Het verhaal van de PlayStation Vita wordt eigenlijk een beetje oud. Een redelijk begin bij launch met een uitgebreide line-up qua games, waarna er af en toe een game verscheen is de status tot zover. Op de E3 schitterde de handheld bijna in afwezigheid op de persconferentie terwijl de games op de beursvloer zelf erg tof waren. Wat opvalt als we kijken naar de games die zijn verschenen is dat de steun van de third parties nog steeds wat karig is.

Zo zijn er nog geen games van bijvoorbeeld Bethesda, Rockstar en 2K Games. Bovendien zijn de meeste titels toch van Sony zelf. De baas van Sony Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, haalde dit ook aan in het officiële PlayStation Magazine, maar hij betrekt ook de groei in de mobiele sector erbij. Volgens hem zien veel uitgevers dat deze markt groter wordt en veel kansen liggen. Hierdoor laten ze hun studio’s games ontwikkelen voor dat platform. Yoshida liet nog wel weten dat de ondersteuning van de third party de taak van Sony is. Men ziet dus duidelijk het belang van deze partijen in. Nu nog alleen nog wat meer games laten maken…

“Because of the growth of the social/mobile sector, lots of opportunities are being presented to publishers to choose from, and because the social/mobile side is the growing sector in terms of the business now, they are very quickly shifting their development resources to be part of that growing market.”

“[We’re] having a more difficult time than [we] had anticipated in terms of getting support from third-party publishers, but that’s our job.”