Preview: The Walking Dead: Video Game – Voor de oorsprong van de The Walking Dead televisieserie moeten we bijna tien jaar terug (2003) toen de eerste uitgave van de zwart-wit comic verscheen geschreven door Robert Kirkman. Een comic die langzamerhand een steeds grotere fanbase kreeg en de Amerikaanse zender AMC zag er ook wel wat in. Zij maakten een serie, welke gebaseerd is op het verhaal uit de comics en later dit jaar begint het derde seizoen alweer. Telltale Games bracht eerder dit jaar de episodische game The Walking Dead uit en deze was gebaseerd op de comics. Activision komt met een shooter met dezelfde naam, maar dan gebaseerd op de televisieserie. Wij zagen de game kort in actie.

Van spoken naar de lopende doden

De Walkers zijn in op dit moment en Activision doet nu vrolijk mee. Ze hebben immers al ervaring met games, waarin zombies zitten. Dit is echter toch wel andere koek, want The Walking Dead heeft een eigen kenmerkende stijl die niet zomaar even neer te zetten is. De uitgever heeft voor deze opdracht de ontwikkelaar Terminal Reality ingehuurd en wellicht ken je hun nog wel van de Ghostbuster. Dit was zeker geen onaardige titel die best goed de sfeer uit de films wist neer te zetten. Misschien was dit wel de reden waarom Activision deze studio heeft uitgekozen, maar een andere reden kan zijn is dat deze studio een eigen engine (Infernal Engine) gebruikt. Dat is er eentje die behoorlijk wat gave physics tevoorschijn toverde in de Ghostbusters game. Handig voor een titel, waarin het inhakken met wapens (en dus phyiscs) op zombies voorop staat.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze engine gebruikt wordt voor The Walking Dead: Video Game. Dit is iets wat men bij de presentatie van de nieuwe shooter gelijk vertelde. Maar laten we eerst nog wat over het verhaal vertellen. In de eerste trailer van de game zie je de twee broers Meryl en Daryl Dixon. Deze Hillbillies, zoals we ze ook kunnen noemen, zijn een belangrijk onderdeel van het verhaal uit de comics en de televisieserie. In de game wordt het verhaal verteld hoe de broers toen waren en waarom ze nu zo zijn. En hoewel je zou denken dat je met beide personages kan spelen of via coöp is dat niet het geval, want je kunt de game alleen ervaren vanuit Daryl. Een beetje jammer, maar de makers verzekerden ons dat Meryl ook van de partij is.

Een first person survivor horrorgame

The Walking Dead: The Video Game wordt verkondigd als een first person shooter, maar het gaat eigenlijk verder als dat. Het is meer een survival horror titel vanuit het eerder genoemde perspectief. Het schieten van wapens is namelijk nogal onverstandig, aangezien de Walkers op geluid afkomen. Als je gaat knallen als een idioot op de Walkers, dan zal het niet lang duren alvorens je bedolven wordt onder nog meer van deze lopende doden. Op screenshots liet men zien hoe de gameplay is en het komt erop neer dat je confrontaties beter kunt ontwijken. Hoewel de zombies traag zijn kun je ze alleen doden met een schot door het hoofd of door een voorwerp door de hersenpan te rammen. Dit kan een mes zijn, maar ook een stok, fles of ander voorwerp dat te gebruiken valt als wapen.

Doordat je ze alleen op die manier kunt doden zorgt dit voor die herkenbare spanning die we kennen uit de serie, aldus de ontwikkelaar. Het moet je het gevoel geven dat elke seconde telt als het om overleven gaat. En hoewel de game er op de screens nog niet mooi uitzag was wel gelijk diezelfde sfeer te zien met de bruine accenten in de wereld. Men heeft qua physics ook gekeken naar wat overeenkomt uit de series. Hak je met een mes richting een arm dan gaat deze er af, maar de zombie loopt gewoon door. Schiet je een been onder een Walker vandaan, dan kruipt deze verder. Het ruikt bloed en koste wat het kost zal het jou bereiken. En Walkers op straat zijn dan niet zo eng, maar ze maken er zowat een traditie van om onder auto´s te gaan liggen of achter deuren te verstoppen. Zo kun je onverwachts aangevallen worden door een Walker.

Keuzes in alles en allemaal van groot belang

Dit is trouwens afhankelijk van jouw keuzes, zoals werd verteld in de presentatie. Stel je loopt een dorpje in, dan kan de keuze waar jij heenloopt al zeer belangrijk zijn. Wellicht denk je: laat ik die winkel in gaan, want daar kan eten en medicijnen liggen. Een keuze die je kunt maken, maar die ook verkeerd kan uitpakken, want laat die winkel nu net vol met Walkers zitten. Of je gaat richting de bioscoop om daar iets bruikbaars te vinden terwijl daar Walkers verstopt zijn in de donkere hoeken van de foyer. De ontwikkelaar wil met deze open gedeeltes spelers confronteren met belangrijke keuzes, maar zo zijn er nog meer. Je hebt namelijk te allen tijde jouw pick-up bij je en dit is als ware jouw hoofdbasis, waar je al jouw uitrusting en items bewaard.

Deze pick-up is eigenlijk een rugzak te noemen die jij nodig hebt voor het overleven, maar ook om van punt A naar punt B te komen. Nu lijkt het er op dat we straks een brede lineaire opzet krijgen als het gaat om de spelwereld. Je hebt vaste routes tussen belangrijke plaatsen en hier moet jij dan die belangrijke keuzes maken. Echter moet je op de weg naar bijvoorbeeld een dorp ook al een keuze maken die veel invloed kan hebben. Zo kun je een andere overlevenden tegenkomen, welke je niet van kant kunt maken. Je kunt deze helpen en meenemen wat items kost, zoals voedsel. Maar je kunt ze ook laten staan en hun aan hun lot overlaten. Zo bespaar je jezelf dus items, maar ook benzine en hoef je met niemand rekening mee te houden. Echter kan diegene jou wel helpen in een gevecht met Walkers. Het afwegen van beslissingen speelt dus een zeer belangrijke rol.

Voorlopige conclusie:

Na de presentatie werd wel duidelijk dat Terminal Reality liefde heeft voor The Walking Dead. Men vertelde zeer enthousiast over wat ze willen bereiken en neerzetten. Een game, waarin keuzes van groot belang zijn en waar spanning constant aanwezig is. Het zoeken naar items kan gevaarlijk zijn, maar ook belonend en hoewel we alleen screens zagen lijkt het er op dat ze al goed zitten qua sfeer. Men heeft ook de The Walking Dead bijbel gekregen van de makers van de serie om zo alles kloppend te krijgen. Hoewel de game pas vroeg in ontwikkeling is werden we alleen al erg enthousiast over alle ideeën die ze hebben. Men wil een emotionele en actievolle ervaring neerzetten die het verhaal van Daryl en Meryl van voor de serie moet vertellen. Tot nu toe lijkt het er op dat ze daarin gaan slagen, maar het is allemaal nog vroeg. Volgend jaar moet hij verschijnen, maar houd het nieuws rondom deze titel zeker in de gaten.