Hands-on: Gran Turismo 5

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a3e398c1f137.jpg

Op de Gamescom 2009 was natuurlijk zomaar out-of-the-blue Gran Turismo 5 speelbaar. Op de persdag konden we op zijn minst even 20 minuten de tijd nemen om deze titel te spelen. Spelen deed ik niet zomaar, er stond een hele mooie PlaySeat klaar met daarboven een degelijke Sony Bravia. Tevens heb ik nog even een video opgenomen van een jongen die even voor mij de figurant wou uithangen en dus een stukje Gran Turismo 5 speelde.

Schademodel

De demo die te spelen was bleek vrij beperkt, en slechts een beperkt aantal dingen van de volledige game werden weergegeven. Eén van de grootste features die men kon bezichtigen was het schademodel. Het langverwachte schademodel kon niet echt indruk maken op mij, hoe jammer ik dit ook vond. Het schademodel voelde gewoon niet echt realistisch aan. Zo miste ik krassen en was er bijna geen deuk te bekennen in me bolide, het was toch een schademodel? Het enige wat er gebeurde zijn een paar dingen zoals spiegels en bumpers die los begonnen te hangen en that’s it. Geen kapotte lampen, diepe krassen, enorme deuken of andere dingen die je zou verwachten wanneer je met 100km/pu tegen de muur schaaft en beukt. En dit stelt teleur, er is zoveel hype gecreëerd rondom de aankondiging van het schademodel en dan wordt zo’n feature zo bagger uitgewerkt. Laten we hopen dat men hier wat meer tijd voor gaat nemen voordat de volledige versie klaar is.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a740c4713b68.jpg

Grafisch

Grafisch zag Gran Turismo 5 er beeldig uit, volgens een journalist die naast me zat had Sony deze demo expres wat mooier gemaakt omdat ze er een hoop dingen uit konden slopen aan features. Of dit waar is kan ik helaas niet bevestigen, maar je zou zoiets haast wel gaan denken want het zag er gewoon prachtig uit. Elk stukje van de auto is glimmende alsof die net gewassen was door een stel lekkere pitspoezen, alhoewel dat dan weer mijn fantasie is. De track waarop ik reed was een Tokyo Track, en ook de omgeving was behoorlijk indrukwekkend. Zo was het wegdek enorm gedetailleerd en was elk stukje weg uniek, ook de reclameborden en detail in de algehele omgeving was ongelooflijk, zo mooi.

Beperkte demo

Zoals ik al meldde was de demo erg beperkt en was het echt moeilijk een algehele indruk te krijgen van de game, het enige waar ik over kan oordelen zijn de grafische aspecten, racen en het schade model. De eerste twee zitten zoals je misschien al wel kunt raden dik in orde, het laatste is alleen iets waar ik nog niet helemaal blij over ben. Het schademodel had er naar mijn idee net zo goed niet in kunnen zitten, want zo is het ook niks. Het is nu wel een keer tijd dat we eens kritisch naar Gran Turismo 5 gaan kijken want de ontwikkeling duurt zo ontzettend lang en we hebben nog geen definitieve releasedatum. Een beperkte demo is alles wat ik heb kunnen zien, de uiteindelijke features van de game zijn nog net zo wazig als voorheen. Hoe diep gaat alles? Wat kunnen we allemaal aan onze auto doen? Hoe zit de online mode in elkaar? Hoe zitten andere modi zoals de NASCAR-mode in de game verwerkt? Het zijn allemaal vragen die helaas onbeantwoord bleven tijdens de Gamescom.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a3e391e0bd1d.jpg

Conclusie

De demo op de Gamescom 2009 was naar mijn idee een totaal verkeerde zet geweest. Ik was zo gehyped voor Gran Turismo 5 maar na hetgeen wat ik gezien heb op Gamescom is dit een beetje ingezakt. De demo was dan wel veel te beperkt om een goede indruk te krijgen, aangezien het juist de features zijn die Gran Turismo zo vet maken. Het is dan ook, zelfs nu nog, te vroeg om een oordeel te vormen over Gran Turismo 5. Maar wat er wel gebeurd is dat mensen steeds kritischer tegen de franchise aan gaan kijken, gezien het nu zo lang duurt moeten ze wel met een meesterwerk bezig zijn toch? Laten we het hopen want Gran Turismo is een franchise die voor een revolutie in het racing genre gezorgd heeft. Of ze dit weer voor elkaar kunnen krijgen, dat kan ik helaas nog niet zeggen.

Boxshot Gran Turismo 5

Gran Turismo 5

Releasedatum:
24-11-2010
Genre:
Racen
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:

17 reacties

 1.    163 XP
  Thijzzy's avatar

  ik heb die prologue al dik uitgespeeld ze moeten nu toch maar eens gaan opschieten anders laat ik deze wel aan mij voorbij gaan en koop ik es ff wat shooters a.k.a Modern Warfare 2 en Battlefield bad Company 2 en natuurlijk MAG

 2. Anoniem -   
  84.192.70.211 (Niet geregistreerd)'s avatar

  eigenlijk is het voor gt nooit om schade te doen geweest. gt is gewoon een zalige serie. Al vanaf deel was ik ‘hooked’. GT is gewoon zo zalig omwille van de replays, de selectie van wagens, de drang om races te winnen en met dat geld dan nog vettere bolides te kopen,… Dat is gt!

 3.    524 XP
  Glennps3's avatar

  ondanks de conclusie kijk ik er nog altijd evenmin naar uit het lijkt mij echt een geweldig meesterwerk. maar kan je je dan niet een beetje spiegelen aan de proluoge?

 4.    1250 XP
  Tommy88's avatar

  Het blijft helaas nog even een raadsel idd.. 🙁 maar Yamauchi kennende moet het schademodel toch wel in orde komen. Wat die vrachtwagenzijspiegels op die auto doen in het filmpje wil ik eigenlijk ook wel weten.. 😐

 5.    31 XP
  Glorys6's avatar

  ik ben heel bang dat dit GEEN meesterwerk wordt, wat het wel degelijk aan het worden is is een verschrikkelijk irritante veel te lang uitgestelde teringgame…….

 6.    17 XP
  jostikop's avatar

  Ben echt benieuwd naar dit spel. Maar ik vrees inderdaad dat omdat de game bijna mythische proporties aanneemt dat het een teleurstelling gaat zijn.

 7.    3894 XP
  jimke1's avatar

  ik heb volle vertreuwen in deze game ik heb de eerste gespeeld op de ps1 tode GT4 op de ps2 wel die waren een voor een een meesterwerk wel deze gaat dat zeker ook zijn
  maar ja er zullen altijd mensen zijn die deze game willen afbreken vooral eerst hij uit is
  ik zal zegen laat maar komen 🙂

 8. Anoniem -   
  87.208.164.30 (Niet geregistreerd)'s avatar

  waarom zegt iedereen toch dat hij iedere keer uitgesteld wordt :S , slaat nergens op. Heb jij ooit een officiele release datum gehoord dan?? nee dus, zit dan ook niet te zaniken over dat hij iedere keer uitgesteld word.

  Ik denk dat het allemaal wel goed komt met deze game en met een beetje geluk zitten we deze kerst met een stuurtje voor de LCD lekker GT5 te spelen. Ik ga me iig wel vermaken met deze game en ga alles proberen te unlocken en daarna 100den uren online!!

 9. Anoniem -   
  87.209.51.48 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Aande mede gamer boven mij: deze game had eigenlijk al bij de launch van de ps3 uit moeten zijn!!! Dit wordt weer een mooiere kopie van gt4 dus sla ik dit deel maar eens over en ga ik liever een titel kopen die WEL alles doet wat een echt racespel nodig heeft: schade totall los en nieuwe tracks. Oja en ik heb alle delen gespeeld. groeten voormalig gt fan

 10. Anoniem -   
  82.173.92.214 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Weet je ik wacht wel op de TGS WAnt om nu al de gaMe te gaan te veroordelen is prematuur en onterecht, en die nooob van een journalist moet gewoon zijn muil houden als die niet weet waar die t over heeft.
  Ik wacht wel op de TGS en natuurlijk op het eindresultaat, schade of geen schade GT5 is voor mij een absolute must have

 11.    116 XP
  BhNavyseal's avatar

  Erg toffe game en artikel.

 12. Anoniem -   
  94.214.190.208 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik geef wel een oordeel als ie in mijn ps3 zit. Ben trouwens erg blij met die “webbrowser” in GT5. Waar je echte onderdelen(brembo remklauwen) kunt kopen en die op je auto kan zetten. Als ik de schade uitzet heb ik gewoon een supermooi nieuw deeltje in deze serie

 13.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  Ben altijd groot fan geweest van GT maar ik ga hem echt niet halen. Ik heb te lang moeten wachten. De liefde is over. Ik heb geleerd om zonder GT te leven. Het zal vast een tof spel worden………. AAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHH. Hufters zijn het. Al 3 jaar staat die op het punt van uitkomen, valse beloften GRRR

 14. Anoniem -   
  94.210.54.218 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb de demo ook gespeeld op Gamescom gisteren. Het speelt heerlijk en ziet er verbluffend uit. de game is echter nog niet klaar. De AI is steeds niet je van het en het is overduidelijk een kleine upgrade demo van GT5 prologue. Er is nog veel werk te verzetten op het gebied van AI en realistische schade. WRC en NASCAR erin + meer schade effecten en Forza 3 kan weer inpakken. het Forza 3 dus ook gespeeld en duidelijk was dat deze game dus wel klaar is voor launch. meer auto’s speelbaar en meer tracks. de feel van de game is goed maar moet GT5 toch voor laten op race gevoel en vooral gfx. gelukki komt Forza over twee maanden en GT5?? Ik speeld dus eerst lekker Forza 3

 15.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Beetje tegenvaller dit, maar deze game word denk toch wel een must-have

 16.    36 XP
  Djuroen's avatar

  Wat rijdt die kerel achter t stuur verschrikkelijk slecht zeg!!! hahaha! 😛

 17. Anoniem -   
  84.80.55.66 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Wat mij meteen opvalt als ik bovenstaande hands-on lees, is dat er niets wordt gezegd over de AI van de andere auto´s. Naast de graphics, het weggedrag en de schade die wel genoemd worden, lijkt de AI mij juist 1 van de belangrijkste punten in een race game. En als iemand die (waarschijnlijk) dezelfde game heeft gespeeld op Gamescom kan ik zeggen dat de AI enorm tegenviel… nog steeds geen vooruitgang op dat gebied wat een teleurstelling is. Dit wordt door de concurrentie in dit genre al jaren veel beter gedaan.

Update 2.16 voor GT5 komt uit op 31 mei, is de allerlaatste patch
Sony haalt Gran Turismo 5 DLC op 30 april offline
Sony trekt de stekker uit servers Gran Turismo 5 en Resistance 1 t/m 3
Meer dan 100.000 man speelt nog dagelijks Gran Turismo 5