaat en kennen veel invloed op de beurs. Volgens Moody’s worden Sony’s mobiele telefoons constant geplaagd door structurele veranderingen, zoals de looptijd van de belangrijkere producten. Ook zijn de ontzettend snelle veranderingen van de technologie en de globale competitie gebeurtenissen die ervoor zorgen dat Sony niet effectief aan haar problemen kan werken.

In 2012 alleen al zijn de aandelen van Sony gedaald met maar liefst 35 procent, een hele snelle maar vooral ook grote daling. De verwachting was eerst dat ze een winst zouden draaien op het hele jaar van 30 miljard YEN ($382 miljoen) maar dit is op 2 augustus 2012 bijgesteld naar maar liefst 20 miljard YEN, ($255 miljoen).

De tegenvallende verkopen van onder andere de PlayStation Vita zullen ongetwijfeld ook een rol spelen in het verlies van Sony. Uiteraard zal de onthulling van een PlayStation 4 de aandelen wel weer wat doen stijgen maar Sony krijgt het niet makkelijk hiermee. De concurrentie van ondere andere Microsoft is een enorme druk voor Sony. Mocht een bedrijf als Valve ook nog beslissen een ‘Steambox’ op de markt te brengen dan wordt het al helemaal een lastig parket.

Westerse bedrijven als Microsoft lijken het vooral in Noord-Amerika veel makkelijker te hebben en de Xbox is hier dan ook echt een enorm populaire console. Sony moet enorm hoog inzetten met de PlayStation 4 willen ze weer net zo’n klapper maken als toen met de PSone en de WalkMan. Bedrijven als Apple hebben immers al eens bewezen dat één populair product een hoop kan doen voor een bedrijf, in hun geval de iPhone en later de iPad.

Hieronder nog een grafiek van de aandelen vanaf 4 januari 2012 tot en met 8 augustus 2012.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_50226f9408ba7.jpg