http://playsense.nl/images/file/img_5034cde75f8f6.jpg

Het was in 2011 de highlight van Sony’s persconferentie op de E3, 3D-gaming. Zelf heb ik het ook mogen uitproberen met wat redacteuren van PSX-Sense bij Sony, maar toen hadden we al onze twijfels. Het is een leuke toevoeging maar gamen is vaak iets wat je niet korter doet dan minimaal een half uur en dat is meteen waar het probleem ligt. Je ogen raken veel vermoeider met 3D-gamen en er zijn zelfs mensen die er op langere termijn hoofdpijn van krijgen, waaronder ikzelf. Bij een film is dit iets minder dan bij games, maar ook hier is hoofdpijn voor mij onvermijdelijk na een aantal uur.

Ik ben niet de enige die last heeft van het hoofdpijn krijgen door 3D, als ik me vrienden zo hoor dan klagen die ook regelmatig. Het feit dat je in de bioscoop ook nog meer moet betalen voor een 3D-film zorgt er ook voor dat het een stuk minder aantrekkelijk is. Waar je een paar jaar geleden nog overal uitgebreid 3D geadverteerd zag worden is dat op het moment flink afgenomen. Met films is het nog wel redelijk populair als je de programmering van je plaatselijke Pathé-bioscoop bekijkt, maar voor games lijkt het over en uit.

Sony wilde de PS3 echt neerzetten als de console die je nodig had wilde je 3D kunnen gamen. Deze strategie was nou niet echt bepaald succesvol, vooral omdat veel mensen niet eens een 3D-TV hadden. Tegenwoordig wordt bijna elk TV-model wel uitgerust met een 3D-functie, maar je TV is nu niet echt iets wat je vervangt om de 2 of 3 jaar. Mensen die een TV hebben met een 3D-functie hoor je ook vaak zeggen dat ze het in de eerste weken uit hebben geprobeerd, maar  het daarna vrij snel zat werden. De brillen zijn niet eens zo het probleem, maar de toegevoegde waarde is nou niet bepaald hoog en voor langere sessies gamen is het allesbehalve comfortabel.

Sony was niet de enige die dacht dat 3D een succes zou worden, ook Nintendo sprong er bovenop met de 3DS. Als je nu alleen kijkt naar hun nieuwe console de WiiU dan wordt 3D nou niet echt besproken als een belangrijke feature. Er zou wel een nieuwe Mario-game in ontwikkeling zijn voor de WiiU die in 3D speelbaar is, maar daar houdt het ook wel mee op. Sterker nog, Nintendo adverteert de 3D-functionaliteiten van de WiiU zo goed als niet. Vrienden van mij met een 3DS zetten vaak ook de 3D-functionaliteit op hun handheld uit, ze noemen het meer een gimmick dan een feature die echt wat toevoegt. Ook vreet het enorm veel stroom en dat is nu het het meest waardevolle wat je kunt hebben met een handheld.

Als we kijken naar de line-up die Sony heeft aangekondigd voor 2012/2013 dan zien we ook hier weer weinig meldingen van 3D. Afgelopen E3 en ook weer GamesCom wordt er niet gesproken over de feature en dus lijkt het er toch op dat 3D-gaming in ieder geval aan het stranden is. Als 3D-gaming volgens Sony echt nog veel toekomst gehad zou hebben dan hadden we hier wel meer van gezien. Sony had dan echt wel uitgebreid gemeld hoe Beyond: Two Souls en The Last of Us 3D gingen ondersteunen, maar dit is allemaal niet gebeurd. Het is een voorspelling die veel mensen al hadden gemaakt in 2010, toen 3D nog maar net populariteit begon te winnen bij mensen thuis.

Wat vinden jullie, is 3D-gaming einde verhaal of krijgen we hier straks weer meer van te zien?