Hands-on: Tekken Tag Tournament 2 – Tekken kennen we allemaal als een gevestigde franchise die door de jaren heen van vele delen is voorzien. Het universum is dan ook behoorlijk rijk aan inspiratie om nieuwe delen op te zetten en zelfs films. Tussen alle delen door bracht Namco Bandai ruim tien jaar terug Tekken Tag Tournament uit, een ijzersterke fighter waarbij het vechten in teamverband een prominente rol speelde. Inmiddels is het eindelijk tijd voor een vervolg en wij gingen helemaal los met de previewversie van Tekken Tag Tournament 2.

World Tekken Federation

We schoven het schijfje in onze PlayStation 3 en na het opstarten werden we gelijk getrakteerd op een vette CGI intro, wat inmiddels een beetje kenmerkend is voor fighting games. Deze intro legt de nadruk op de zogenaamde ‘World Tekken Federation’, een belangrijk nieuw onderdeel binnen de game. Het is in feite een andere benaming voor de online multiplayer, maar waar je in klassieke Tekken games het voornamelijk opnam tegen andere tegenstanders met als doel gewoonweg te winnen zal dat in Tekken Tag Tournament 2 net even wat anders zijn.

De game zal de nadruk leggen op verschillende aspecten binnen de gameplay van fighting games en in het bijzonder natuurlijk de gameplay van Tekken. Je kunt in deze modus online natuurlijk gewoon een vriendschappelijk potje uitvechten, maar veel interessanter zijn de clanmogelijkheden. Zo kun je jezelf toevoegen aan een clan en clans kunnen andere clans vervolgens weer gaan uitdagen, zowel vriendschappelijk als voor de daadwerkelijke eer. Alle relevante statistieken zullen worden bijgehouden en op basis daarvan kun je besluiten om een andere clan uit te dagen en meer. Het zal uiteindelijk te vergelijken zijn met andere online services die je in andere types games tegenkomt. Denk dan bijvoorbeeld aan Autolog van Need for Speed.

Goed, dat is de World Tekken Federation, maar de game heeft nog zoveel meer te bieden. Zo barst het van de verschillende spelmodi die variëren van een simpel potje tussendoor tot de klassieke arcade gameplay, waarbij je een character kiest en hiermee achter elkaar nieuwe tegenstanders krijgt. Door te winnen stijg je in niveau en dat levert weer nieuwe, sterkere vijanden/duo’s op. Ook kun je gevechten alleen aan gaan of juist in een tag team, dus in dat opzicht zit de game vol met alle features die je van een fighting game zou verwachten.

Trainen en creëren in Fight Lab

Naast de vrij traditionele modi zijn er ook nog wat toevoegingen. Zo speelt het eerder omschreven World Tekken Federation een belangrijke rol, maar een andere erg fijne toevoeging is Fight Lab. Dit is de perfecte modus om Tekken te leren kennen als je een totale noob bent of al langere tijd geen Tekken meer gespeeld hebt. De game schotelt je een verhaal voor en dat is gekoppeld aan een tutorial. Het verhaal zelf is niet echt boeiend, maar de manier waarop het gepresenteerd wordt valt erg tof te noemen en de gameplay is hier bijzonder fijn.

Je zult middels het doorlopen van het Fight Lab werkelijk alle kneepjes van het vak leren. Zo begint de game met het uitleggen van de diverse mogelijkheden die je fighter  Combot tot zijn beschikking heeft en gaandeweg krijg je steeds meer mogelijkheden voorgeschoteld. In de tussentijd verzamel je punten. Deze punten zijn nodig om moves vrij te spelen en veel belangrijker is nog dat deze modus bedoeld is om je eigen unieke fighter te creëren. Door uren te spenderen in deze modus kun je jezelf diverse verschillende moves aanleren die van verschillende andere fighters komen. Uiteindelijk heb je met Combot een fighter die helemaal op jou is afgestemd, maar voordat dit helemaal rond is ben je wel even bezig. Alleen voor deze modus lijkt de game al de moeite waard, want in de previewversie hebben we er ontzettend veel plezier aan beleefd.

Tekken speelt werkelijk fantastisch

Dan is er natuurlijk nog het vechten zelf en dat hebben we in de diverse aanwezige modi uitgebreid geprobeerd. Het was natuurlijk al wel te verwachten, maar na een goede hands-on is het nu helemaal een zekerheid. Wat dan wel? De gameplay! De game speelt werkelijk waar fantastisch. De gameplay is bijzonder soepel en vooral erg vlot. De verschillende moves per character, de combo’s en meer zijn perfect te combineren en als je alle moves en mogelijkheden onder de knie hebt, zit je zonder dat je het door hebt rustig een aantal uur te vechten.

Op vlak van gameplay zal de game dan ook niet echt heel veel beter kunnen, hebben we zo het idee, wat automatisch betekent dat we hier te maken hebben met één van de beste Tekken games ooit. Dit op basis van een previewversie, dus dat zegt een hoop. Wel moeten we nog een kritische noot plaatsen bij de graphics. De CGI filmpjes zijn prachtig, dat zeker, maar in-game oogt het soms nogal simplistisch en de anti-aliasing is niet altijd even sterk. Neemt niet weg dat de game er over het algemeen prima uitziet en dat je hier geen hinder van zal ondervinden. Toch viel deze kleine kanttekening ons op, maar dat wordt deels goed gemaakt door de soundtrack en de uitgebreide speelmogelijkheden.

De game bevat meer dan 50 verschillende personages en het aantal modi is zeer divers en uitgebreid. Het toevoegen van Fight Lab en de World Tekken Federation maken het sowieso tot een behoorlijk compleet product en de soundtrack is bijzonder fijn. Diverse opzwepende en hippe tracks die perfect aansluiten op de gameplay. Dat is de soundtrack in het kort, maar als dat niet bevalt kun je altijd nog je eigen muziek gebruiken in de game. Verder bevat de game de mogelijkheid om zelf de variatie in te stellen en meer. Idem dito voor de fighters die je kunt aanpassen naar wens.

Voorlopige conclusie:

De previewversie van Tekken Tag Tournament 2 heeft voor twee dingen gezorgd. Allereerst voor een bijzonder goede indruk van de gameplay, welke erg fijn en goed is. Daarnaast heeft het voor chronisch tijdgebrek gezorgd. Als je eenmaal begint in de Fight Lab of één van de andere modi speel je rustig enkele uren door zonder dat je in de gaten hebt dat de tijd vooruit vliegt. De titel slurpt je op in de gameplay en dat is meer dan een fortuinlijk vooruitzicht naar het uiteindelijke product. Sta er niet raar van te kijken als Tekken Tag Tournament 2 één van de beste games in de franchise ooit zal zijn.