Preview: LittleBigPlanet Vita – We zagen de game weer in actiePreview: LittleBigPlanet Vita –
Sony heeft al enkele jaren platform liefhebbers figuurlijk in haar macht met één van de meest innovatieve games die ze in jaren hebben ontwikkeld: LittleBigPlanet. Het is dan ook geen wonder dat Sony in samenwerking met Double Eleven en Tarsier Studios de franchise vrolijk voortzet op de Playstation Vita. Onze verwachtingen hiervan liggen erg hoog, omdat de handheld het motto ‘Play, Create, Share’ enorm benadrukt. Waarom, denk je nu? Omdat je met het touchscreen van de Vita alle vrijheid krijgt om de game letterlijk alle vormen aan te laten nemen die je maar bedenken kunt. Wij verdiepen ons in deze preview van de game in de talrijke mogelijkheden van de jongste telg in de LBP franchise, welke je over enkele weken al uit de winkelrekken kunt plukken.

LittleBigPlanet is een franchise die voor elk publiek aantrekkelijk is en ook extreem toegankelijk voor zowel jong als oud. Wees niet bang om als 30-plusser LittleBigPlanet te spelen! Je buurman heeft hem hoogstwaarschijnlijk ook in zijn collectie en speelt hem stiekem als de kinderen al naar bed zijn. Vanwaar de aanname van schaamte? Nou, omdat Littlebig Planet een nogal kinderlijk uiterlijk heeft en vrij simpel van opzet is. Toch is het concept daardoor niet minder succesvol. Misschien is het juist één van de voornaamste redenen dat de game over de jaren heen zo’n succes geworden is. Het bedenken van levels, het ontwerpen van unieke Sackboys, het verbreken van records van mensen over de hele wereld… Zodra je de smaak te pakken krijgt, ben je verslaafd!

Overal vette vingers

Welke game je op de PS Vita ook speelt, het zal altijd wel één of meerdere touchfuncties hebben. Zo ook LittleBigPlanet. Het uitvoeren van bepaalde acties met het touchscreen zal altijd even wat uitproberen behoeven, maar onthoud: oefening baart kunst! De game heeft meerdere touchtools, welke zich aan de onderzijde van het scherm in beide hoeken bevinden. Zo kun je er met je duimen gemakkelijk bij. Een schuifmenu leidt je naar alle opties. Sommigen zal je misschien uit de voorgangers herkennen, anderen zijn nieuw. Een leuk voorbeeld is het gebruiken van de foto’s die je maakt voor objecten in jouw zelfgemaakte levels. Zo blijven de mogelijkheden eindeloos en zal je nooit zomaar zonder ideeën komen te zitten! Schuif, sleep en draai – het hele scherm is te gebruiken als jouw speelterrein.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je liever op de ‘ouderwetse’ manier speelt. Geen probleem, alle touch controls kunnen gewoon uitgezet worden. Eerlijk gezegd zag de gameplay die volgde na het uitschakelen van de touch controls er een stuk simpeler uit en vooral het spelen van de levels verliep vloeiender dan voorheen. Het is goed mogelijk dat degene die Sackboy bestuurde gewoon wat meer talent had op het vlak van normale besturing dan op vlak van de touch besturing, natuurlijk. Maar er leek aanzienlijk minder fout te gaan wanneer de analoge sticks wederom het veld betraden als voornaamste vorm van besturing. Desalniettemin is het een leuke toevoeging die je een keer geprobeerd moet hebben, dus dat zullen wij wanneer de game uitkomt zeker gaan doen. Tot die tijd verblijven we in huiverige toestand over hoe goed dit daadwerkelijk zal werken in de praktijk.

Er gaat niets verloren!

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die een Playstation Vita en een PS3 bezitten, maar nog nooit een vinger hebben uitgestoken naar LittleBigPlanet. Dan kun je met een schone lei beginnen aan de draagbare versie van deze interessante platformer, mocht je vinden dat het najaar je weinig anders biedt voor de Vita. Maar er zullen ook fans van de franchise zijn die on-the-go ook aan de slag willen. Speciaal voor die groep is geregeld dat alle DLC die je in je bezit hebt van Littlebig Planet 2 ook te gebruiken is voor de Vita versie. Mocht je zelfs met alle mogelijke uitbreidingen nog voor een creatief dilemma komen te staan, zet dan je 3G aan en download community levels om de tijd te doden of inspiratie op te doen.

Voorlopige conclusie:

Littlebig Planet is zonder twijfel een game met gi-gan-tisch veel potentie – daar kunnen we absoluut niet onderuit. Maar zelfs voor een game waarin innovatie een belangrijke rol speelt, kregen we het idee dat de game zelf dat een beetje tegenhoudt. Met veel van hetzelfde (op de besturing na) weet de game niet echt te overtuigen als het gaat om de ‘must buy’ titel. Goed, het aanbod van de Vita is momenteel wat schaars, dus voor de afwisseling is het zeker een goede optie. Vooral als je al eerder in de franchise bent gestapt en er ondertussen al van bent gaan houden. Gelukkig werkt het in dat eerste opzicht allemaal goed en zal een aankoop wellicht niet tegenvallen, vooral omdat het alle beschikbare opties voor de Playstation Vita optimaal benut. Wij wachten het nog even af in de hoop dat het eindresultaat weet te overtuigen zoals de eerdere Littlebig Planet games.

Boxshot LittleBigPlanet Portable

LittleBigPlanet Portable

Releasedatum:
19-09-2012
Genre:
Platformer
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:
 1.    43 XP
  Macfan30's avatar

  Echt een game om rustig van te worden;-)

 2. Anoniem -   
  Ghost-Fighter's avatar

  Must have! Deel een en twee grijs gespeeld, zelfs de psp versie pakte zeer goed uit. Ben zeer benieuwd maar deze komt sowieso in mijn collectie…

 3.    264 XP
  RObinGoncalves's avatar

  Ik heb m al gepreorderd =)

 4. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Kan ik dus the muppets DLC story ermee spelen of enkel de kostuums.?

  Het meest interessante is eigenlijk wat de community gaat doen met al die beschikbare mogelijkheden op de vita

 5.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  Ook ik heb de pre-order uitstaan voor deze game. Niets zo leuk als lekker gek doen in Little Big Planet…

  Er zijn zo veel prachtige levels voor LBP, het zelf maken is ook een uitdaging op zich en de diversiteit in kostuums is groot. Lastige keuzes steeds maken, staat dat rode of dat blauwe jasje nou leuker, zal ik wel of niet sokjes aantrekken? Hahahaha…

  Hardcore gaming… LoL…