Preview: Family Guy: Back to the Multiverse – Family Guy is onderhand een wereldberoemde serie geworden nadat de eerste aflevering in 1999 werd uitgezonden. De animatieserie is sindsdien ook over de hele wereld te bekijken en dus ook in Keulen, waar we in de tijd van de GamesCom een nagesynchroniseerde aflevering zagen op TV wat nou niet echt aan te raden is. Gelukkig zagen we in diezelfde stad wat anders van Family Guy wat ons wel beviel. We praten natuurlijk over de game Family Guy: Back to the Multiverse!

Bertram maakt het leven van Stewie zuur

Wellicht kun je als liefhebber van de serie de aflevering voor je halen genaamd Road to the Multiverse. Hierin reizen Brian (die hond) en Stewie (de baby) door verschillende universa. Dit is een aflevering, waar de fans volgens makers van de game erg van houden en dus besloten zij qua verhaal een vervolg te maken en deze te verwerken in de game. Het zit namelijk zo dat de aartsvijand of ook wel de onvriendelijke tweelingbroer van Stewie, Bertram, hoort dat ze met hem willen afrekenen door het gebruik van meerdere universa. Hij pikt dit niet en besluit deze universa te manipuleren om zo het altijd gezellige Quahog te vernietigen. Stewie komt hier weer achter en vraagt Brian om hulp. Samen moeten zij de stad proberen te redden.

Bertram heeft dus een kwaad plan en springt via zijn eigen speciale afstandbediening van universum naar universum. Daar zorgt hij er elke keer voor dat de bevolking in dat universum zich gaan keren tegen Stewie. Het komische hieraan is dat je de meest afwijkende universa tegen kan komen. Zo toonden ze op de E3 een dorp vol Amish en op de GamesCom kregen we weer iets heel anders te zien. In de demo gingen we namelijk de strijd aan met de mindervalide. Denk dan aan mensen op krukken, maar ook in rolstoelen. Gewapend met allerlei wapens schoten Stewie en Brian de gehandicapten af. Wat opviel was dat elk speelbaar personage een eigen selectie aan wapens en skills heeft. Zo liep Stewie met zijn kenmerkende lasergun rond terwijl Brian met een shotgun rondrende en als hij schoot vlogen er kogels met vuur uit.

Een mindervalide eindbaas

De hond heeft trouwens ook een eigen skills, zoals we het even noemen. Hij raakte in Drunken Rampage, waarin hij in een beschonken toestand rond ging knallen en beduidend meer schade aanrichtte. Hiervoor moet je wel eerst genoeg drank verzamelen. Zo zal elk personage vaardigheden bezitten, waar dus die bekende Family Guy humor in verwerkt zit. Naast dat het afschieten van die rare mindervalide al best lollig was werd het nog even erger. Naast de golf aan gehandicapten kwam er ook een eindbaas op het toneel. Deze kwam aanrijden in een bus, waar deze vervolgens uit ‘stapte’. Echter deze zat tevens in een rolstoel en moest met een lift omlaag. En ja hoor daar is die typische humor weer! De lift ging tergend langzaam en de eindbaas bleef maar roepen dat hij er aan kwam. Hilarisch als je van dit soort humor houdt.

De stad waar de demo zich in afspeelde was Quahog en het was goed zichtbaar dat de mindervalide de boel controleerde. De normale mensen bestaan niet en toch moesten ze duidelijk maken waar ze voor staan. Overal hing propaganda van de mindervalide, waar Peter Griffin´s in rolstoelrijdende buurman Joe een aardige vinger in de pap heeft. Hoe de missies precies zijn opgezet en hoe dit verbonden is met het verhaal werd nog niet duidelijk. We denken wel dat Joe een belangrijke rol speelt in het positief afsluiten van dit universum. Alles zag er verder erg geinig en kleurrijk uit en grafisch is de game dan ook zeker niet lelijk met de getekende en eigen typerende stijl. Het komt heel goed overeen met wat je kent uit de animatieserie en hetzelfde geldt voor de voice-acting tot nu toe.

In de demo zagen we Stewie en Brian in actie terwijl er maar één iemand speelde. Je kunt als je alleen speelt namelijk ogenschijnlijk gemakkelijk wisselen van personage en zo gebruik maken van de variatie aan wapens en skills. Echter kun je de game ook in coöp spelen en dat wel met vier spelers. Voorafgaand kun je helemaal zelf kiezen welk personage je wilt zijn en dus kun je ook rondlopen als Peter of wellicht als dit mogelijk is ook met die oude man die zo van jonge jongens houdt. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende en soms hilarische outfits. Verder heb je een arsenaal aan wapens waar je een keuze uit kunt maken en dan kan het knallen beginnen. Het drop-in drop-out principe is hier trouwens ter spraken en dus kun je gemakkelijk een vriend(in) joinen en diegene helpen.

Voorlopige conclusie:

In juni op de E3 zagen we een universum vol met Amish en recent in Keulen eentje die bevolkt werd met kwade mindervalide die nogal moordlustig waren. De gameplay oogt tot nu vermakelijk en het is kort gezegd een toegankelijke game, waarin je met allerlei gekke wapens aan het rondknallen bent. Dat is echter wat we zagen in de demo, maar tijdens de presentatie zei men dat we ook wat platformen en puzzels mogen verwachten. Hopelijk zit daar genoeg variatie in, want tijdens de demo kwam de gameplay nogal eentonig over. Dit terwijl de humor van de animatieserie zeer aanwezig is met van die vage personages en hoe Quahog werd gepresenteerd. Visueel ziet de game er al voldoende uit met die getekende stijl en we zijn dan ook benieuwd naar alle andere universa. Al met al lijkt het een toffe titel te gaan worden, maar toch moeten we nog zien hoe lang de gameplay leuk blijft. Family Guy: Back to the Multiverse moet eind deze maand verschijnen.