Vidzone, wat is het en hoe werkt het?

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a9154f67c688.jpg

In het vierde kwartaal brengt Sony de muziekdienst Vidzone naar onder andere Nederland en België, dit kondigde men onlangs aan op de Gamescom 2009.  Maar wat houdt deze service nu precies in? Kost het geld? Kan ik ook films streamen? Daar krijg je antwoord op in deze special.

Wat is Vidzone?

Vidzone is een muziekdienst, en geen filmdienst. Dit bericht op Tweakers heeft nogal voor flink wat verwarring gezorgd. En dat is op zich logisch gezien Tweakers normaliter zeer betrouwbaar is, maar goed een foutje is menselijk. De Video-Delivery service waar Sony later dit jaar mee komt staat namelijk volledig los van Vidzone. De filmdienst zal namelijk geïntegreerd worden in de PlayStation Store net als in Amerika. Tevens betaal je voor de filmdienst geld per film, waarbij je kan kiezen tussen huren of kopen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a915223e1f60.jpg

Dit is meteen het grote verschil tussen de filmdienst en de muziekdienst, de muziekdienst is namelijk gratis. Je download een applicatie uit de PlayStation Store en installeert deze vervolgens op je PlayStation 3. Er verschijnt daarna een icoon onder het Muziek-menu genaamd ‘Vidzone’. En in deze applicatie vind je verschillende categorieën muziek en kun je kiezen wat je graag wilt beluisteren, dit gaat dus niet via de PlayStation Store.

Hoe werkt het?

Binnen Vidzone heb je verschillende playlists waar allemaal muziek in staat. Deze playlists vindt je op de homepage van Vidzone en met je controller kun je makkelijk een pre-set playlist kiezen waar jij de muziek van wilt horen. Deze playlists worden elke week geüpdatet door het Vidzone team en zijn bijvoorbeeld gebaseerd op de meest-bekeken video’s, thema’s of genres. Ook kun je ervoor kiezen zelf een nummer op te zoeken welke je graag wilt horen, de bibliotheek van Vidzone wordt telkens up-to-date gehouden en is op het moment van schrijven echt enorm.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a91589092497.jpg

Het mooie aan Vidzone is, is dat je niet alleen muziek te horen krijgt zoals bijvoorbeeld bij een MP3 afspelen in het XMB, maar ook meteen de videoclip erbij krijgt. Nu ben je misschien bang dat de video’s zullen haperen of dat de kwaliteit slecht is, maar dat is helemaal niet zo. Op de Gamescom 2009 hebben we Vidzone mogen uitproberen en het werkt enorm goed. De kwaliteit van de videoclips is vrij hoog en ook de muziek klonk helder en niet schel zoals je zou verwachten. Je kan ervoor kiezen om een videoclip ‘klein’ in beeld te hebben zodat je nog door de menu’s heen kunt scrollen, maar ook ligt de keuze bij de gebruiker ervoor om full-screen te gaan. De menu’s van Vidzone zijn intuïtief en alles werkt zoals je verwacht dat het zou werken.

Wanneer komt het uit?

Een specifieke releasedatum voor Vidzone is er op het moment nog niet, hetgeen waarmee we het moeten doen is Q4 2009, oftewel het vierde kwartaal van dit jaar. En met het vierde kwartaal bedoelt men natuurlijk oktober, november of december. De landen waar Vidzone dan beschikbaar zal worden zijn Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal. Tot nu toe was de service alleen nog bereikbaar in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Ierland, Australië en Italië maar dat gaat gelukkig veranderen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a9159e43edb3.jpg

Wat kost het?

Het mooiste aan Vidzone is dat het volledig gratis is, je kan zonder te betalen elke muziekvideo bekijken en er zijn geen beperkingen aanwezig. Hetgeen waar Sony juist geld mee verdient zijn de advertenties die je in de applicatie ziet. Hier en daar staan namelijk advertenties weergegeven voor bijvoorbeeld downloadable content in de PlayStation Store van een bepaalde game. Deze advertenties zijn niet storend en beïnvloeden de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie niet.

Conclusie

Ik kan niet wachten tot Vidzone eindelijk beschikbaar is in Nederland en België. Want geloof me, wanneer je eenmaal geproefd hebt van deze service kun je niet meer zonder. Het idee erachter is al enorm goed maar de uitwerking is zelfs nog beter. Vidzone wordt een reden om voor de PS3 te kiezen als Media Center, combineer namelijk bij Vidzone nog eens de tool PS3 Media Server en daar is je ultieme entertainment apparaat. Met dan ook nog eens een Video-Delivery Service in het vooruitzicht kunnen mediafreaks hun lol wel op, een PS3 is straks namelijk niet meer weg te denken in menig huishouden.

23 reacties

 1.    482 XP
  Flow's avatar

  Tjakka, fantastische special. Vidzone wordt cool en een reden om voor de PS3 te kiezen en zo is het.

 2.    994 XP
  Amaze's avatar

  PS3 kies je voor games en gfx 🙂 en natuurlijk Blu-ray, maar dit is ook mooi meegenomen. Goede keuze Flow 🙂

 3.    1749 XP
  Shmet's avatar

  Met het versturen van een videoclip naar de gsm, is dat met de bluetooth en wordt die dan automatisch omgezet in 3gp ?

 4.    872 XP
  -Sander's avatar

  @Shmet:

  Mijn telefoon wordt nog niet eens gezien door m’n PS3 (ik heb nog zelfs een Sony Ericsson telefoon ook)

 5.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @-Sander:

  Mijn telefoon wel, met het thuis netwerk kan ik de bestanden heen en weer sturen :)en ook films en muziek van de telefoon streamen naar de ps3 🙂 🙂 en mijn telefoon kan ook avi divx xvid en nog meer af spelen, nokia n81 8gb

 6.    515 XP
  Dead-M's avatar

  hele leuke service 🙂
  hoef je niet meer naar youtube om die afgeragde lelijke videoclips te bekijken

 7.    454 XP
  arwin1993's avatar

  wist niet dat vidzone ook naar nl komt maar is wel vet

 8.    337 XP
  dicapo's avatar

  Cool, lijkt me een leuke toevoeging. Ik vroeg me ook al af wat vidzone was, goed artikel!!

 9.    945 XP
  JoostNL's avatar

  Het ligt eraan of ze dan ook ALLE muziek stylen hebben 😀

 10.    524 XP
  Glennps3's avatar

  inderdaad ik kan ook nie meer wachten

 11.    369 XP
  matthijs222's avatar

  meeeh.. ben beniewd, mijn type muziek zit er vast en zkr niet tussen 😛

 12.    6677 XP
  Myx's avatar

  Vette special, sowieso leuk dat jullie dat doen 😀

 13.    85 XP
  Enfirnity's avatar

  al die video’s graties?

 14. crew Management -    4919 XP
  M4GN3T's avatar

  @Enfirnity: Helemaal gratis.

 15.    183 XP
  brianfury's avatar

  klinkt goed 😀

 16.    80 XP
  trybenga's avatar

  mooi zo sony 😀

 17.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Net terug van vakantie en lees tot mijn verbazing dat vidzone ook in NL komt 🙂

 18.    173 XP
  Tekno-D's avatar

  Super dit, kijk er naar uit 🙂

 19.    359 XP
  Ernesto!'s avatar

  Vett 😛

 20.    488 XP
  tigertijger's avatar

  ik heb het al gedownload van uk store werkte alleen niet maar ach nu maar w8 tot het hier uitkomt

 21. Anoniem -   
  Niels's avatar

  Er staat de provider kan wel kosten rekenen. Bij welke providers worden er kosten berekent weet iemand dat?

 22. Anoniem -   
  alex's avatar

  @Niels:

  Ze bedoelen de provider kan kosten rekenen voor het gebruik van je internetverbinding..

 23. Anoniem -   
  Sarge's avatar

  Het werkt echt perfect! Vind het echt top!