http://playsense.nl/images/file/img_5045f326b40a8.jpg

Vroeger gingen videogames over ruimteschepen die aliëns moesten vernietigen om de aarde te beschermen. Verder was je een uit een paar pixels bestaand geel mannetje dat spookjes moest opeten om naar de volgende level te gaan, maar tegenwoordig zijn de spellen steeds meer gerelateerd aan het echte leven. Je kunt in de rol kruipen van een bloeddorstige killer, of een soldaat in Afghanistan. Je kunt een echte gangster zijn en via deals jezelf omhoog werken in de onderwereld. Ik ben zelf al sinds de release van GTA I een groot fan van Grand Theft Auto. Een voor de meesten van jullie welbekende gamereeks waar je met gestolen auto’s mag scheuren en allerlei door God verboden dingen kan doen. Nou kon je in GTA IV jezelf volgooien met alcohol en met een dikke buzz in de auto stappen, maar wat zal er in GTA V voor leuke features te doen zijn?

Wellicht kun je niet alleen drugs afleveren maar ook gebruiken. Het lijkt mij wel interessant om na het roken van een dikke joint of waterpijp in het spel met de ogen op half 7 achter het stuur te zitten. Hopelijk heb je in het spel dan geen wietpas nodig en kun je gewoon een smarthsop binnenlopen om een mooie vaporizer aan te schaffen. Het is immers Californië waar de game zich afspeelt, waar de wietwetten wat losser zijn. In Saints Row is er al een optie om een winkel binnen te lopen en cannabis te roken. Hierdoor raakt jouw alter ego lekker relaxed, en kun je even het harde leven in het spel doen vergeten. Dit zou toch ook niet misstaan in GTA, waar alle andere onderdelen van Sex Drugs and Rock & Roll al aanwezig zijn. Of is het zo dat de maker, Rockstar Games, zich niet wil wagen aan drugs? Het lijkt alsof alle andere verkeerde dingen de je in het leven kan doen wel mogen namelijk, dus waarom niet een lekker jointje roken zou je zeggen.

Wat als er nou een epidemie uitbreekt van mensen die aan de zogenaamde zombiedrugs zitten, en veranderen in mensenvleesetende junkies? Zou dit niet een eigentijdse draai van realisme geven aan het spel? Rockstar zegt zelf dat GTA V de grootste open-wereld game wordt die zij ooit gemaakt hebben dus zullen de mogelijkheden waarschijnlijk erg uitgereid zijn. We hebben al eerder screenshots laten zien en het lijkt erop dat je kunt motorcrossen, parachutespringen en tennissen, maar of ook geblowd, of andere drugs genuttigd kunnen worden moet nog blijken. Eigenlijk zijn er een hele hoop spellen waar je met drugs te maken hebt. Zo is er natuurlijk de eeuwenoude Mario die lijkt te leven van de magische paddo’s maar ook in een spel als Fallout 3 is het essentieel om pilletjes te nuttigen, die onder de naam “buffout”, zorgen dat je genoeg energie hebt en in leven blijft. Maar hoewel je in GTA IV wel een supermarkt in kunt lopen is het niet van levensbelang om genoeg te eten tijdens je avonturen.

Zou dit het spel echter wel realistischer maken? Het spelen van games is natuurlijk al vaker vergeleken met het gebruik van drugs of gokken aangezien 1 op de 3 gamers zo verslaafd zijn aan het gamen dat er regelmatig een maaltijd wordt overgeslagen of een nacht doorgespeeld wordt. Maar al dit speculeren maakt mij in ieder geval alleen maar ongeduldiger en ik kan dus ook niet wachten tot GTA V uitkomt. Wellicht moet ik juist een lange winterslaap houden om de tijd sneller te laten gaan of kan ik misschien beter GTA IV weer een keer aanslingeren…