Hands-on: F1 2012 – Toen Codemasters in 2010 de licentie van de Formule 1 verwierf was het zo goed als zeker dat er eindelijk na enkele jaren van stilte weer een goede Formule 1 game aan zat te komen. Uiteindelijk bleek de game van goede kwaliteit en het vervolg, F1 2011, wist de basis van het origineel verder uit te breiden en ook dit jaar komen de Codies met een nieuw deel en dit zal de beste tot op heden moeten gaan worden. Wij gingen aan de slag met een preview versie en werden aangenaam verrast.

Young Drivers Test

We werden aangenaam verrast en dat komt voornamelijk omdat Codemasters het roer enigszins heeft omgegooid. In de voorgaande delen werd je min of meer in het diepe gegooid met als belangrijkste modus je eigen carrière dat een jaar of zeven besloeg. Als leuke extra diende je de pers tussen de races te woord te staan en stond je continu in communicatie met je manager. Op deze manier creëerde Codemasters wat meer betrokkenheid van de speler met de game in plaats van dat de speler domweg wat races af aan het werken was.

In tegenstelling tot de eerste twee delen zal de game je nu in het begin alle kneepjes van het vak leren. Direct na het opstarten beland je in de zogenaamde Young Drivers Test en dit is aan de ene kant een tutorial en aan de andere kant een perfecte introductie van een rookie tot het echte werk, waardoor de ervaring gelijk wat realistischer wordt. Door deze vernieuwde aanpak zullen nieuwkomers ook op een betere wijze de game leren kennen en gaan ze goed voorbereid aan de slag. De Young Drivers Test draait namelijk om diverse aspecten die belangrijk zijn bij het besturen van een racemonster.

Zo krijg je in de eerste instantie uitleg hoe je gas geeft, remt, schakelt en meer. Vervolgens krijg je te maken met de curbstones die je perfect moet nemen. Je leert waar de DRS en KERS voor staan en hoe je het beste deze hulpmiddelen kunt inzetten. Daarnaast dien je tussendoor video’s te bekijken van andere relevante zaken en gaandeweg krijg je alles onder de knie. De Young Drivers Test is iets waar je al snel een klein uurtje mee bezig ben en het perfecte voorbeeld hoe een tutorial leuk kan zijn. We hebben dan ook met veel plezier deze modus doorlopen tot we niet verder konden vanwege de beperkingen van de preview versie.

Kortere laadtijden

Desalniettemin is de Young Drivers Test een waardevolle toevoeging die de instapdrempel aanzienlijk verlaagt en daarnaast ook gelijk vernieuwend is. Dat is overigens niet het enige wat nieuw is in deze racer, want ook het menu is volledig op de schop gegaan. Het ziet er vele malen beter uit dan de voorgaande delen dus ook op dit vlak is de game erop vooruitgegaan en een ander ding dat ons opviel was dat de laadtijden aanzienlijk korter waren. Of dit in de uiteindelijke game nog steeds veel korter is dan de voorgaande delen is even afwachten, maar het is wel een positief vooruitzicht, laadtijden zijn immers alleen maar irritant.

Champions modus

Naast de Young Drivers Test bevat de game natuurlijk de bekende traditionele modi die variëren van een enkele race tot een online multiplayer die weer in coöp speelbaar zal zijn en natuurlijk een heuse carrière die je kunt gaan doorlopen na het afronden van de Young Drivers Test. In dat opzicht is er op zich niet zo heel veel nieuws onder de zon, maar dat is wel de nieuwe Champions modus. Hierin krijg je namelijk te maken met allerlei scenario’s die rondom de grootste coureurs van dit moment draaien. Deze scenario’s zijn alleen een uitdaging op zich en bij sommigen moet je echt van goede huize komen om ze tot een goed einde te brengen.

De variatie in de Champions modus is volop aanwezig, zo dien je in de ene race enkele rondes voor het einde Raikkönen in te halen die een plaats of zes voor je rijdt. In een andere race dien je de snelste tijd van Vettel te verbreken en weer in een andere race krijg je te maken met Hamilton die achter je rijdt, maar die er op gebrand is je in te halen. Ondertussen verandert de weersituatie die het alleen nog maar lastiger maakt. Elke keer als je een doel weet te volbrengen krijg je een medaille en kun hetzelfde scenario opnieuw doen, maar dan in een hogere moeilijkheidsgraad. Kortom, een extra modus vol met uitdagingen die als geroepen komen voor de doorgewinterde F1 fan.

Verraderlijk weer en tekortkomingen

Als laatste grote verandering ten opzichte van het vorige deel is dat de game nu een dynamisch weersysteem kent. Dat betekent niet dat het weer zo van het één op het andere moment kan omslaan, het kan ook zeer specifiek zijn in tegenstelling tot het deel van vorig jaar. Je zult dus situaties gaan tegenkomen waarbij de helft van de baan kurkdroog is, maar de andere helft is juist nat vanwege een ‘plaatselijk’ regenbuitje. Gevolg is dan dat je moet afwegen wat tactisch het beste is en dat zou het racen niet alleen realistischer moeten maken, het is ook gelijk een stuk uitdagender.

Het lijkt er dan ook op dat tactiek een nog grotere rol zal spelen in de races, alsook in de eerder genoemde Champions modus en dat zijn misschien wat kleinere verbeteringen, het kan wel voor een fors andere manier van spelen gaan zorgen en dat is interessant. Toch zit er ook een negatief kantje aan dit positieve verhaal. F1 2010 zag er twee jaar geleden grafisch prima uit, maar waar de game in zeer veel aspecten de afgelopen jaren flink op vooruit is gegaan, is het grafische aspect een beetje het achtergestelde verhaal. De F1 wagens zitten vol detail, maar de circuits zijn nogal kaal en ook het aanwezige publiek is van het klassieke kartonnen materiaal. Jammer om te zien dat de game weinig tot geen vooruitgang heeft geboekt op het visuele aspect.

Voorlopige conclusie:

Grafisch mag F1 2012 verre van indrukwekkend zijn, de vernieuwingen zijn dat des te meer. De Young Drivers Test is een welkome toevoeging aan het geheel dat zowel voor fans erg leuk is om te doorlopen alsook voor nieuwkomers, waarvoor de instapdrempel nu verlaagd is. Tevens kunnen we de nieuwe Champions modus als positieve toevoeging omschrijven, want het geeft je toch wat variatie tussen je carrière en andere traditionele modi door en als laatste zijn we erg benieuwd naar het vernieuwde weersysteem dat we helaas nog niet echt in actie hebben gezien tijdens het spelen. Concluderend kunnen we zeggen dat F1 2012 een prima racer gaat worden dat vooralsnog genoeg nieuws te bieden heeft.